Στα δύο η κυβέρνηση για τον ανασχηματισμό
Μήνας σημαντικών εξελίξεων αναμένεται να είναι ο Οκτώβριος σε κυβερνητικό επίπεδο, καθώς από τη μία το οικονομικό επιτελείο θα έχει κρίσιμες συναντήσεις σε Ουάσιγκτον, Λουξεμβούργο και Αθήνα οι οποίες πιθανώς να κρίνουν και το μέλλον του προγράμματος, ενώ παράλληλα το τετραήμερο 13-16 Οκτωβρίου θα διεξαχθεί το 2ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.
Αρχής γενομένης από σήμερα, όπου το υπουργείο Οικονομικών καταθέτει το Προσχέδιο του Προϋπολογισμού για το 2017, η κυβέρνηση καλείται εντός του μήνα να αντεπεξέλθει σε ένα πολύ απαιτητικό πρόγραμμα στο οποίο δεσπόζουν οι συζητήσεις για το μέλλον του ελληνικού προγράμματος, η Σύνοδος του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον (7-9 Οκτωβρίου), η έναρξη των διαπραγματεύσεων Αθήνας – δανειστών για τον δεύτερο έλεγχο και τέλος, οι εκτιμήσεις ΕΛΣΤΑΤ και Eurostat για ην πορεία του περσινού προϋπολογισμού. Τέλος, ιδιαίτερα σημαντική για το μέλλον του προσφυγικού θεωρείται η Σύνοδος Κορυφής των Βρυξελλών στις 20 Οκτωβρίου.
Παράλληλα, μεταξύ 13 και 16 Οκτωβρίου περίπου 3000 σύνεδροι θα κληθούν να συζητήσουν και να επαναπροσδιορίσουν το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ στο δεύτερο Συνέδριο του κυβερνώντος κόμματος και πρώτο μετά τη διάσπαση του καλοκαιριού του 2015.
Αν και η διαδικασία του Προσυνεδριακού Διαλόγου χαρακτηρίζεται από στελέχη του κόμματος ως «υποτονική» το τριήμερο του Συνεδρίου αναμένεται να είναι αρκετά έντονο καθώς αφενός ο ένας χρόνος που πέρασε από την διάσπαση του κόμματος θα πρέπει να αποτιμηθεί, αφετέρου οι τάσεις και οι ομαδοποιήσεις της Κουμουνδούρου επιθυμούν να ισχυροποιήσουν τη θέση τους εντός των κομματικών μηχανισμών ενώ και τα στελέχη θέλουν μέσω της διαδικασίας του Συνεδρίου να ενισχύσουν πιθανές υποψηφιότητές τους για τον επερχόμενο ανασχηματισμό.
Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να δει πώς θα κυλήσει το Συνέδριο αλλά και τα αποτελέσματα των ψηφοφοριών για την Κεντρική Επιτροπή και την Πολιτική Γραμματεία του κόμματος προκειμένου να πάρει τις τελικές του αποφάσεις για τα πρόσωπα που θα απαρτίζουν το νέο Υπουργικό Συμβούλιο. Επιπλέον, σημαντικός παράγοντας θα είναι και η «υποδοχή» των προτάσεών του για ενεργοποίηση στελεχών που τοποθετούνται στον παραδοσιακό χώρο της Κεντροαριστεράς, όπως ο Φώτης Κουβέλης αλλά και άλλα ονόματα όπως η Μαρία Ρεπούση και η Μαρία Γιαννακάκη.
Ο χαρακτήρας του ανασχηματισμού
Αυτή τη στιγμή στο εσωτερικό της κυβέρνησης εξελίσσεται μια διελκυστίνδα σχετικά με τον χαρακτήρα αλλά και τον χρόνο του ανασχηματισμού. Όσον αφορά το πότε θα γίνει, η μία προσέγγιση υποστηρίζει ότι την επόμενη του Συνεδρίου θα πρέπει να ανακοινωθεί νέο υπουργικό σχήμα. Με δεδομένο όμως ότι στις 18 του μήνα θα ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις γίνεται αντιληπτό ότι δεν μπορεί να γίνει αλλαγή σε υπουργούς που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο σε αυτές. Ως εκ τούτου, σε μια τέτοια περίπτωση, ο ανασχηματισμός θα είναι περιορισμένης έκτασης πράγμα που δεν σημαίνει όμως ότι δεν θα περιλαμβάνει σημαντικά υπουργεία. Η δεύτερη τάση θέλει τον ανασχηματισμό να γίνεται με το τέλος της διαπραγμάτευσης και να είναι πιο ευρύς, πρόταση που προσκρούει στο κοινό αίσθημα εντός Μαξίμου ότι χρειάζονται επειγόντως αλλαγές καθώς «το πράγμα δεν κυλάει».
Η πιο σημαντική σύγκρουση όμως εντός των κυβερνητικών στελεχών αφορά τον χαρακτήρα του ανασχηματισμού. Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece, η πλειοψηφία όσων συμμετέχουν στον πρωινό καφέ του Μαξίμου προκρίνουν έναν ανασχηματισμό που θα περιλαμβάνει πρόσωπα από τον χώρο της Κεντροαριστεράς και ήδη έχουν βολιδοσκοπήσει πρόσωπα όπως ο Φώτης Προβατάς και η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.
Η άλλη τάση, η οποία είναι και η μειοψηφία, θεωρεί ότι ο ανασχηματισμός θα πρέπει να έχει «αριστερό χαρακτήρα» και να περιλαμβάνει πρόσωπα τόσο από τον κομματικό σχηματισμό όσο και νέα στελέχη που έχουν διακριθεί το τελευταίο διάστημα είτε στο παρασκήνιο των διαπραγματεύσεων είτε στα κοινοβουλευτικά τους καθήκοντα.
Ο Αλέξης Τσίπρας θα κληθεί εντός των επόμενων ημερών να πάρει τις τελικές του αποφάσεις και το πιθανότερο είναι να καταλήξει σε μια ενδιάμεση λύση με την υπουργοποίηση του Φώτη Κουβέλη (πιθανότατα στο Εσωτερικών) καθώς θεωρεί ότι ο πρώην πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ ότι είναι πιο εύκολο να «περάσει» από την κομματική βάση.
Αν και οι καραμπόλες είναι αυτές που πάντα διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στον τελικό σχηματισμό του υπουργικού, πρόσωπα όπως η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, ο Νίκος Κοτζιάς, ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο Γιώργος Κατρούγκαλος, ο Δημήτρης Μάρδας και ο Τρύφων Αλεξιάδης αναμένεται να απασχολήσουν ιδιαιτέρως το «γράψε – σβήσε» του Αλέξη Τσίπρα και όλων όσοι συμμετέχουν στις τελικές αποφάσεις.