ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μπρος ΔΝΤ και πίσω Κοινοβουλευτική Ομάδα

Μπρος ΔΝΤ και πίσω Κοινοβουλευτική Ομάδα
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, φαίνεται να εμπίπτει στον κανόνα ότι στην Ελλάδα όλα μπορούν να συμβούν, καθώς η πολιτική ιστορία της χώρας βρίθει "ατυχημάτων", αναφέρει στο CNN Greece κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ.

Όλοι θέλουν να κλείσει η αξιολόγηση, αλλά...

Όλες οι πλευρές που εμπλέκονται στη διαπραγμάτευση δηλώνουν ότι θέλουν το κλείσιμο της αξιολόγησης χωρίς παρατράγουδα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ανάλυση κορυφαίου στελέχους της κυβέρνησης:

- Ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να τελειώνει με τη διαπραγμάτευση, προσδοκώντας ότι μετά την αξιολόγηση ανοίγονται δύο χρόνια ανέφελης διακυβέρνησης κατά τη διάρκεια των οποίων, η οικονομική ανάκαμψη θα συμβαδίσει με την πολιτική ανάκαμψη του ΣΥΡΙΖΑ.

- Ο Ευρωπαίοι θέλουν την αίσια έκβαση της αξιολόγησης για να μην προσθέσουν μια ακόμα εστία κρίσης (έστω μικρής κλίμακας) σε μια Ευρωπαϊκή Ένωση που κλυδωνίζεται από το Brexit και από τα νέα δεδομένα που φέρνει η πολιτική γραμμή Τραμπ.

- Ο Τόμσεν επιθυμεί την ομαλή ολοκλήρωση της αξιολόγησης για να διασώσει την καριέρα του που απειλείται από τους παράγοντες του ΔΝΤ οι οποίοι θεωρούν το ελληνικό πρόγραμμα αποτυχία και ζητούν την άμεση αποχώρησή του.

...Όλοι δυσκολεύονται να συμφωνήσουν

Όμως όπως διαπιστώνουν στον ΣΥΡΙΖΑ μπορεί όλοι να θέλουν να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, αλλά κάθε πλευρά θέλει αυτό να συμβεί με τον δικό της τρόπο. Γιατί όλοι αντιμετωπίζουν εσωτερικές δυσκολίες που καθιστούν δύσκολη την υποχώρησή τους.

Ειδικότερα:

- Ο πρωθυπουργός αντιμετωπίζει πολύ μεγάλες δυσκολίες να περάσει μια «δύσκολη» συμφωνία τόσο στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και στα στελέχη του κόμματος. Είναι ενδεικτική η δήλωση του Γ. Κυρίτση, ενός από τους πλέον «νομιμόφρονες» βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ότι αν έρθουν μέτρα, θα παραιτηθεί. Επομένως, το Μαξίμου δεν μπορεί να αποδεχτεί τα σκληρά μέτρα του ΔΝΤ, αφού εξαντλούνται οι πολιτικές ανοχές και κοινωνικές αντοχές.

- Οι Ευρωπαίοι θέλουν οπωσδήποτε το ΔΝΤ μέσα στη συμφωνία, για να στείλουν το μήνυμα στο εσωτερικό τους ότι «κρατάνε σφιχτά το χαλινάρι των Ελλήνων». Ωστόσο, τους είναι αδύνατον να αποδεχτούν την απαίτηση του ΔΝΤ για μεγάλη διαγραφή χρέους, γιατί τότε θα κατηγορούνταν από τη λαϊκιστική δεξιά των χωρών τους, ότι «οι τεμπέληδες Έλληνες μας έφαγαν τα λεφτά». Κριτική που γίνεται ακόμα πιο επικίνδυνη μιας και βασικές χώρες της ΕΕ έχουν μπει σε προεκλογική περίοδο.

- Το ΔΝΤ επιδιώκει μεγάλη μείωση του χρέους για να καταστεί βιώσιμο. Το καταστατικό του ορίζει τη βιωσιμότητα του χρέους ως βασική προϋπόθεση για να μπει σε κάποιο πρόγραμμα δανειοδότησης. Αντιμέτωπο, ωστόσο, με την άρνηση των Ευρωπαίων για γενναία διαγραφή χρέους, το ΔΝΤ απαιτεί τελεσιγραφικά νέο κύμα δρακόντειας λιτότητας «για να βγουν τα νούμερα» -τουλάχιστον τα νούμερα όπως τα βλέπει το Ταμείο. Οι απαιτήσεις, όμως, αυτές καθιστούν την όποια συμφωνία πολιτικά μη διαχειρίσιμη από την ελληνική κυβέρνηση.

Εν ολίγοις, όλοι θέλουν, αλλά οι εσωτερικές σκοπιμότητες δεν τους έπιτρέπουν. Έτσι, αναζητείται τρόπος "τετραγωνισμού του κύκλου " για να μπουν όλοι οι εμπλεκόμενοι σε μια συμφωνία που θα μπορούν να τη δικαιολογήσουν στο εσωτερικό τους. Αν και η ολοκλήρωση της αξιολόγησης παραμένει το πιο πιθανό ενδεχόμενο, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί η εκδοχή του «ατυχήματος», δηλαδή εντέλει να «τα σπάσουν», ενώ θέλουν να «τα βρουν». Το ελληνικό απρόβλεπτο είναι και πάλι προ των θυρών.

Μέσα σε αυτό το ασταθές και εν δυνάμει προεκλογικό περιβάλλον η πολιτική αντιπαράθεση ξεπερνά το "κόκκινο"

Λάσπη στον ανεμιστήρα

Αναμφίβολα, «ατύχημα» σημαίνει εκλογές. Το ξέρουν καλά στην Κουμουνδούρου, το γνωρίζουν εξίσου καλά και στην Πειραιώς. Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, ότι τις τελευταίες μέρες ανταλλάσσονται βαριές κατηγορίες περί σκανδάλων, σπατάλης δημόσιου χρήματος, κ.λπ. Επειδή τα κομματικά επιτελεία θεωρούν ότι το προλαμβάνειν είναι καλύτερο του θεραπεύειν, έχουν ανάψει τους... προεκλογικούς ανεμιστήρες στους οποίους έχουν αρχίσει να ρίχνουν λάσπη εναντίον των αντιπάλων τους αδιαφορώντας για το ότι η σκανδαλολογία βλάπτει συνολικά το πολιτικό σύστημα και απαξιώνει την πολιτική.