ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αθώος δηλώνει ο Τριαντόπουλος με το υπόμνημά του - Ζητά να παραπεμφθεί στη Δικαιοσύνη

Αθώος δηλώνει ο Τριαντόπουλος με το υπόμνημά του - Ζητά να παραπεμφθεί στη Δικαιοσύνη

Ο Χρήστος Τριαντόπουλος

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI

Το υπόμνημά του, με το οποίο δηλώνει ότι επιθυμεί η υπόθεσή του να αχθεί στην τακτική Δικαιοσύνη, έτσι ώστε αυτή να αξιολογηθεί από τους φυσικούς δικαστές του, κατέθεσε στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής, ο Χρήστος Τριαντόπουλος.

Ο κ. Τριαντόπουλος, αναφέρει ότι κλήθηκε από την Επιτροπή σε παροχή εξηγήσεων στην υπό διενέργεια προκαταρκτική εξέταση, ως ύποπτος ενδεχόμενης τέλεσης του αδικήματος της παράβασης καθήκοντος (άρθρο 259 ΠΚ), το οποίο ερευνάται εάν τέλεσε από τις 3 έως τις 6-3-2023, ήτοι σε χρόνο που έφερε την ιδιότητα του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ και δηλώνει “αθώος”.

«Επί του θέματος επαναλαμβάνω για πολλοστή φορά ότι είμαι αθώος και ότι ουδεμία αξιόποινη ή/και παράνομη πράξη διέπραξα, της παράβασης καθήκοντος ή οποιαδήποτε άλλη, στις 3 έως 6-3-2023 ή οποτεδήποτε άλλοτε. Αναφέρομαι, δε, καθ' ολοκληρίαν στην προηγηθείσα από 18-3-2025 επιστολή μου προς τον κ. Πρόεδρο της Επιτροπής σας. 3. Σε συνέχεια, λοιπόν, της ως άνω επιστολής μου, Σε συνέχεια, λοιπόν, της ως άνω επιστολής μου, δηλώνω και διά του παρόντος ότι επιθυμώ η υπόθεσή μου να αχθεί στην τακτική Δικαιοσύνη, έτσι ώστε αυτή να αξιολογηθεί από τους φυσικούς Δικαστές μου», καταλήγει.

Ένταση στην προανακριτική

Η συνεδρίαση στην Προανακριτική Επιτροπή για τα Τέμπη ξεκίνησε με ένταση, καθώς η αντιπολίτευση επέμεινε να ζητά την κλήση μαρτύρων πριν αναγνωσθεί το υπόμνημα του ελεγχόμενου Χρήστου Τριαντόπουλου.

Το ΠΑΣΟΚ αιτήθηκε να τεθεί σε ψηφοφορία το αίτημα της αντιπολίτευσης για την εξέταση μαρτύρων, κάτι που δεν έγινε δεκτό. Το μονοσέλιδο Τριαντόπουλου είναι απόδειξη κυνισμού και δειλίας.

«Η σημερινή στάση του κ. Τριαντόπουλου, ο οποίος δεν προσήλθε στην προανακριτική επιτροπή αλλά έστειλε ένα μονοσέλιδο υπόμνημα με τρεις παραγράφους, στο οποίο ισχυρίζεται ότι είναι αθώος, είναι μια πράξη ωμής σκοπιμότητας και δειλίας. H νομιμότητα καταστρατηγείται, οι θεσμοί παρακάμπτονται και προκύπτει ένα καίριο ζήτημα. Αν η κυβερνητική πλειοψηφία πιστεύει ότι ο κ. Τριαντόπουλος δεν έχει καμία ευθύνη, όπως άλλωστε και ο ίδιος ισχυρίζεται, αλλά παρ' όλα αυτά αποφασίσει να του ασκήσει ποινική δίωξη, τότε διαπράττεται κατάχρηση εξουσίας. Οφείλει να εξηγήσει με ποια νομική βάση στέλνει στο δικαστικό συμβούλιο, έναν αθώο. Το Σύνταγμα υποχρεώνει τη Βουλή να ερευνήσει την υπόθεση, δεν παρέχει ευχέρεια στον Υπουργό να αποφασίζει τα στάδια της διαδικασίας. Η παραίτηση του κ. Τριαντόπουλου από τα δικαιώματά του ενώπιον της επιτροπής δεν μπορεί να στερήσει την επιτροπή από τις αρμοδιότητές της. Αντίθετα, η εξέταση κρίσιμων νέων στοιχείων, όπως το email του κ. Τριαντόπουλου, καθιστά επιβεβλημένη τη συνέχιση της διαδικασίας και την εξέταση μαρτύρων. Γι’ αυτό και καταθέσαμε κατάλογο μαρτύρων που πρέπει να κληθούν ενώπιον της προανακριτικής επιτροπής. Η προσβολή των θεσμικών διαδικασιών, η κυβερνητική στρατηγική αποφυγής λογοδοσίας και η συγκάλυψη συνεχίζονται», αναφέρει το ΠΑΣΟΚ.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, της Νέας Αριστεράς και της Νίκης αποχώρησαν από την αίθουσα, λέγοντας πως δεν είναι δυνατόν να αναγνωσθεί από τον πρόεδρο το υπόμνημα χωρίς να προηγηθεί η εξέταση των μαρτύρων.

«Το υπόμνημα Τριαντόπουλου είναι της πλάκας», φέρεται να ανέφερε ο Γιώργος Γαβρήλος, εντός της Επιτροπής. Σε λίγο και μετά την αποχώρησή τους από την Επιτροπή, ο κ. Γαβρήλος ανέφερε ότι η πλειοψηφία, παραβιάζει το Σύνταγμα και έθεσε ζήτημα κινδύνου ακυρότητας της διαδικασίας, ενώ ο Γ. Παπαηλιού δήλωσε: «Είναι προφανές ότι η πλειοψηφία ολοκληρώνει με το έτσι θέλω τη συγκάλυψη».

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, εκ μέρους της Νέας Αριστεράς, έκανε επίσης λόγο για ακυρότητα της διαδικασίας και εκτίμησε ότι σε δεύτερο χρόνο δεν αποκλείεται να υπάρξουν και μηνύσεις για κατάχρηση εξουσίας.