ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Β. Αποστόλου: Μέτρα για την εξυγίανση της αγοράς αγροτικών προϊόντων

Β. Αποστόλου: Μέτρα για την εξυγίανση της αγοράς αγροτικών προϊόντων
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΥΣΗΣ ΣΩΤΗΡΗΣ

Συγκεκριμένα μέτρα για την καταπολέμηση των ελληνοποιήσεων αγροτικών προϊόντων καθώς και μέτρα για την στήριξη των παραγωγών στη σχέση τους με την αγορά εξήγγειλε από τη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο των εγκαινίων της 10ης Zootechnia υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου, ο οποίος απηύθυνε και κάλεσμα για διάλογο στους αγρότες, που συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους.

Ειδικότερα για το θέμα των ελληνοποιήσεων ο υπουργός επεσήμανε ότι «παρεμβάσεις γίνονται και θα γίνουν για τη στήριξη των αγροτικών προϊόντων μας που πιέζονται από τις ελληνοποιήσεις. Είμαστε σε συνεννόηση με τα συναρμόδια Υπουργεία Οικονομικών και Οικονομίας. Έχουν ήδη αυξηθεί οι τελωνειακοί έλεγχοι και μέχρι τον ερχόμενο Οκτώβριο θα έχουν εγκατασταθεί σε 4 πύλες εισόδου της χώρας μας εγκαταστάσεις σκαναρίσματος των αγροτικών προϊόντων που θα μπαίνουν στη χώρα».

Παράλληλα, ο κ. Αποστόλου ανακοίνωσε ότι δίνεται τις επόμενες μέρες σε δημόσια διαβούλευση η νομοθετική πρόταση του ΥΠΑΑΤ για το χώρο της κτηνοτροφίας η οποία αφορά στην υποχρεωτική επισήμανση προέλευσης για το γάλα, τόσο στις συσκευασίες γάλακτος, όσο και στα γαλακτοκομικά προϊόντα και αποτελεί, όπως τόνισε χαρακτηριστικά, νομοθετική ρύθμιση - σταθμό για το χώρο της κτηνοτροφίας: Η υποχρεωτική επισήμανση της προέλευσης του γάλακτος καθώς και του γάλακτος ως συστατικού στα γαλακτοκομικά προϊόντα περιλαμβάνει τη χώρα άμελξης, τη χώρα επεξεργασίας και τη χώρα συσκευασίας.

Όπως ανέφερε ο κ. Αποστόλου «με την πρότασή μας αυτή υλοποιείται ο στρατηγικός μας σχεδιασμός που,

α) ικανοποιεί το εκπεφρασμένο αίτημα των Ελλήνων καταναλωτών για ενημέρωση σχετικά με την προέλευση του γάλακτος ως κύριου συστατικού των μεταποιημένων γαλακτοκομικών τροφίμων,

β) προασπίζει μέσω της διαφάνειας και της ασφαλέστερης ιχνηλασιμότητας που υπηρετεί, τα συμφέροντα των Ελλήνων γαλακτοπαραγωγών κτηνοτρόφων σε μια περίοδο έντονα ανταγωνιστική για την κτηνοτροφία σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης,

γ) συμβάλλει στην διασφάλιση της ποιότητας των ελληνικών γαλακτοκομικών και τυροκομικών προϊόντων, απέναντι σε πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού, και

δ) παρέχει τόσο στους καταναλωτές όσο και στους παραγωγούς ασφαλές έδαφος για την ανάπτυξη καταναλωτικών και παραγωγικών πρακτικών κ.α.

Ανάλογη ρύθμιση επεξεργαζόμαστε και για τα προϊόντα κρέατος, για τα οποία η επισήμανση προέλευσης, παρότι υπάρχει αντίστοιχη υποχρέωση δε φτάνει μέχρι τον καταναλωτή».

Επιπλέον, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης εξήγγειλε από τη Θεσσαλονίκη ένα ακόμη σημαντικό μέτρο-τομή για τη στήριξη των παραγωγών νωπών και ευπαθών προϊόντων σε ό,τι αφορά στην έγκαιρη πληρωμή τους από τους εμπόρους.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Αποστόλου «με την ίδια νομοθετική πρόταση θεσμοθετούμε κι άλλη μια τομή για το χώρο της κτηνοτροφίας, αλλά και συνολικά του αγροτικού χώρου:

Αντιμετωπίζουμε το τεράστιο πρόβλημα με τις πληρωμές των νωπών και ευπαθών αγροτικών προϊόντων.

Έχουμε φτάσει στο σημείο, προϊόντα που έχουν ημερομηνία λήξης ολίγων ημερών να πληρώνονται στους παραγωγούς με επιταγές 8 και 10 μηνών, ακόμα και με ανοιχτές ημερομηνίες. Έχει γίνει έτσι ο αγρότης - και ο αγροτικός χώρος εν γένει -, ο κυριότερος πιστωτής του εμπορίου, τη στιγμή που αντιμετωπίζει ο ίδιος μεγάλο πρόβλημα ρευστότητας.

Όλη αυτή η στρέβλωση στηρίζεται σε ένα «παραθυράκι» της νομοθεσίας που εξουδετέρωνε, στην πράξη, τη σχετική οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δεν θα επιτρέπεται πλέον η πληρωμή των αγροτικών προϊόντων σε χρόνους πέραν των 60 ημερών, ανάλογα με το προϊόν, σύμφωνα και με όσα ισχύουν και εφαρμόζονται στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Για οποιαδήποτε παράβαση της έγκαιρης αποπληρωμής των τιμολογίων προβλέπονται αντίστοιχα πρόστιμα, ενώ στην περίπτωση επανειλημμένων παραβάσεων προβλέπεται η προσωρινή διαγραφή της εμπορικής επιχείρησης από το Μητρώο Εμπόρων του Υπουργείου.

Στόχος της ρύθμισης είναι να προωθηθούν οι δίκαιες συναλλαγές και να προστατευθεί ο αδύναμος κρίκος στην διατροφική αλυσίδα που είναι ο μικρός και ανίσχυρος αγρότης».

Επιπλέον, ο κ. Αποστόλου υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση κατάφερε μέσα στη δύσκολη συγκυρία να εξασφαλίσει την ομαλή καταβολή των κοινοτικών ενισχύσεων και την αποπληρωμή χρωστούμενων από το 2008, φτάνοντας σε ένα ποσό - ρεκόρ 3,7 δισ., που όπως είπε, αν υπολογιστούν και τα χρήματα από τα πλεόνασμα που δόθηκαν στους συνταξιούχους αγρότες, το ποσό που κατευθύνθηκε στον αγροτικό χώρο ξεπερνά τα τέσσερα δισεκατομμύρια ευρώ.

Αναφέρθηκε επίσης σε ένα προς ένα τα μέτρα τα οποία ελήφθησαν για την προστασία και την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα, τη μείωση του κόστους παραγωγής, αλλά και για τις θεσμικές κινήσεις, στις οποίες προχώρησε η κυβέρνηση για τη στήριξη της αγροτοκτηνοτροφίας σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Μεταξύ άλλων, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση προτίθεται να επανεξετάσει τον ΕΝΦΙΑ στις σταβλικές εγκαταστάσεις γιατί αυτές αποτελούν εργαλείο παραγωγής και ότι στη μάχη κατά των "ελληνοποιήσεων" προϊόντων προερχόμενων από άλλες χώρες θα ριχθούν μηχανήματα σκαναρίσματος, που θα εγκατασταθούν τους προσεχείς μήνες στις εισόδους της χώρας.

Ο κ. Αποστόλου αναφέρθηκε στα μέτρα που προκηρύσσονται αλλά και στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (2014-2020), ύψους 4,7 δισεκατομμυρίων κοινοτικής συμμετοχής, που μαζί με την εθνική και την ιδιωτική συμμετοχή θα κινητοποιήσει συνολικούς πόρους της τάξης των 6 δισ., ευρώ και υπογράμμισε ότι με πρωτοβουλία του υπουργείου το 37% αυτών των πόρων θα το διαχειριστούν οι περιφέρειες. "Πρόκειται για μια εκχώρηση πόρων, τομή στον χώρο της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης", είπε ο υπουργός.

Παράλληλα, σε συνέντευξή του στο Έθνος-Αγρότης, ο κ. Αποστόλου αναφέρθηκε και στην κάρτα αγροτών, η οποία αντιμετωπίζεται με δυσπιστία από τους αγρότες. "Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι αποτελεί μια πραγματική κατάκτηση του αγροτικού χώρου, ιδιαίτερα σε αυτές τις δύσκολες οικονομικές στιγμές. Ουσιαστικά εξασφαλίσαμε χαμηλότοκη χρηματοδότηση στους αγρότες δικαιούχους βασικής ενίσχυσης για την κάλυψη αναγκών τους που σχετίζονται με την αγροτική τους εκμετάλλευση, βάζοντας ως εγγύηση μέρος της βασικής ενίσχυσης που λαμβάνουν".