Πρ. Παυλόπουλος στο CNNi: «Η Ελλάδα θέλει χρόνο για να ανασάνει»
Ως τη μεγαλύτερη σύγχονη πρόκληση όχι μόνο για την Ελλάδα και την Ευρώπη αλλά για όλο τον κόσμο χαρακτήρισε τις κοινωνικές ανισότητες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος μιλώντας στο CNN International.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Κριστιάν Αμανπούρ (Christiane Amanpour) με αφορμή τη διεξαγωγή του Athens Democracy Forum, ο κ. Παυλόπουλος εκτίμησε ότι οι οικονομικές πολιτικές που βιώνουμε και αποδυναμώνουν το κοινωνικό κράτος «δημιουργούν προϋποθέσεις ρήξης του κοινωνικού ιστού», σημειώνοντας ότι είναι ακριβώς αυτή η πραγματικότητα που διευκολύνει «όλες εκείνες τις δυνάμεις του λαϊκισμού –και πολύ περισσότερο τις εχθρικές προς τη δημοκρατία δυνάμεις του φασισμού και του ναζισμού– να επιβιώνουν».
Οι απειλές κατά της δημοκρατίας
Ο ΠτΔ συνεκτίμησε ότι η δημοκρατία στις μέρες μας απειλείται και από μια άλλη αιτία:
Είναι η αιτία των πολέμων που δημιουργούν πρόσφυγες και υπάρχουν ρατσιστικά φαινόμενα τα οποία επιχειρούν να πουν ότι η κρίση οφείλεται στους πρόσφυγες.
Συμπέρανε δε ότι «ο πολιτισμός μας και η δημοκρατία μας» θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τις ανισότητες, θα πρέπει να υπερασπίζονται τους ανθρώπους· και στο πρόσωπο των προσφύγων.
Ο κ. Παυλόπουλος ανέφερε ότι, ενώ πρέπει να ληφθούν όλα τα μέτρα για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, ταυτόχρονα πρέπει να υπάρξει διαχωρισμός ανάμεσα από τη μια στην τρομοκρατία και σε ό,τι την προκαλεί και από την άλλη στην προστασία των ανθρώπων.
Άλλο η τρομοκρατία και οι λόγοι που τη γεννούν και άλλο ο άνθρωπος-πρόσφυγας που πρέπει να τον προστατεύσουμε. Γιατί εάν δεν τον προστατεύσουμε, εάν αποκτήσουμε κι εμείς φοβικά σύνδρομα ως προς τον Άνθρωπο και τον πρόσφυγα, τότε από εκεί και πέρα φοβάμαι ότι παίζουμε στο «γήπεδο» –ας το πω έτσι– όλων αυτών των ακραίων δυνάμεων που επιβουλεύονται τη δημοκρατία.
Στην ερώτηση για το εάν η Ευρώπη απέτυχε να δημιουργήσει ένα κοινό πλαίσιο αντιμετώπισης του προσφυγικού («δεν μπορεί μια πλούσια ήπειρος 500 εκατομμυρίων κατοίκων να διαχειριστεί ένα εκατομμύριο πρόσφυγες;») ο ΠτΔ απάντησε κατηγορηματικά ότι η Ευρώπη «δεν έπρεπε να αιφνιδιαστεί», καθώς υπήρχαν από πριν σημάδια για αυτό που θα ακολουθούσε.
Επιπλέον, η Ευρώπη θα έπρεπε να έχει παρέμβει νωρίτερα για να λήξει ο πόλεμος στη Συρία, χαρακτηρίζοντας λυπηρό το γεγονός ότι προηγήθηκαν οι παρεμβάσεις των ΗΠΑ και τις Ρωσίας. «Ηταν δουλειά της Ευρώπης να το κάνει», είπε και –όπως τονίζει στους ομολόγους του– «η Ευρώπη έχει καθυστερήσει σε αυτά τα θέματα».
Χωρίς να αναφερθεί σε συγκεκριμένα πρόσωπα, ο κ. Παυλόπουλος υποστήριξε ότι κάποιοι στην Ευρώπη «δεν έχουν την ευρωπαϊκή παιδεία για να προστατεύσουν τον άνθρωπο».
Δεν ενωθήκαμε στην Ευρώπη για να προστατευθούμε απέναντι στου φόβους του παρελθόντος αλλά «γιατί έχουμε τις ίδιες αξίες και τις ίδιες αρχές» οποιοδήποτε κι αν είναι το κόστος, τόνισε ο κ. Παυλόπουλος, χωρίς να παραλείψει να αναφερθεί στο γεγονός ότι –παρά το τεράστιο οικονομικό, δημοσιονομικό και κοινωνικό κόστος για την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρώπη– η ελληνική κοινωνία υπερασπίζεται αυτές τις κοινές αξίες, επιλέγοντας να παραμείνει στην Ευρώπη, καθώς «οφείλουμε να εκπληρώνουμε το χρέος μας προς την Ευρώπη».
Το Grexit θα ήταν καταστροφικό για όλους
Εκφράζοντας την εκτίμησή του στον έτερο ομιλητή του Athens Democracy Forum Πολ Κρούγκμαν (Paul Krugman) και εξαίροντας το ακαδημαϊκό του έργο, ο κ. Παυλόπουλος σημείωσε ότι διαφωνεί με την εκτίμηση του Αμερικανού νομπελίστα πως η Ελλάδα θα πρέπει να αποχωρήσει από την ευρωζώνη.
«Συμφωνούμε σε ό,τι αφορά τις ακρότητες του νεοφιλελευθερισμού, την ανάγκη να μπουν κανόνες στις αγορές και στους οίκους αξιολόγησης», είπε ο ΠτΔ εκτιμώντας ωστόσο ότι:
Η Ελλάδα εκτός ευρωζώνης θα είχε τεράστια οικονομικά προβλήματα. Από τη στιγμή που μπαίνεις στην ευρωζώνη, θα τον ακολουθήσεις αυτό τον δρόμο. Και θα επιχειρήσεις να γίνει καλύτερος, να γίνει πιο δίκαιη η ευρωζώνη. Να αποκτήσουμε κοινή οικονομική πολιτική, κοινές θεσμικές βάσεις. Εάν βγεις από την ευρωζώνη υπό αυτές τις συνθήκες, οι κίνδυνοι είναι πολύ μεγαλύτεροι.
Επικαλούμενος το Brexit, ο ΠτΔ είπε ότι «η Βρετανία χάνει μέρος της γοητείας της» και το ίδιο συμβαίνει και με την Ευρώπη· χάνει κι αυτή μέρος από το δικό της. Ενδεχόμενη αποχώρηση της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ θα ήταν καταστροφική για όλους, ιδίως στις παρούσες συνθήκες: «θα ήταν σαν να άρχιζε να "ξηλώνεται το πουλόβερ"».
Ερωτώμενος σχετικά με τα τρία προγράμματα στήριξης και γιατί η χώρα δεν καταφέρνει να τηρεί τις δεσμεύσεις της απέναντι στους πιστωτές της, ο Προκόπης Παυλόπουλος ανέφερε ότι «δεν παραγνωρίζει τα ελληνικά λάθη», εν τούτοις κάποια από τα προγράμματα στήριξης επιβλήθηκαν πάρα πολύ γρήγορα. «Δεν θα χρησιμοποιήσω τη λέξη "βίαια", ίσως να μην ταιριάζει. Πάντως επιχειρήθηκαν πολύ γρήγορα», εξήγησε.
Όπως δε σημείωσε, μια κοινωνία χρειάζεται λίγο χρόνο για να προσαρμοστεί σε τέτοιου είδους μεταρρυθμίσεις. Πολλές από τις μεταρρυθμίσεις στο πρώτο και δεύτερο πακέτο διάσωσης «δεν ήταν πάντα προς τη σωστή κατεύθυνση» –κάτι που έχει ομολογήσει και το ΔΝΤ, τόνισε.
Απευθύνοντας μήνυμα προς τους Ευρωπαίους εταίρους ότι «αυτή η τόσο ταχεία επιχείρηση μεταρρυθμίσεων δεν είναι πάντα ό,τι το καλύτερο», ο Προκόπης Παυλόπουλος δεσμεύθηκε προσωπικά για την τήρηση των συμφωνηθέντων από την πλευρά της Ελλάδας, επαναλαμβάνοντας ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος.
Θα τις κάνουμε τις μεταρρυθμίσεις, και δεσμεύομαι και προσωπικά για αυτό, αλλά χρειαζόμαστε λίγο καιρό για να μπορέσει και η ελληνική κοινωνία να ανασάνει. Ειλικρινά, βρισκόμαστε στο όριο της ρήξης του κοινωνικού ιστού. Με τόσες θυσίες παραμένουμε πιστοί στο ευρωπαϊκό μας όραμα, και προορισμός μας είναι πάντα η Ευρώπη. Ας το καταλάβουν αυτό οι εταίροι μας. Ας περιμένουν πολύ λίγο (...) Έχουμε πολύ περισσότερη αγωνία για την Ευρώπη εμείς οι Έλληνες, από ό,τι πολλοί άλλοι ευρωπαϊκοί λαοί οι οποίοι δεν πέρασαν αυτές τις δοκιμασίες που περνάμε εμείς.