ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αυτό είναι το mail Τσακαλώτου με τα νέα μέτρα

Αυτό είναι το mail Τσακαλώτου με τα νέα μέτρα

Στα χέρια των Ευρωπαίων αξιωματούχων βρίσκεται σύμφωνα με πηγές από τις Βρυξέλλες, το κείμενο με τις προτάσεις της κυβέρνησης, με τις οποίες, όπως εκτιμούν στο Μαξίμου, είναι δυνατόν να κλείσει γρήγορα η δεύτερη αξιολόγηση.

Η κυβέρνηση, μέσω της επιστολής του αρμοδίου υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, ενημέρωσε τους θεσμούς ότι θα προσέλθει στο Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου με συγκεκριμένες θέσεις σ' όλα τα εκκρεμή ζητήματα.

Η κυβέρνηση είχε δεσμευθεί στο Euro Working Group της 12 Ιανουαρίου για κατάθεση κειμένου με τις απόψεις της –και όπως όλα δείχνουν ότι θα κατατεθεί το αργότερο, μέχρι αύριο το πρωί. Άλλωστε, το Μαξίμου, δεν έχει και πολλά χρονικά περιθώρια καθώς την Πέμπτη συνεδριάζει στις Βρυξέλλες το Eurogroup και οι υπουργοί Οικονομικών πρέπει να γνωρίζουν τι ακριβώς η προτείνει η Ελλάδα.

Οι προτάσεις θα περιλαμβάνουν, σύμφωνα με πληροφορίες αλλά και δηλώσεις αξιωματούχων της κυβέρνησης, υποθετικά μέτρα, σε περίπτωση που ο στόχος για (υψηλά) πρωτογενή πλεονάσματα δεν υλοποιηθεί. Όπως όλα δείχνουν, πάντως, η κυβέρνηση δεν θα δεχτεί εκ των προτέρων νομοθέτηση μέτρων –και αυτό για λόγους πολιτικής της επιβίωσης.

«Η ελληνική κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να νομοθετήσει τώρα μέτρα για το 2019 και μετά», τονίζει ο αρμόδιος υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος .

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες η κυβέρνηση θα προτείνει επέκταση του δημοσιονομικό «κόφτη» που λήγει το 2018 για ένα ακόμα χρόνο. Αν δεν πιαστεί, δηλαδή, ο στόχος «που έχει συμφωνηθεί [...] θα υπάρχει αυτόματη αναπροσαρμογή των δαπανών», όπως διευκρίνησε το Σάββατο ο κ. Δ Τζανακόπουλος .

Οι δαπάνες που θα περικοπούν θα αφορούν:
Μισθούς,
Συντάξεις (πιθανότατα με κατάργηση της «προσωπικής διαφοράς», όπως ονομάζεται η διαφορά μεταξύ του ποσού που προκύπτει από τον παλιό τρόπο υπολογισμού και τον καινούργιο τρόπο υπολογισμού της σύνταξης) και
Λειτουργικά έξοδα του Δημοσίου.

Στον «κόφτη», όμως, θα ενταχθεί και η μείωση του αφορολόγητου, όπως αποκάλυψε ο υπουργός Οικονομίας, Ν. Παπαδημητρίου, έστω και εάν αργότερα για λόγους τακτικής υποχρεώθηκε να το διαψεύσει.

Η κυβέρνηση επιμένει ότι «δεν υπάρχει καμιά περίπτωση να μην επιτευχθούν οι στόχοι» και ο Ευ. Τσακαλώτος τονίζει ότι «αυτές οι κατηγορίες μέτρων είναι απίθανο να χρειαστούν».

Το ερώτημα του πρωτογενούς πλεονάσματος

Το μεγάλο ερώτημα, βέβαια, είναι το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων που προτείνει η κυβέρνηση, κάτι που το Μαξίμου κρατά ως επτασφράγιστο μυστικό.

Ωστόσο, έχουν γίνει γνωστά τα εξής:
– Ο Σόιμπλε και οι δορυφόροι του προτείνουν 3,5% για δέκα χρόνια.
– Οι Γάλλοι και άλλες πιο μετριοπαθείς χώρες προτείνουν 3,5% για πέντε χρόνια.

Την ίδια ώρα η ΝΔ, σε μια προσπάθεια να «στριμώξει» πολιτικά την κυβέρνηση, προτείνει πρωτογενή πλεονάσματα 2%, «ξεχνώντας» όπως σημειώνουν στο Μαξίμου ότι είχε υπογράψει, επί Σαμαρά, το θηριώδες 4,5% χωρίς χρονικό περιορισμό. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να είναι σαφές πως η όποια πρόταση για τα πρωτογενή πλεονάσματα αναγκαστικά συνδυάζεται και με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.

Η αποστολή του κειμένου δεν είναι μια απλή, γραφειοκρατική, κίνηση της κυβέρνησης. Καταγράφονται οι προτάσεις της οι οποίες μπορούν να δημιουργήσουν «πονοκεφάλους» στο Μαξίμου –κάτι ανάλογο είχε συμβεί με το περίφημο, mail Χαρδούβελη. Γι' αυτό στέλεχος του Μαξίμου, μας επαναλάμβανε, συνεχώς και σε όλους τους τόνους, ότι όλες οι εκκρεμότητες της αξιολόγησης θα κλείσουν ταυτόχρονα. Η κυβέρνηση, δηλαδή, δεν θα δώσει το αφορολόγητο μόνο για τα εργασιακά ή μόνο για τα πρωτογενή. Όλα θα βρίσκονται πάνω στο τραπέζι, και από τις δύο πλευρές –κυβέρνηση και δανειστές– και όλα μαζί θα αποσυρθούν όταν, και αν, ολοκληρωθεί η συμφωνία για τη δεύτερη αξιολόγηση: δεν θα υπάρξει, δηλαδή, σαλαμοποίηση!

Αν ολοκληρωθεί γρήγορα η αξιολόγηση -στο επόμενο Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου- ο πολιτικός χρόνος θα τρέχει υπέρ τη κυβέρνησης καθώς θα ενταχθεί στην ποσοτική χαλάρωση και το Μαξίμου παίρνει βαθιές ανάσες που θεωρεί ότι του φτάνουν για δύο χρόνια. Αν όχι, τότε αρχίζουν τα δύσκολα. Χωρίς, ωστόσο, να τελειώσει το παιχνίδι.Και όπως σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη " ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρέπει να πείσει ότι μπορεί να αντέξει να περνάει μέτρα χωρίς η κοινωνία να είναι στο δρόμο".