Βαριά η σκιά των εκλογών - Ψάχνουν νέο «έντιμο συμβιβασμό»
Τον Ιούλιο η Ελλάδα πρέπει να πληρώσει στους δανειστές της 7,4 δισ. ευρώ. Παράλληλα, βέβαια, κάθε μήνα καταβάλλει και ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό. Το φάσμα της χρεοκοπίας πλανάται πάνω από την Αθήνα και όλοι στην κυβέρνηση ελπίζουν και εύχονται στις 20 Φεβρουαρίου να τελειώσει το μαρτύριο της δεύτερης αξιολόγησης.
Τα μέτρα που ζητούν οι δανειστές, όπως παραδέχονται τα κυβερνητικά στελέχη, είναι ιδιαίτερα σκληρά και ουσιαστικά μικρή σημασία έχει αν θα νομοθετηθούν εκ των προτέρων ή εκ των υστέρων. Η συζήτηση, μάλιστα, έχει περιοριστεί στο ύψος του αφορολόγητου το οποίο, από τα 4,5 δισ. ευρώ μέτρα που ζητά το ΔΝΤ, αν εφαρμοστεί, αποδίδει μόλις 1 δισ. ευρώ.
Τα υπόλοιπα 3,5 δισ. ευρώ από που θα βρεθούν; Το Ταμείο έχει υποδείξει:
- Περιστολή δαπανών στο δημόσιο (απολύσεις, κατάργηση επιδομάτων, ειδικών μισθολογίων, κ.ά.),
- Απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας (ουσιαστικά θα συρρικνωθούν και πιθανώς θα κλείσουν κρατικές εταιρίες, όπως το βλέπουν στον ΣΥΡΙΖΑ παραγνωρίζοντας οφέλη της απελευθέρωσης)
- Κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις και άλλα μέτρα έως ότου οι περικοπές αποφέρουν 4,5 δισ. ευρώ.
Η κυβέρνηση πολιτικά και ιδεολογικά δεν αντέχει τέτοιες περικοπές, ανεξάρτητα από τον "κόφτη". Η προσπάθεια αυτές τις κρίσιμες ώρες, σύμφωνα με αξιωματούχο του Μαξίμου, γίνεται προς δύο κατευθύνσεις:
-Πρώτον, να πειστούν θεσμοί και ΔΝΤ ότι τα οικονομικά δεδομένα της χώρας άλλαξαν μετά τις εντυπωσιακές αποδόσεις του 2016 αλλά και του Ιανουάριου του 2017. Και οι οποίοι υπολογισμοί, για το μέλλον, να γίνουν με βάση αυτά τα στοιχεία. Θέμα που έθεσε, όπως μας αποκάλυψε ευρωπαίος αξιωματούχος που ήταν στην Μάλτα, ο Έλληνας Πρωθυπουργός στην Αν. Μέρκελ αλλά και στον Ζ. Κλ. Γιουνκέρ. «Οι πολιτικές που επιβάλλονται στην Ελλάδα», μας είπε ο ίδιος αξιωματούχος, «πρέπει να είναι λογικές και βασισμένες σε πραγματικά στοιχεία».
- Δεύτερον, να κλείσει γρήγορα η δεύτερη αξιολόγηση με ορόσημο την 20η Φεβρουαρίου.
Η εκτίμηση του Μαξίμου αλλά και κορυφαίων Γάλλων αξιωματούχων είναι ότι η όποια καθυστέρηση θέτει σε κίνδυνο την ένταξη της χώρας στην ποσοτική χαλάρωση (QE) άρα στην ανάπτυξη και στα πρωτογενή πλεονάσματα, με αποτέλεσμα την ενεργοποίηση του «κόφτη» που καταλήγει σε σκληρά μέτρα...
Άμεσο κλείσιμο αξιολόγησης ή εκλογές
Η κυβέρνηση με τίποτα δεν θέλει, είπε στο CNN Greece κοινοβουλευτικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, να συρθεί έως τον Ιούλιο και να αναγκαστεί τότε, με άδεια ταμεία, να πάει σε εκλογές. Άρα ή θα κλείσει άμεσα την αξιολόγηση ή θα πάει τώρα σε εκλογές!
«Ό,τι είναι να γίνει πρέπει να γίνει γρήγορα», τόνισε χαρακτηριστικά. Την ίδια άποψη εξέφρασε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος που τόνισε, μιλώντας στον Ant1, ότι «πρέπει να προσπαθήσουν όλες οι πλευρές, ώστε να γεφυρωθούν οι διαφορές και να μειωθεί το χάσμα [...] ώστε να μπορέσουμε να κλείσουμε το συντομότερο δυνατόν, και αν αυτό είναι εφικτό, ακόμα και μέσα στον Φεβρουάριο. Και αυτό ήταν το κλίμα το οποίο προέκυψε, κατά κύριο λόγο, και στη συνάντηση του κ. Τσίπρα με την Γερμανίδα Καγκελάριο».
Παρά τις χαμηλών τόνων δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών το χάσμα είναι τεράστιο ενώ οι δηλώσεις «αντίστασης» κορυφαίων στελεχών της κυβέρνησης είναι επαναλαμβανόμενες και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, όπως μας επεσήμανε, πολύπειρο στέλεχος της Κουμουνδούρου. Όπως λέει το ίδιο στέλεχος: "Blitzkrieg* ή η «τέλεια καταιγίδα» μπορεί να εμφανιστούν από το πουθενά! Αρκεί να πετάξει μια πεταλούδα στο Βερολίνο...".
* Στα γερμανικά η λέξη Blitzkrieg σημαίνει κεραυνοβόλος / αστραπιαίος πόλεμος και ενέχει την έννοια του αιφνιδιασμού.