ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επίσκεψη Ομπάμα: Χρέος, πρόσφυγες και αλληλεγγύη

Επίσκεψη Ομπάμα: Χρέος, πρόσφυγες και αλληλεγγύη
Αλέξανδρος Μπελτές - ΑΠΕ-ΜΠΕ

Με το επίσημο δείπνο, το οποίο ξεκίνησε με ανάκρουση των δύο εθνικών ύμνων, που παρέθεσε ο Προκόπης Παυλόπουλος στον Μπαράκ Ομπάμα ολοκληρώθηκε η πρώτη μέρα της επίσκεψης του Αμερικανού Προέδρου στην Ελλάδα. 

Προσφωνώντας τον κ. Ομπάμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε μεταξύ άλλων: "δίχως να μας κάμπτει το βαρύτατο οικονομικό και κοινωνικό κόστος μιας εν πολλοίς λανθασμένης και αδιέξοδης πολιτικής λιτότητας, συνεχίζουμε αταλάντευτα την πορεία μας, εντός της ΕΕ, και του σκληρού πυρήνα της ευρωζώνης. Αγωνιζόμαστε μαζί με όλους εκείνους τους εταίρους μας που συμμερίζονται τον γνήσιο και ανιδιοτελή ευρωπαϊκό προσανατολισμό, προκειμένου το ευρωπαϊκό οικοδόμημα να ξαναβρεί τις αρχές και τις αξίες πάνω στις οποίες θεμελιώθηκε, κυρίως, δε, τις αρχές και τις αξίες του σεβασμού του ανθρώπου και της κοινωνικής δικαιοσύνης, δηλαδή, τις αρχές και τις αξίες οι οποίες καθιστούν στο διηνεκές ζοφερό παρελθόν τους εφιάλτες του φασισμού και το ναζισμού που άφησε πίσω του ο 2ος Παγκόσμιος Πόλεμος".

deipno

(Reuters)

Στην αντιφώνησή του ο Μπαράκ Ομπάμα επεσήμανε ότι η ελληνική φιλοξενία δεν αποτελεί έκπληξη, καθώς, όπως τόνισε, επικαλούμενος λόγια του Περικλέους "και προς την ευγένεια ακόμα των αισθημάτων μας απέναντι των άλλων, βρισκόμαστε σε αντίθεση με πολλούς, διότι τους φίλους μας επιδιώκουμε να αποκτήσουμε όχι ευεργετούμενοι από αυτούς, αλλά ευεργετούντες αυτούς." "Και σήμερα σίγουρα έχουμε αισθανθεί την ευεγερσία του ελληνικού λαού που μας δόθηκε" υπογράμμισε και προσέθεσε: "απόψε θέλω να ξέρετε ότι καθώς εργάζεστε για να πάει η χώρα σας μπροστά θα έχετε πάντα την υποστήριξη και την φιλία των Ηνωμένων Πολιτειών". Κατέληξε λέγοντας πως "αν και μας χωρίζει μια πλατιά θάλασσα, οι αρετές των Αμερικανών είναι ίδιες με τις δικές μας. Σας θεωρούμε φίλους, συμπατριώτες και αδελφούς."

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ ήγειρε την πρόποσή του λέγοντας "στις αρετές και στις αξίες που μας ενώνουν από τις δύο άκρες μιας πλατιάς θάλασσας, είθε οι Έλληνες και οι Αμερικανοί να είναι πάντα εκεί ο ένας για τον άλλον, σαν φίλοι, σαν συμπατριώτες, σαν αδελφοί και αδελφές" ενώ ολοκλήρωσε ευχόμενος στα ελληνικά "στην υγειά σας".

4mitsotakis

(twitter/@kmitsotakis)

Μόνος παρών από τον αντιπολίτευση ήταν ο Πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης. Καθώς τον Αμερικανό Πρόεδρο δεν συνοδεύει η σύζυγός του Μισέλ, στο επίσημο αυτό γεύμα δεν παρευρέθησαν άλλες σύζυγοι πολιτικών.

Μεταξύ των 130 προσκεκλημένων ήταν: ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ι. Δραγασάκης, οι υπουργοί Οικονομικών Ελλάδας Ευκλ. Τσακαλώτος και ΗΠΑ Τζακ Λιου, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής και ΜΜΕ Ν. Παππά;, ο υπουργός Οικονομίας & Ανάπτυξης Δ. Παπαδημητρίου, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτκής Γιάννης Μουζάλας, ο υπουργός Επικρατείας & κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος, η υπουργός Τουρισμού Ελ. Κουντουρά, η υπουργός Πολιτισμού Λ. Κονιόρδου, ο αν. υπουργός Οικονομικών Γ. Χουλιαράκη, ο αν. υπουργό Προστασίας του Πολίτη Ν. Τόσκας, ο υφυπ. Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης, ο γγ Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Γ. Τσίπρας, ο γγ της κυβέρνησης Μ. Καλογήρου, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζέφρυ Πάιατ, ο δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης, ο πρώην υπ. Εξωτερικών Π. Μολυβιάτης, καθώς και παράγοντες της οικονομικής ζωής του τόπου, όπως οι Κ. Μίχαλος (ΕΒΕΑ), Α. Ανδρεάδης (ΣΕΤΕ) και οι κυρίες Μαριάννα Βαρδινογιάννη και Μαριάννα Λάτση.

Του επίσημου δείπνου προηγήθηκαν οι συναντήσεις του κυρίου Ομπάμα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, λίγο μετά την άφιξη του στην Αθήνα, και , στη συνέχεια, με τον Πρωθυπουργό.

Μπ. Ομπάμα - Αλ. Τσίπρας: Μείωση χρέους για το καλό όλων

Σε ιδιαιτέρως θερμό κλίμα και με αναφορές στα σπουδαιότερα διεθνή και ελληνικά θέματα πραγματοποιήθηκε η κοινή συνέντευξη Τύπου του Έλληνα Πρωθυπουργού και του Μπαράκ Ομπάμα στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον Αμερικανό Πρόεδρο, μάλιστα, να καλησπερίζει στα ελληνικά.

4tsipras obama

(REUTERS/Kevin Lamarque)

Ο Αλέξης Τσίπρας ευχαρίστησε τον Μπαράκ Ομπάμα για το γεγονός ότι ενέταξε την Ελλάδα στο τελευταίο επίσημο ταξίδι του με την ιδιότητα του Αμερικανού Προέδρου και σημείωσε ότι η επίσκεψή του αυτή μπορεί να στείλει σημαντικά μηνύματα, τόσο στην Ευρώπη όσο και στην παγκόσμια κοινότητα.

Ο Πρωθυπουργός επαίνεσε τον κ.Ομπάμα καθώς, όπως είπε, οδήγησε σε άλλη πορεία την αμερικανική οικονομία επιλέγοντας διαφορετικό δρόμο από εκείνον της λιτότητας που διάλεξαν Ευρώπη και Γερμανία "Η επιμονή της Ευρώπης στη λιτότητα οδηγεί τις ευρωπαϊκές οικονομίες σε στασιμότητα", τόνισε και υπογράμμισε την "ανάγκη να αποκτήσουν οι κοινωνίες ελπίδα και προοπτική για να αντιμετωπιστούν οι σύγχρονες προκλήσεις". Συμπλήρωσε ότι "αντιμετωπίσαμε ένα πρόγραμμα καταστροφικής λιτότητας με αποτέλεσμα να εκτοξευτεί η ανεργία. Ωστόσο, καταφέραμε να αποφύγουμε αυτή τη δύσκολη κατάσταση και επιστρέψαμε στην ανάπτυξη, ενώ μειώσαμε και την ανεργία".

"Αναγνωρίζω τον ρόλο και την συνεισφορά του προέδρου Ομπάμα κατά την διαπραγμάτευση του Ιουλίου του 2015, την ηθική και πολιτική στήριξη που προσέφερε για να παραμείνει η Ελλάδα στην ΕΕ», είπε ο πρωθυπουργός και επεσήμανε ότι «ήρθε η ώρα για την ελάφρυνση του χρέους. Η επίσκεψη του Ομπάμα στην Ελλάδα και αμέσως μετά στη Γερμανία είναι συμβολική και καθοριστική".

Μεταναστευτικό και Κυπριακό

"Η Ελλάδα αξιοποιεί τον ρόλο της στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ για την προώθηση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ασφάλειας στην περιοχή", δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτηρίζοντας την Ελλάδα "πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή των Βαλκανίων".

Σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό και την προσφυγική κρίση ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι η Ελλάδα παρά την οικονομική κρίση των τελευταίων χρόνων πρόσφερε στήριξη στους πρόσφυγες ενώ αναφερόμενος στο Κυπριακό, έκανε λόγο για μία δίκαιη και βιώσιμη λύση υπογραμμίζοντας, όμως, ότι προϋπόθεση είναι η αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων.

Ομπάμα: Ευχαριστώ τον Αλέξη...

Από την πλευρά του ο Αμερικανός Πρόεδρος ξεκίνησε την ομιλία του στην κοινή συνέντευξη Τύπου με μια λέξη στα ελληνικά: «Καλησπέρα» είπε και χαμογέλασε, ενώ στη συνέχεια τόνισε ότι ο κόσμος οφείλει τα μέγιστα στην Ελλάδα και τον ελληνικό λαό.

"Ευχαριστώ τον Αλέξη, για τη συνεργασία", είπε ο κ. Ομπάμα και αφήνοντας αιχμές για την πολιτική της Ευρώπης, πρόσθεσε: "η Ελλάδα συνεχίζει τον δύσκολο δρόμο για την ανάπτυξη, η λιτότητα δεν είναι συνταγή ανάπτυξης". Υπογράμμισε ότι "η Ελλάδα παρά τις δυσκολίες παραμένει ένας από τους πιο αξιόπιστους συμμάχους και τους καλύτερους φίλους των ΗΠΑ".

4tsipras

(REUTERS/Aris Messinis/Pool)

Χρέος

Σχολιάζοντας την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα και τους χειρισμούς της κυβέρνησης, τόνισε ότι "η Ελλάδα βρίσκεται στο σωστό δρόμο, πολλές πολιτικές που ακολουθήθηκαν δεν ήταν οι ορθότερες, αλλά η ελληνική οικονομία έπρεπε να κάνει διαρθρωτικές αλλαγές".

Ο Αμερικανός Πρόεδρος έκανε ειδική αναφορά στο ζήτημα του ελληνικού χρέους, λέγοντας: "Δεν μπορεί να υπάρξει αναπτυξιακή προοπτική δίχως ελάφρυνση του χρέους, είναι η κατάλληλη στιγμή να υπάρξει συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών της".

4pavlopoulos obama

(REUTERS/Kevin Lamarque)

Η συνάντηση με τον Προκόπη Παυλόπουλο

Το ζήτημα της οικονομίας, το προσφυγικό, οι εξελίξεις στο Κυπριακό, αλλά και η συνθήκη της Λωζάννης, κυριάρχησαν στον σύντομο διάλογο που είχαν μπροστά στις κάμερες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα.

Ο κ. Παυλόπουλος καλωσόρισε τον κ.Ομπάμα στην Αθήνα, λέγοντάς του πως τον υποδέχεται "ως τον Πρόεδρο της μεγάλης χώρας των ΗΠΑ που διακρίθηκε διεθνώς για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων του ανθρώπου της Δημοκρατίας και της Δικαιοσύνης".

Tον ευχαρίστησε για την αλληλεγγύη που επέδειξε η χώρα του τόσο στην ανθρωπιστική όσο και στην οικονομική κρίση και εξέφρασε την βεβαιότητα ότι το ίδιο θα πράξει και ο διάδοχός του στον προεδρικό θώκο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

4pavlo obama

(REUTERS/Alkis Konstantinidis)

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαβεβαίωσε πως, παρά τις τεράστιες θυσίες που έχει υποστεί ο ελληνικός λαός, η χώρα συνεχίζει αταλάντευτη την ευρωπαϊκή της πορεία εντός της ΕΕ και της Ευρωζώνης, ενώ αναφέρθηκε και στο Κυπριακό, το οποίο χαρακτήρισε πρωτίστως διεθνές και ευρωπαϊκό ζήτημα.

Η Ελλάδα, τόνισε ο κ. Παυλόπουλος, τάσσεται υπέρ μιας ταχείας λύσης του Κυπριακού, όμως ξεκαθάρισε ότι δεν θα δεχτεί λύση που δεν είναι σύμφωνη με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

"Δεν αποδεχόμαστε λύση συνομοσπονδίας, με στρατεύματα κατοχής και συνθήκες εγγυήσεως", είπε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προσθέτοντας: "Διαφορετικά, θα δημιουργούσαμε κακό προηγούμενο για άλλα ευρωπαϊκά κράτη".

Εν συνεχεία ο Προκόπης Παυλόπουλος αναφέρθηκε στην Συνθήκη της Λωζάννης, χαρακτηρίζοντας αδιανόητη και απαράδεκτη οποιαδήποτε αμφισβήτησή της, ξεκαθαρίζοντας πως "τα σύνορα της ΕΕ είναι αυτά των κρατών – μελών".

4ob

(REUTERS/Kevin Lamarque)

"Εμείς οι Έλληνες σας θεωρούμε και θα σας θεωρούμε πάντοτε ως ένα πολιτικό κεφάλαιο παγκόσμιας εμβέλειας και μεγάλο και ειλικρινή φίλο της Ελλάδας", είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απευθυνόμενος στον πρόεδρο των ΗΠΑ.

Στην αντιφώνησή του ο Μπαράκ Ομπάμα ευχαρίστησε για το θερμό καλωσόρισμα στην Αθήνα όλον τον ελληνικό λαό, σημειώνοντας πως θεώρησε πως στο τελευταίο ταξίδι του ως Πρόεδρος έπρεπε να επισκεφθεί την χώρα που γέννησε την Δημοκρατία.

Αναφερόμενος στην οικονομική κρίση, ο Μπαράκ Ομπάμα σημείωσε ότι αντιλαμβάνεται πως ο ελληνικός λαός υποφέρει, εκτίμησε πάντως πως η κατάσταση καλυτερεύει, αν και διαπίστωσε πως υπάρχει αρκετός δρόμος που πρέπει να καλυφθεί ακόμα.

Ο κ. Ομπάμα έδωσε και τα συγχαρητήριά του για τον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται η Ελλάδα το προσφυγικό, σημειώνοντας πως είναι σημαντικό να μην διαχειρίζεται μόνο μία χώρα όλο το πρόβλημα. "Το θέμα των προσφύγων δεν είναι ενός κράτους αλλά όλων μας. Γι αυτό συνεργαζόμαστε με όλες τις χώρες", είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στο θέμα της Μέσης Ανατολής ο κ. Ομπάμα σημείωσε ακόμη πως οι ΗΠΑ εκτιμούν "ιδιαίτερα τις διευκολύνσεις στο Αιγαίο. Ευχαριστούμε την Ελλάδα για την πολυετή συνεισφορά".

4tsipras ompama

(REUTERS/Aris Messinis/Pool)

"Προσβλέπω στην επίσκεψή μου στην Ακρόπολη, καθώς από την στιγμή που κάποιος είναι στην Ελλάδα, είναι ένα μέρος που πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθεί", είπε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ.

Ο κ. Ομπάμα έφτασε ακριβώς στις 13:30 στην Ηρώδου Αττικού, όπου βάσει Πρωτοκόλλου τον υποδέχθηκε επίσημα ο Προκόπης Παυλόπουλος. Αφού έγινε η ανάκρουση των εθνικών ύμνων των ΗΠΑ και της Ελλάδας, οι κ.κ. Παυλόπουλος και Ομπάμα επιθεώρησαν το άγημα της Προεδρικής Φρουράς και κατευθύνθηκαν εντός του Προεδρικού Μεγάρου.

Ο Μπαράκ Ομπάμα εισερχόμενος στην Αίθουσα των Διαπιστευτηρίων του Προεδρικού Μεγάρου ρώτησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αν αυτό είναι το σπίτι του, με τον κ. Παυλόπουλο να του απαντά αρνητικά, σημειώνοντας πως μένει σε άλλη κατοικία.

Δείτε εδώ το live blog του CNN Greece για την επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα