ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανασχηματισμός: Οι 53 και οι άλλοι που αμφισβητούν τον Αλ. Τσίπρα

Ανασχηματισμός: Οι 53 και οι άλλοι που αμφισβητούν τον Αλ. Τσίπρα
EUROKINISSI/ ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

To 2o συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ίσως ένα από τα πιο ήρεμα κομματικά συνέδρια που έχουν ζήσει τα παλαιότερα στελέχη του Συνασπισμού, από αυτά που έχουν κολλήσει πολλά ένσημα στην Κουμουνδούρου.

Ουδείς αμφισβήτησε την ηγεσία, ελάχιστοι έψεξαν την συνολική κυβερνητική πολιτική και ο Αλέξης Τσίπρας κατάφερε να αναδειχθεί για μία ακόμη φορά πρόεδρος συγκεντρώνοντας ποσοστό 93,54%. Ακόμη και ο κεντρικός εκφραστής της ομάδας των 53 που σήμερα θεωρητικώς αποτελεί την φωνή κριτικής στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος, συντάχθηκε απολύτως με την ασκούμενη πολιτική και μάλιστα κάλεσε τους συντρόφους του να την εφαρμόσουν λέγοντας ότι δεν υπάρχουν οι καλοί αριστεροί που παρακολουθούν και οι κακοί δεξιοί του κόμματος που υλοποιούν δυσάρεστες αποφάσεις.

Λίγες, όμως, ημέρες μετά το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, ενός κόμματος που δεινοπάθησε από την εσωκομματική αντιπολίτευση που ασκούσε η μειοψηφία της Αριστερής Πλατφόρμας (Λαφαζάνης) κάποιοι στο εσωτερικό της Κουμουνδούρου αποφάσισαν να στείλουν πολλαπλά μηνύματα στο Μαξίμου και στον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα.

Η διάσταση απόψεων Τσίπρα και Σκουρλέτη αποτέλεσε την ιδανική αφορμή για ένα τμήμα της ομάδας των 53 να δείξουν και πάλι τα αντιπολιτευτικά τους δόντια στον πρωθυπουργό. Αμφισβητώντας ουσιαστικά την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων του κόμματος που αποτελεί ωστόσο αναπόσπαστο μέρος της συμφωνίας του Ιουλίου του 2015. Εν μέσω διαπραγμάτευσης και ενώ ο πρωθυπουργός ποντάρει στην έγκαιρη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης για να πετύχει μία απόφαση για το χρέος κι ενώ η κυβέρνηση περιμένει με κομμένη την ανάσα την απόφαση του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες, οι 53 με αρθρογραφία τους στο επίσημο site της τάσης συντάσσονται με την πλευρά του Πάνου Σκουρλέτη και ζητούν αναθεώρηση της κυβερνητικής γραμμής για τις ιδιωτικοποιήσεις.

Οι κινήσεις των 53 που όλα δείχνουν πως δεν φέρουν την σφραγίδα του Ευκλείδη Τσακαλώτου έχουν προκαλέσει έντονη δυσαρέσκεια στο Μέγαρο Μαξίμου που θεωρεί ότι εν όψει ανασχηματισμού κάποιοι εσωκομματικοί αντίπαλοι θα επιχειρήσουν να επιβάλουν πρόσωπα και καταστάσεις στο νέο κυβερνητικό σχήμα.

Οι διαθέσεις των 53 φάνηκαν "με το καλημέρα" στη μετασυνεδριακή εποχή του ΣΥΡΙΖΑ όταν έσπασαν την συμφωνία που έγινε μεταξύ όλων των τάσεων για την σύνθεση του Πολιτικού Συμβουλίου προτείνοντας σφήνα την υποψηφιότητα της Τασίας Χριστοδουλοπούλου για το κεντρικό όργανο. Σημειώνεται πως η περίφημη πρόταση Τσίπρα ήταν μία λίστα υποψήφιων που συντάχθηκε με την σύμφωνη γνώμη των εκπροσώπων όλων των τάσεων.

Από τα αποτελέσματα δε της ψηφοφορίας φάνηκε πως υπήρξε κοινή γραμμή των δυσαρεστημένων για τον αποκλεισμό Σκουρλέτη και των 53 να κοντύνουν πολιτικά τα πρόσωπα που υπέδειξε ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, από τον Νίκο Παππά ως την Όλγα Γεροβασίλη και τον Αριστείδη Μπαλτά. Ήταν ένα σαφές μήνυμα προς το Μαξίμου το οποίο ασφαλώς δεν πέρασε απαρατήρητο.

Σε ό,τι αφορά τον υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος Πάνο Σκουρλέτη σ’ αυτήν την φάση οι σχέσεις του με τον πρωθυπουργό είναι ψυχρές και όλα δείχνουν πως εάν τηρήσει την ίδια γραμμή, δηλαδή της άρνησής του να μετακομίσει σε ένα άλλο υπουργείο ή να μην διαχειρίζεται τα ενεργειακά, θα βρεθεί εκτός κυβέρνησης.

Μία τέτοια εξέλιξη πρακτικά αναμένεται να δημιουργήσει έναν νέο πόλο στον ΣΥΡΙΖΑ που θα βρίσκεται απέναντι στις κεντρικές επιλογές. Όμως, ο Σκουρλέτης λέγοντας ότι δεν υπηρετεί μία άλλη γραμμή είναι δύσκολο να συνταχθεί με τον σκληρό πυρήνα των 53 που εκ του αποτελέσματος αμφισβητεί τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα. Ο ανασχηματισμός αναμένεται να δώσει απαντήσεις και συγχρόνως να δρομολογήσει εσωκομματικές εξελίξεις.