ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ. Κατρούγκαλος: «Διαπραγματευτικό όπλο» το πόρισμα της Επιτροπής Σοφών

Γ. Κατρούγκαλος: «Διαπραγματευτικό όπλο» το πόρισμα της Επιτροπής Σοφών
ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ - Eurokinissi

Τα πορίσματα της Επιτροπής Ανεξάρτητων Ειδικών βοηθούν και στους τρεις άξονες της διαπραγμάτευσης, σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, Γιώργο Κατρούγκαλο.

Σε δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός τονίζει πως «και στους τρεις άξονες της διαπραγμάτευσης, δηλαδή συνδικαλιστικός νόμος, ομαδικές απολύσεις, συλλογικές διαπραγματεύσεις, τα πορίσματα της Επιτροπής και, μάλιστα, με ομοφωνία ή ευρεία πλειοψηφία, ενισχύουν τις εθνικές θέσεις, ακριβώς γιατί αυτές δεν αποσκοπούν παρά στην επανένταξη της χώρας μας στην ευρωπαϊκή κανονικότητα».

Οι πολιτικές που εφαρμόστηκαν από το μνημόνιο «υπονόμευσαν όλες τις εγγυήσεις που υπήρχαν τόσο στο συλλογικό όσο και το ατομικό εργατικό δίκαιο» και ουσιαστικά κατάργησαν όλες τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, σύμφωνα με τον υπουργό, δημιουργώντας έτσι μια εργασιακή ζούγκλα.

«Ήρθε, όμως, η στιγμή της επιστροφής της χώρας στο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Μοντέλο. Αύριο, 29 Σεπτεμβρίου, το Πόρισμα και οι εν γένει θέσεις της χώρας μας για το εργασιακό παρουσιάζονται σε ειδική σύνοδο της επιτροπής που έχει συγκροτήσει η Επιτροπή Απασχόλησης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Για πρώτη φορά, ζήτησα και έγινε δεκτό το θέμα των εργασιακών μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα να αποτελέσει θέμα συζήτησης του Συμβουλίου Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην επόμενη σύνοδό του της 13ης Οκτωβρίου. Οι αντιευρωπαϊκές και αντικοινωνικές θέσεις θα απομονωθούν».

Ολοκληρώνοντας ο υπουργός χαρακτήρισε το πόρισμα «σημαντικό όπλο» στα χέρια της κυβέρνησης για τις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς για την επιστροφή στην Κοινωνική Ευρώπη.

«Όλα λα τα κόμματα θα πρέπει να πάρουν θέση. (...) Εισερχόμαστε στην τελική φάση της διαπραγμάτευσης και όλοι πρέπει να διαλέξουν με ποια πλευρά είναι».

Τι λέει το Πόρισμα

Σε πόρισμα σταθμό για τα εργασιακά κατέληξε η Επιτροπή Σοφών. Τάχθηκε υπέρ της επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων των κοινωνικών εταίρων για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού.

Όπως πληροφορεί το «Έθνος» οι εμπειρογνώμονες δεν εντόπισαν ανάγκη αλλαγής τόσο στον συνδικαλιστικό νόμο, όσο και στα μείζονα θέματα της συλλογικής δράσης (απεργία – ανταπεργία).

Η απόφαση για τον συνδικαλιστικό νόμο ενισχύει την ελληνική θέση πως δεν χρειάζονται παρεμβάσεις στον τρόπο λήψης των αποφάσεων για απεργία και πολύ περισσότερο δεν χρειάζεται επαναφορά του δικαιώματος του εργοδότη για ανταπεργία (λοκ-άουτ) που καταργήθηκε με τον συνδικαλιστικό νόμο 1264 του 1982.

Σχετικά με το «φλέγον» θέμα των ομαδικών απολύσεων η Επιτροπή παραπέμπει στην επίμαχη απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) που αναμένεται προς τα τέλη Οκτωβρίου. Αυτή θα κρίνει την τύχη της διοικητικής έγκρισης (δικαίωμα «βέτο») που διατηρεί το υπουργείο Εργασίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, προτείνουν ταυτόχρονα να προβλεφθεί μία εκ των προτέρων (και όχι εκ των υστέρων) διαδικασία έγκρισης.

Κατά πλειοψηφία τάχθηκαν υπέρ της επεκτασιμότητας των συλλογικών συμβάσεων (κλαδικών – ομοιοεπαγγελματικών), ενώ τάθηκαν και υπέρ της επαναφοράς της αρχής της «εύνοιας», με την οποία παρέχεται η μέγιστη προστασία του εργαζομένου.

Σύμφωνα με την εφημερίδα τα αποτελέσματα του πορίσματος έχουν ισχύ και στους τρεις γνωστούς άξονες της διαπραγμάτευσης.