Ψηφίζεται σήμερα στην Βουλή ο προϋπολογισμός του 2017
Ψηφίζεται σήμερα στην Βουλή ο προϋπολογισμός του 2017 με την κυβέρνηση να καταργεί σιωπηρά τον προηγούμενο, που ψηφίστηκε πριν ένα χρόνο και να μοιράζει παροχές από το δημόσιο χρήμα των φορολογουμένων. Η συζήτηση συνεχίζεται σήμερα και σύμφωνα με πληροφορίες η ψηφοφορία θα ολοκληρωθεί λίγο μετά τις 9 το βράδυ.
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό των υπηρεσιών της Βουλής, σήμερα θα τοποθετηθούν οι πολιτικοίο αρχηγοί, ενώ η διαδικασία θα ολοκληρωθεί με τις τοποθετήσεις του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
«Αντιλαμβανόμαστε ότι η πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για τη χορήγηση 13ης σύνταξης στους χαμηλοσυνταξιούχους έχει ενοχλήσει σφόδρα τη Νέα Δημοκρατία», αναφέρει σε non paper το Μαξίμου, απαντώντας στην κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τα όσα διαμήνυσε ο πρωθυπουργός στο διάγγελμα του.
«Η ΝΔ επιβεβαιώνει την αμηχανία της μιλώντας για προεκλογικές εξαγγελίες γιατί δεν μπορεί και δεν θέλει να κρύψει την πραγματική της ατζέντα: Ότι η «Συμφωνία Αλήθειας» δεν είναι τίποτα άλλο από την αλήθεια του πιο στυγνού θατσερισμού: Είναι η συμφωνία για σφαγή των συντάξεων, βαθύ μαχαίρι στην Υγεία και την Παιδεία, απολύσεις στο Δημόσιο αλλά και ολοκληρωτική απορρύθμιση της αγοράς εργασίας.
Ωστόσο επειδή ορισμένοι δείχνουν ιδιαίτερη σπουδή για να εξισώσουν την πρωτοβουλία του πρωθυπουργού με το λεγόμενο «κοινωνικό μέρισμα» της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου την Άνοιξη του 2014, ας μιλήσουμε με όρους αλήθειας, που τόσο αρέσουν (;) στον κ. Μητσοτάκη: τις δύο πρωτοβουλίες χωρίζει άβυσσος»
Συγκρίνοντας παλαιότερες κυβερνήσεις το non paper τονίζει πως «η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου ανακοίνωσε τον Μάρτιο του 2014 το «κοινωνικό μέρισμα», ύψους 450 εκατ. ευρώ, το οποίο αντλήθηκε, δήθεν, από μέρος του πλεονάσματος του 2013. Με αυτόν τον τρόπο, εγγράφοντας δηλαδή τη δαπάνη στον προϋπολογισμό του 2014, η κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ έριξε στα βράχια τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα το 2014 ύψους 1,5%. Τελικά ο λογαριασμός έγραψε πλεόνασμα μόνο 0,4% δημιουργώντας δημοσιονομικό κενό κοντά στο 1 δις. ευρώ».
«Δεν επρόκειτο φυσικά για κάποια αστοχία της τότε κυβέρνησης αλλά για στρατηγική επιλογή, αφού υπό το βάρος της κοινωνικής κατακραυγής, που επιβεβαιώθηκε και στις ευρωεκλογές τρεις μήνες αργότερα, Σαμαράς και Βενιζέλος, είχαν αποφασίσει να εγκαινιάσουν μία μακρά προεκλογική περίοδο και να ναρκοθετήσουν το δρόμο για την επερχόμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ», εξηγεί το Μαξίμου και τονίζει:
«Αντ' αυτού η σημερινή κυβέρνηση προχώρησε στην διανομή της υπεραπόδοσης των εσόδων του 2016 με κοινωνικά κριτήρια. Η δαπάνη αυτή, η οποία, επαναλαμβάνουμε, δεν προέρχεται από το πρωτογενές πλεόνασμα αλλά από την υπεραπόδοση, εγγράφεται στον προϋπολογισμό του ιδίου έτους χωρίς να διακινδυνεύεται η επίτευξη του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα που έχει συμφωνηθεί με τους θεσμούς για το 2016 (+0,5%)».
«Είναι στην απόλυτη ευχέρεια της ελληνικής κυβέρνησης να κατανείμει τις δαπάνες της κατά τον τρόπο τον οποίο θεωρεί εκείνη πιο αποτελεσματικό και ορθό κοινωνικά, αρκεί να επιτυγχάνεται ο συμφωνημένος στόχος. Η Ελλάδα δεν είναι αποικία», αναφέρει το Μαξίμου δίνοντας στην εκτελεστική εξουσία και τον πρωθυπουργό μια «ελευθερία κινήσεων» σχετικά με πότε, το πώς και το πόσα χρήματα μπορεί να μοιράζει χωρίς να λαμβάνει υπόψη της την νομοθεσία.
«Δυστυχώς για τη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά ευτυχώς για τη χώρα, η κίνηση αυτή δεν έχει χαρακτήρα προεκλογικής παροχής αλλά αποτελεί έμπρακτη αναγνώριση των θυσιών του ελληνικού λαού και κίνηση ανακούφισης μιας ευρείας κοινωνικής ομάδας που έχει υποστεί πολλά κατά τη διάρκεια της κρίσης.
Η Κυβέρνηση συνεχίζει κανονικά την πορεία της για την έξοδο της χώρας από την κρίση και την επιτροπεία με δίκαιη ανάπτυξη και αναδιανομή. Και, κυρίως, με την κοινωνία όρθια!
Αντιλαμβανόμαστε την αγωνία του κ. Μητσοτάκη και τα εσωκομματικά του προβλήματα, αλλά για τις εκλογές θα κάνουν όλοι υπομονή μέχρι το 2019.
Ως τότε καλό θα είναι η ΝΔ να αφήσει την αφωνία για το μείζον θέμα των εργασιακών που βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση και αφού τόσο νοιάζεται για όσους έχουν υποστεί βαριά πλήγματα από την κρίση, να απαντήσει επιτέλους στους πολίτες:
Αποτελεί ««ιδεοληπτική εμμονή της αριστεράς» η αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων;»
Αποκαλύψεις Χουλιαράκη
Αποκαλυπτικός ήταν ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, ο οποίος κατά τη διάρκεια της χθεσινής του ομιλίας του στη Βουλή, παραδέχθηκε ουσιαστικά πως το ΔΝΤ ζητά επιπρόσθετα μέτρα 4,5 δισ. ευρώ για το 2019, απαιτώντας όμως αυτά να έχουν νομοθετηθεί εντός Δεκεμβρίου.
«Το ΔΝΤ συναρτά τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα με την προκαταβολική λήψη μέτρων της τάξης του 2,5% του ΑΕΠ ή 4,5 δισ. για το έτος 2019 με προκαταβολική νομοθέτηση τον Δεκέμβριο του 2016».
Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Χουλιαράκης ενώπιον της Ολομέλειας στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό το ΔΝΤ χωρίς επιπρόσθετα μέτρα απειλεί να μην μετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης με ό,τι αυτό σημαίνει για το πώς θα αντιδράσει η Γερμανία.
Μάλιστα, αυτή η συμμετοχή ή μη του ΔΝΤ, σύμφωνα με τον Έλληνα υπουργό αποτελεί και τη μεγαλύτερη εκκρεμότητα για να ολοκληρωθεί η β΄αξιολόγησ.
«Η θέση του Ταμείου στηρίζεται στη δική του εκτίμηση ότι το 2018, το 2019 και παραπέρα, η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει τη δυνατότητα να πιάσει το στόχο του 3,5%, όπως προβλέπει το πρόγραμμα», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, ο οποίος, πάντως, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η αξιολόγηση θα κλείσει σύντομα, η τροχιά της οικονομικής ανάκαμψης θα διατηρηθεί και η οικονομία θα βγει από την ύφεση και από το πρόγραμμα, όπως προβλέπεται μέσα στο 2017 και το 2018.
«Προτεραιότητα μας είναι η ενίσχυση και προστασία της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας και κλειδί σε αυτή την πορεία είναι η άμεση ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και η ταχεία ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, ώστε να μην επιστρέψει η αβεβαιότητα πάνω από την ελληνική οικονομία αλλά ταυτόχρονα και η ελληνική οικονομία να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις και τους κινδύνους που κινούνται πάνω από την Ευρώπη, από θέση ασφάλειας και ισχύος», ανέφερε επίσης ο κ. Χουλιαράκης.
Φίλης κατά κυβέρνησης
Από την χθεσινή μέρα, πάντως, ξεχώριαν οι "κεραυνοί" κατά του Μεγάρου Μαξίμου που έριξε ο Νίκος Φίλης ο οποίος «πλήρωσε» την κόντρα του με την εκκλησία με απομάκρυνσή του από το υπουργείο Παιδείας.
Ο τέως υπουργός ούτε λίγο ούτε πολύ είπε ότι ο πρωθυπουργός υποκλίθηκε στις πιέσεις του Αρχιεπίσκοπου μετά την αντιπαράθεσή τους για το μάθημα των θρησκευτικών. «Είναι δυνατόν να υποκλινόμαστε και να αφήνουμε με διάφορες συμβολικού τύπου κινήσεις - και ελπίζω να μην είναι και ουσιαστικές κινήσεις στο μέλλον- τη δυνατότητα σε εκκλησιαστικούς παράγοντες να παρεμβαίνουν στη συγκρότηση κυβερνήσεων και προγραμμάτων σπουδών στα σχολεία;», αναρωτήθηκε.
Επέμεινε δε, στις θέσεις του για τις ευθύνες της εκκλησίας σε διάφορες περιόδους της νεώτερης ιστορίας, υποστηρίζοντας ότι δεν είναι δυνατόν να μείνει στο απυρόβλητο αυτής της δύσκολης μάχης εξουσίες που ευθύνονται και αυτές για τη σημερινή κρίση, όπως η εκκλησιαστική εξουσία.
Επικαλούμενος τον αξιακό κώδικα της Αριστεράς σχολίασε καυστικά και την επίσκεψη του υπουργού Άμυνας στο ακριτικό Καστελόριζο μαζί με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝΕΛ και της Χρυσής Αυγής. «Οι συνομιλίες (σ.σ. για το Κυπριακό) με το Καστελόριζο και εννοώ την πρόσφατη εμπειρία δεν είναι δυνατό να πάνε μαζί», είπε.
Σύμφωνα πάντως, με τον Νίκο Φίλη οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού δεν συνδέονται με εκλογές. «Όσοι ράβουν κουστούμια θα τα κρατήσουν στις ντουλάπες τους», είπε.
Λίγο αργότερα, έμμεσες αιχμές κατά του υπουργού Άμυνας για την επίσκεψη στο Καστελόριζο άφησε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης. «Η στάση μας στο Αιγαίο απαιτεί ουσιώδη πατριωτισμό σοβαρότητα, σύνεση, νηφαλιότητα, όχι πατριδοκαπηλία, η ιστορία μας χτυπάει την πόρτα δεν μπορεί να κοκορευόμαστε δεξιά και αριστερά», είπε.