ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επίσκεψη Ομπάμα στην Αθήνα: Κίνηση ουσίας ή στείρων συμβολισμών;

Επίσκεψη Ομπάμα στην Αθήνα: Κίνηση ουσίας ή στείρων συμβολισμών;
Ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα επιβιβάζεται στο προεδρικό Air Force One με προορισμό το Οχάιο των ΗΠΑ REUTERS/Jonathan Ernst/φωτογραφία αρχείου

Στο επίκεντρο αναλύσεων βρίσκεται η επίσκεψη του απερχόμενου αμερικανού Προέδρου στην Ελλάδα, που ξεκινά την Τρίτη 15/11 και θα διαρκέσει 2 ημέρες, οπότε και ο Μπαράκ Ομπάμα θα αναχωρήσει για το Βερολίνο.

Σε άρθρο της σημερινής Frankfurter Allgemeine Zeitung, η επίσκεψη σχολιάζεται με διάθεση απομυθοποίησης, παρά την σημασία που της έχει δοθεί από την ελληνική κυβέρνηση για μια πιθανή επίδραση στο θέμα του ελληνικού χρέους.

«Όπως σημειώνεται στην απόφαση για την ελάφρυνση χρέους δεν έχει λόγο ένας αμερικανός πρόεδρος, ακόμη λιγότερο ένας απερχόμενος, πόσο μάλλον που το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (...) δεν θα σήκωνε τις απώλειες που θα έφερνε ένα τέτοιο δώρο για τους Έλληνες. Και επειδή τον οικονομικό και πολιτικό λογαριασμό σε μια τέτοια περίπτωση θα τον πλήρωναν οι Ευρωπαίοι στην ευρωζώνη, δεν θέλουν καμιά ανάμειξη των Αμερικανών, όπως πολλές φορές αναγκάστηκαν να πουν στους δύο υπουργούς Οικονομικών των ΗΠΑ», αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα.

Η επίσκεψη του Προέδρου Ομπάμα έρχεται 17 χρόνια μετά από εκείνη του τέως Προέδρου Κλίντον που έφερε την Ελλάδα για λίγο στα φώτα τις διεθνούς πολιτικής, σε μια εποχή που η χώρα είχε μικρότερη ανάγκη πολιτικής σημειολογίας.

Κυβερνητικοί κύκλοι εκφράζουν την πεποίθηση για την δημόσια στήριξη του Προέδρου των ΗΠΑ στο θέμα της ελάφρυνσης τους χρέους, μεταξύ άλλων, ωστόσο η αντιπολίτευση κάνει λόγο για συμβολισμούς δίχως αποφασιστική σημασία.

Πάντως, εάν αμερικανός Πρόεδρος μπορεί να έχει πράγματι επιρροή σε ότι αναφορά τις ελληνικές υποθέσεις, αυτός είναι ο νεοεκλεγείς Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος, -θυμίζει το δημοσίευμα- έχει παλαιότερα εκφραστεί υπέρ της εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

Στην θεματική ατζέντα του αμερικανού Προέδρου Ομπάμα, του οποίου το πρόγραμμα της επίσκεψης δεν έχει ανακοινωθεί για λόγους ασφαλείας, αναμένεται να συμπεριληφθεί και το μεταναστευτικό αλλά και η θέση της χώρας στα ζητήματα περιφερειακής ασφάλειας.