ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Β. Λεβέντης: Καμία δυνατότητα ρύθμισης του χρέους τώρα

Β. Λεβέντης: Καμία δυνατότητα ρύθμισης του χρέους τώρα
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Στο θέμα της ρύθμισης του χρέους, σε αυτό των τηλεοπτικών αδειών, αλλά και σε εκείνο της οικουμενικής κυβέρνησης, αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης.

«Δεν υπάρχει, τώρα, καμία δυνατότητα ρύθμισης του χρέους. Το 2018 κι αν έχουμε εκπληρώσει όλες μας τις υποχρεώσεις τότε θα συζητηθεί η υπόθεση του χρέους, στη βάση της επιμήκυνσης σε βάθος χρόνου και της ελαχιστοποίησης των επιτοκίων», υποστηρίζει ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Εξαρχής είχα πει στον κ. Τσίπρα «μην λέτε για άμεση ρύθμιση του χρέους, θα εκτεθείτε». Απλώς θέλουν να χαϊδεύουν τα αυτιά των οπαδών τους. Διότι ο κ. Τσίπρας κάνει μια πολύ δύσκολη αποστολή. Υπογράφει τα πάντα, έχοντας πίσω του ένα κόμμα που δεν πιστεύει στην Ευρώπη. Χρειάζονται οι οπαδοί του, αναγκαστικά, ένα ψέμα, πάνω στο οποίο θα βασίσουν την υπομονή τους. Αυτό δε σημαίνει ότι έχασε ο κ. Τσίπρας την υπόθεση. Ο Ιησούς Χριστός να ήταν στη θέση του Τσίπρα δεν θα επετύγχανε τίποτα καλύτερο».

Αναφερόμενος στον διαγωνισμό για την αδειοδότηση των ΜΜΕ σημειώνει ότι «εξ αρχής ήταν λάθος, ο όλος χειρισμός».

«Το μόνο που πέτυχε ο κ. Παππάς είναι ότι πρώτη φορά το κράτος θα πάρει λεφτά από έναν τομέα που δεν είχε πάρει ποτέ. Αυτό είναι επιτυχία. Αλλά ότι πατάχθηκε η διαπλοκή αυτό δεν φαντάζομαι ότι μπορεί να το πει ο κ. Παππάς. Διότι οι ίδιοι παρέμειναν. Μιλάνε για το πόθεν έσχες του Καλογρίτσα, το πόθεν έσχες των υπολοίπων είναι καθαρό; O κ. Καλογρίτσας δεν μπόρεσε να βρει το ποσόν, μετά το θόρυβο που έγινε. Προφανώς δεν είχε ο ίδιος τα λεφτά και εμφανίστηκε ως μπροστάρης άλλων. Όταν οι άλλοι είδαν ότι ψάχνουν τον Καλογρίτσα έκαναν πίσω. Δεν φταίει σε αυτό ο Τσίπρας. Και στις δημοπρασίες δημοσίων έργων, αν ένας από τους πλειοδοτούντες φανεί αναξιόπιστος και δεν έχει τα λεφτά και κηρυχθεί έκπτωτος, φταίει ο υπουργός γι' αυτό; Υπάρχουν διαδικασίες συνέχισης του διαγωνισμού», τονίζει και προτείνει «να συνεχίσουν να λειτουργούν όλα τα κανάλια που λειτουργούν πάνω από 20 χρόνια, και να πληρώσουν όλοι από 60 εκατομμύρια που είναι ο μέσος όρος των χρημάτων που κατέβαλαν όλοι».

Ο κ.Λεβέντης επαναλαμβάνει την πρότασή του για οικουμενική κυβέρνηση και υπογραμμίζει ότι αν υπάρξει οικουμενική κυβέρνηση θα «αναλάβει πρωτοβουλίες», «για να ανατραπούν όλα τα νομοσχέδια του τελευταίου 1,5 χρόνου» και «να γίνει μια νέα συμφωνία με τους Ευρωπαίους, υπό τον όρο ότι θα γίνουν οι μεταρρυθμίσεις εις το ακέραιο όλες».

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του προέδρου της ΝΔ από το βήμα της ΔΕΘ τόνισε: «Ο κ. Μητσοτάκης υποσχέθηκε μείωση φόρων, μείωση ΕΝΦΙΑ , πού θα τα βρει τα χρήματα; Για ποιες περικοπές στις κρατικές δαπάνες μιλάει. Όταν ανέλαβε στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης δεν έψαξε να βρει ποιοι είναι οι αργόμισθοι και ποιοι είναι οι εργαζόμενοι. Έδιωξε κάποιες χιλιάδες ανθρώπους και ανάμεσά τους και ευσυνείδητους υπαλλήλους. Δεν έψαξε να βρει ποιοι προσέφεραν και ποιοι ήταν τρωκτικά. Και άρχισαν οι υπηρεσίες να μην λειτουργούν αφού έδιωξε και ευσυνείδητους. Το τίμιο θα ήταν να βρει τους αργόμισθους σε κάθε υπηρεσία να τους εκτοπίσει ή να τους μεταθέσει σε ιδιωτικές δουλειές, θα βρίσκαμε μια φόρμουλα, διότι δεν θέλουμε να μείνει άνεργος κανένας, αλλά δεν μπορεί να μένει στο Δημόσιο όποιος δεν προσφέρει. Όταν λένε μείωση δαπανών αυτό εννοούν, εκτόπιση αργόμισθων».

Ερωτηθείς αν θα συμμετείχε στην κυβέρνηση αν τον καλούσε ο Αλέξης Τσίπρας ο Βασίλης Λεβέντης απάντησε:

«Σε καμία περίπτωση δεν θα συμμετείχα, και ούτε θα το κάνει γιατί ξέρει την απάντηση. Ούτε να το σκέπτεται αυτό καθόλου, δεν πάω με τον Τσίπρα, όπως με κατηγορεί ο Μητσοτάκης ο οποίος έκανε άξονα με την Φώφη Γεννηματά και τον Σταύρο Θεοδωράκη από την εποχή της απλής αναλογικής και τώρα συμπορεύονται με σκοπό την ανατροπή της κυβέρνησης. Εγώ δεν συντάχτηκα σε αυτό τον άξονα. Επειδή δεν συντάχθηκα και επειδή θέλω να μείνει όρθιο το Κέντρο στη Βουλή, ο Μητσοτάκης με παρουσιάζει, για να με εξοντώσει, ως δεκανίκι του Τσίπρα. Εγώ ήμουν και θα είμαι για πάντα Κέντρο, με τον Τσίπρα δεν πάω, το μόνο που μπορώ να κάνω είναι αν θέλει να τον συμβουλεύσω πάνω στα εννέα σημεία που έχει καταθέσει η Ένωση Κεντρώων. Την καλή μου πρόθεση την έδειξα την ίδια μέρα που έγιναν οι εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου που του έστειλα τα εννιά σημεία. Εκείνος δεν μου τηλεφώνησε επί ένα χρόνο, και τώρα που είναι στις μαύρες του, θέλει τον Λεβέντη, αλλά ο Λεβέντης δεν προσφέρεται για τσόντα.

Μόνο αν υπάρξει οικουμενική κυβέρνηση τότε θα αναλάβω και εγώ κάποιες πρωτοβουλίες. Θα ζητήσουμε να ανατραπούν όλα τα νομοσχέδια του τελευταίου 1,5 χρόνου, αυτές όλες οι προδοτικές υπογραφές και τα Μνημόνια, και θα κάνουμε μια νέα συμφωνία με τους Ευρωπαίους υπό τον όρο ότι θα γίνουν οι μεταρρυθμίσεις εις το ακέραιο όλες. Εγώ έχω πάρει υπόσχεση από τους ξένους ότι αν η Ελλάδα κάνει όλες τις μεταρρυθμίσεις θα έχει μετά όλη τη στήριξη και την ευλογία των ξένων. Η στάση των ξένων οφείλεται στο ότι δεν μας εμπιστεύονται».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ