ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παιχνίδι εντυπώσεων παρά ουσίας στην Κεντροαριστερά

Παιχνίδι εντυπώσεων παρά ουσίας στην Κεντροαριστερά
Eurokinissi-ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Παιχνίδι εντυπώσεων παρά ουσίας στην Κεντροαριστερά με την Φώφη Γεννηματά και τον Σταύρο Θεοδωράκη να ανταλλάσουν «πυρά» αλλά να μην κλείνουν την πόρτα για συνεργασία.

Χθες βράδυ, πάντως ο γραμματέας του Οργανωτικού του Ποταμιού, Παντελής Αβραμίδης έστειλε επιστολή στον γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, Στέφανο Ξεκαλάκη, ζητώντας να συναντηθούν ξανά οι δύο επιτροπές και να αρχίσουν οι διαδικασίες συμπόρευσης.

«Στόχος είναι να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για ένα "νέο Κίνημα", πριν από το τέλος Σεπτεμβρίου, με κοινή συνέντευξη Τύπου της Φώφης Γεννηματά και του Σταύρου Θεοδωράκη», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του Ποταμιού.

Φώφη Γεννηματά: Αντιμετωπίσαμε κωλυσιεργία από την ηγεσία του Ποταμιού

Ωστόσο η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, κατά την κοινή συνεδρίαση ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ και Κινήσεων Πολιτών, επιτέθηκε εμμέσως στον Σταύρο Θεοδωράκη, λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Προχωρήσαμε με ανοιχτή ατζέντα στα διαδικαστικά, σε συζητήσεις με το Ποτάμι, επιδιώκοντας με τόλμη, χωρίς εμμονές, ευθύνη και ειλικρίνεια, και σοβαρές υποχωρήσεις, τη συμφωνία σε ένα οδικό χάρτη που θα οδηγούσε μέσα στο 2016 στην εκλογή του επικεφαλής και στις αρχές του 2017 στο Συνέδριο του νέου ενιαίου φορέα. Βλέπαμε το δάσος και όχι το δέντρο.

«Αυτό το καταστήσαμε απόλυτα σαφές και με το γραπτό κείμενο που αποστείλαν πριν λίγες ημέρες οι εκπρόσωποι μας, στην αντιπροσωπεία του Ποταμιού. Δυστυχώς επί μήνες αντιμετωπίσαμε κωλυσιεργία, διγλωσσία και μια ανοιχτή αμφισβήτηση από την ηγεσία του Ποταμιού, με συνεχείς παρεμβάσεις και διαρροές μέσω των ΜΜΕ».

«Χωρίς δική μας ευθύνη η τροπή που πήρε η διαδικασία συζήτησης με το Ποτάμι δημιούργησε τον κίνδυνο να πλήξει την καρδιά, την ουσία της προσπάθειάς μας. Κανένας από εμάς που συμμετέχουμε όλο αυτό το διάστημα, σε αυτό εγχείρημα και πολύ περισσότερο εγώ ως επικεφαλής, δεν έχουμε το δικαίωμα να συντηρήσουμε μια αρρωστημένη κατάσταση, που μπορεί να αποβεί γάγγραινα για την παράταξή μας και τελικά να αποδειχθεί δώρο για τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ» πρόσθεσε η Φώφη Γεννηματά.

Ποτάμι: Απαντώντας στα αυτονόητα

Άμεση ήταν η απάντηση του Ποταμιού που ξεκαθάρισε ότι στόχος του είναι «ένα νέο Κίνημα μακριά από συντηρητικές και λαϊκίστικες πολιτικές».

«Δεν γνωρίζουμε γιατί η κυρία Γεννηματά μας ρωτάει, αν "ο νέος πόλος θα είναι αυτόνομος". Το Ποτάμι αν και δεν απαντά στα αυτονόητα, θα κάνει μια εξαίρεση. Σε όλες τις συνεντεύξεις που έχει δώσει ο Σταύρος Θεοδωράκης όλους αυτούς τους μήνες μιλάει για ένα "νέο Κίνημα μακριά από συντηρητικές και λαϊκίστικες πολιτικές". "Απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ πρέπει να υπάρχει μια καθαρή μεταρρυθμιστική εκσυγχρονιστική λύση" είναι η συνήθης - αν και αυτονόητη - φράση που χρησιμοποιεί» ανέφερε το Ποτάμι.

Το «όχι» στον ΣΥΡΙΖΑ, το... μπορεί στη ΝΔ και ο Παπανδρέου

Ένα από τα σημεία που αποτελούν «αγκάθι» στις σχέσεις της Φώφης Γεννηματά και του Σταύρου Θεοδωράκη είναι το ενδεχόμενο της συμμετοχής σε κυβερνητική συμμαχία.

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν θέλει να ξεκινήσει ένας νέος κύκλος διαβουλεύσεων αναφορικά με την ομόφωνη απόφαση του Συντονιστικού όπου τίθεται ως υπ αριθμόν ένα το θέμα της αυτοδυναμίας του χώρου της Κεντροαριστεράς σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ.

Από την πλευρά του το Ποτάμι λέει «όχι» σε ενδεχόμενη κυβερνητική συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, όμως αφήνει ανοιχτό παράθυρο συνεργασίας με τη ΝΔ.

Στο θέμα αναφέρθηκε κατά την ομιλία της η Φώφη Γεννηματά ξεκαθαρίζοντας ότι ο «νέος ενιαίος φορέας της κεντροαριστεράς και παράρτημα ή συμπλήρωμα της Ν.Δ., είναι παντελώς ασύμβατες έννοιες για τον χώρο μας».

Μάλιστα υπενθύμισε την άρνηση και στην πρόταση του πρώην πρωθυπουργού και προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργου Παπανδρέου να συμμετέχει και ΣΥΡΙΖΑ στον διάλογο για την ανασύσταση της κεντροαριστεράς.

«Η οριοθέτησή μας απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ είναι σαφής και ξεκάθαρη» είπε η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης από την πλευρά του υπογραμμίζει ότι οι διαφορές του με την Φώφη Γεννηματά δεν αφορούν τον ΣΥΡΙΖΑ ή τη Νέα Δημοκρατία αλλά την Κεντροαριστερά και μόνο.

Ο κ. Θεοδωράκης αρνείται τις κατηγορίες ότι καθυστερεί τη διαδικασία και επικρίνει το ΠΑΣΟΚ ότι επιδιώκει να θέσει υπό τη σκέπη του την κεντροαριστερά, ενώ το Ποτάμι προτείνει να δημιουργηθεί ένα εντελώς καινούριο κίνημα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ