Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ: Η νέα Κεντρική Επιτροπή, τα ανοιχτά μέτωπα, το χρέος και ο... Κόρμπιν
Ολοκληρώνεται σήμερα το 2ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, με την ψηφοφορία για την ανάδειξη της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, με τον Αλέξη Τσίπρα να δίνει λίγες ώρες πριν το στίγμα των προθέσεών του για έναν νέο ΣΥΡΙΖΑ, στο πρότυπο των Εργατικών της Βρετανίας, αλλά και να σχολιάζει τα περί ανασχηματισμού με τη φράση "κάθε πράγμα στον καιρό του".
Στην ομιλία του το βράδυ του Σαββάτου με την οποία ουσιαστικά ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 2ου συνεδρίου του κόμματος, ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως «χρειαζόμαστε κόμμα μαζικό, ισχυρό και οργανικά δεμένο με την κοινωνία και τους αγώνες. Πρέπει να ρίξουμε το βάρος μας στην νέα γενιά και στη Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ. Για το κόμμα μας η ανοικοδόμηση της οργάνωσης Νεολαίας αλλά και το σχέδιο ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών του 2019 είναι αυτονόητα».
Έκανε λόγο για μάχη στα εργασιακά, όχι μόνο στη διαπραγμάτευση αλλά και στους χώρους εργασίας «κόντρα στην εργοδοσία και στον εργοδοτικό συνδικαλισμό». Είπε ότι αυτές οι μάχες μπορούν να κερδηθούν, υπό την προϋπόθεση ότι «θα ρίξουμε το βάρος μας στο κόμμα».
Ο κ. Τσίπρας τόνισε, φέροντας ως παράδειγμα τον Τζέρεμι Κόρμπιν στην Μ. Βρετανία, ότι «μπορείς να έχεις ένα κόμμα ανοιχτό, μαζικό και ταυτόχρονα αριστερό».
Κάλεσε σε περισσότερη συλλογικότητα, αλληλεγγύη και συντροφικότητα και περισσότερη διάθεση για προσφορά και «ίσως και λιγότερες φιλοδοξίες. Δεν βλάπτει».
Στην ομιλία του ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο ότι η κυβέρνηση έχει αυτή τη στιγμή πολλά ανοιχτά μέτωπα, τόσο στο εξωτερικό, όσο και στο εσωτερικό, κι ένα από αυτά είναι αυτό της διαπραγμάτευσης, με κύριο άξονα την ελάφρυνση του χρέους.
Για άλλη μια φορά ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε ότι την ώρα που οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν τολμούσαν να ανοίξουν θέμα για την ελάφρυνση του χρέους, η κυβέρνηση επιμένει και το βάζει ίσως και πρώτο στη δική της ατζέντα.
Πηγή: EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
Αναφερόμενος στα εσωτερικά μέτωπα που έχει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση, αναφέρθηκε διεξοδικά στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών , αλλά και στο θέμα του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης.
Ψηφοφορία για την ανάδειξη της Κεντρικής Επιτροπής
Παρά το ότι οι σύνεδροι θα κληθούν να ψηφίσουν από ενιαίο ψηφοδέλτιο η μάχη των τάσεων αναμένεται αρκετά σκληρή ενώ μεγάλη σημασία δίνεται και στα πρόσωπα που θα καταλάβουν τις πρώτες θέσεις.
Από την εναρκτήρια ομιλία του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έδωσε το στίγμα των προθέσεών του σχετικά με τη συγκρότηση των κομματικών οργάνων ξεκαθαρίζοντας ότι επιθυμεί στα ανώτατα όργανα να βρίσκονται πρωτοκλασάτα στελέχη που συμμετέχουν και στην κυβέρνηση καθώς θεωρεί ότι με αυτόν τον τρόπο θα επιτευχθεί ο καλύτερος συντονισμός μεταξύ Κουμουνδούρου και Μαξίμου. Όσοι διαφωνούν με τη συγκεκριμένη πρόταση σημειώνουν ότι με αυτόν τον τρόπο θα «μεταφερθεί η Κουμουνδούρου στο Μαξίμου» γεγονός που θα αποδυνάμωνε το κόμμα και τους «ελεγκτικούς του μηχανισμούς».
Όνομα έκπληξη για νέο Γραμματέα
Είναι δεδομένο ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα ήθελε να τοποθετηθεί στη θέση του Γραμματέα του κόμματος προβεβλημένο πολιτικό στέλεχος και για αυτό το λόγο βολιδοσκόπησε τον Πάνο Σκουρλέτη, του οποίου η θέση στο υπουργικό συμβούλιο δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Μετά την άρνηση του υπουργού Ενέργειας αλλά και το γεγονός ότι κανένα από τα παραδοσιακά προβεβλημένα στελέχη του κόμματος δεν δείχνει πρόθυμο να αναλάβει την θέση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να στρέφεται σε άλλες λύσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece, o πρωθυπουργός «καλοβλέπει» για τη θέση την περίπτωση του Νίκου Σκορίνη. Ο κ. Σκορίνης, μέλος της ΠΓ του κόμματος και υποψήφιος βουλευτής του κόμματος τόσο στις εκλογές του 2012 όσο και σε αυτές του 2015 ανήκει στην Ενωτική Κίνηση και θεωρείται άνθρωπος του στενού περιβάλλοντος του υπουργού Επικρατείας, Νίκου Παππά.
Η μάχη των τάσεων
Χωρίς να έχει αποκλειστεί το σενάριο της παραμονής του Πάνου Ρήγα στη θέση του Γραμματέα η τελική απόφαση θα παρθεί όταν ο Αλέξης Τσίπρας και οι συνεργάτες του μελετήσουν τα τελικά αποτελέσματα της αποψινής ψηφοφορίας. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις η Ενωτική Κίνηση (Ν. Παππάς, Ν. Σκορίνης, Π. Καραγέωργος Ν. Ηλιόπουλος, Γ. Μπουρνούς κλπ) αναμένεται να λάβει ποσοστό άνω του 55% ενώ οι τάση των 53 υπολογίζει ότι «επηρεάζει» περίπου το 20% των συνέδρων. Μικρότερη επιρροή έχει η Πλατφόρμα 2010 που όμως είναι πιθανό να προχωρήσει σε συνεργασία με την Ενωτική Κίνηση προκειμένου προβεβλημένα στελέχη της να καταβάλουν ψηλότερες θέσεις στην ψηφοφορία.
Η μάχη των προσώπων
Τη δική της σημασία πάντως έχει και η μάχη των προσώπων καθώς στο εσωκομματικό παιχνίδι οι πρώτες θέσεις πάντα έχουν τη δική τους αξία. Σύμφωνα με τις ενδείξεις μάχη για την πρωτιά αναμένεται να δοθεί μεταξύ του Νίκου Παππά και του Ευκλείδη Τσακαλώτου. Ο μεν υπουργός Επικρατείας έχει καταφέρει μέσω της Ενωτικής Κίνησης να «ελέγχει» μεγάλο μέρος των συνέδρων ενώ θέλει να κεφαλαιοποιήσει και τις μάχες πρώτης γραμμής που έδωσε στο κυβερνητικό επίπεδο το τελευταίο διάστημα με κυριότερη αυτή των τηλεοπτικών αδειών. Από την πλευρά του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θεωρείται πρόσωπο κοινής αποδοχής για τον κομματικό μηχανισμό ενώ αρκετοί του πιστώνουν ότι την κρίσιμη στιγμή ανέλαβε να «βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά» αναλαμβάνοντας την «ηλεκτρική καρέκλα» του υπουργού Οικονομικών. Αξίζει να σημειωθεί ότι η τάση των 53 θα δώσει τη δική της μάχη για την πρωτιά του Ευκλείδη Τσακαλώτου καθώς θεωρεί ότι με αυτόν τον τρόπο θα σταλεί «αριστερό μήνυμα» στο κομματικό ακροατήριο.
Τσίπρας... όπως Τσαουσέσκου
Αν και ορισμένα Μέσα έγραψαν χθες ότι οι 53 έψαχναν πρόσωπο που θα μπορούσε να θέσει υποψηφιότητα για τη θέση του Προέδρου, όχι τόσο για να αμφισβητηθεί ο Α. Τσίπρας όσο για να καταγράψουν δυνάμεις, κάτι τέτοιο δεν υπήρξε ούτε ως σκέψη. Σύμφωνα με πληροφορίες, μάλιστα, ρκετά στελέχη της τάσης προσανατολίζονται να επιλέξουν λευκό κατά τη σημερινή ψηφοφορία για τον Πρόεδρο του κόμματος καθώς εκτιμούν ότι δεν θα ήταν καλό ο «Τσίπρας να έχει ποσοστά Τσαουσέσκου».