Η πρόταση Γιούνκερ κλείνει την αξιολόγηση
Έντονες παρασκηνιακές διαβουλεύσεις συντελούνται γύρω από το ελληνικό ζήτημα με στόχο την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης μέσα στον Φεβρουάριο.
Η κυβέρνηση επιβεβαίωσε χθες εμμέσως ότι ενδέχεται να εκδηλωθούν πρωτοβουλίες τόσο από την πλευρά του Προέδρου της Κομισιόν όσο και από τον επικεφαλής του Eurogroup στην κατεύθυνση της εξεύρεσης λύσης για το κλείσιμο της συμφωνίας.
Ωστόσο συνέστησε ψυχραιμία σχολιάζοντας μέσω κύκλων της ότι είναι νωρίς ακόμη να γίνει εκτίμηση για το εάν οι πρωτοβουλίες θα καρποφορήσουν.
Πάντως ο ίδιος ο πρωθυπουργός που συγκάλεσε το πρωί το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ στην Κουμουνδούρου διαβεβαίωσε ότι θα κλείσει η αβεβαιότητα γύρω από το ζήτημα της διαπραγμάτευσης.
Η πρωτοβουλία που αποδίδεται στον Ζαν Κλωντ Γιούνκερ θέλει τον Πρόεδρο της Κομισιόν να εισηγείται το σπάσιμο της συμφωνίας σε δύο μέρη, ώστε τώρα να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση και μετά τις γερμανικές εκλογές να συμφωνηθεί το πακέτο των μέτρων για την περίοδο μετά το 2018. Η συγκεκριμένη λύση βρίσκει ευήκοα ώτα στο εσωτερικό της κυβέρνησης, ωστόσο κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν πως μία ενδιάμεση εξέλιξη όπως αυτή θα πρέπει να εξασφαλίζει για την ελληνική πλευρά την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Πάντως ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς υποδέχτηκε θετικά την προοπτική μίας τέτοιας συμφωνίας σχολιάζοντας η κομισιόν μπορεί να παίξει έναν πάρα πολύ ενεργό ρόλο και η κινητικότητα Γιούνκερ είναι κάτι θεμιτό και ευκταίο.
Το Μαξίμου εμφανίζεται ανοιχτό σε όλες τις προτάσεις. Ως εκ τούτου πιστεύει ότι είναι καλοδεχούμενη και φημολογούμενη πρωτοβουλία του Γερούν Ντάινσελμπλουμ για επιτάχυνση στο κλείσιμο της συμφωνίας . Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας ο επικεφαλής του Eurogroup (που επιθυμεί να διατηρήσει την συγκεκριμένη θέση) προτίθεται να ζητήσει από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να μεταβούν στις Βρυξέλλες το αργότερο ως την Παρασκευή για να βάλουν σε νέες βάσεις το θέμα της διαπραγμάτευσης.
Πάντως η κινητικότητα είναι σαφώς προτιμότερη για το Μαξίμου από την αμηχανία και την παγωμάρα των προηγούμενων ημερών. Αστάθμητος παράγοντας παραμένει το ΔΝΤ δεδομένου ότι η ελληνική πλευρά δεν έχει καταλάβει εάν το Ταμείο επιθυμεί λύση μέσα στον Φεβρουάριο.