ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κεφαλογιάννης: «Οι Ένοπλες Δυνάμεις της πατρίδας επιβάλλεται να περάσουν σε μια νέα εποχή»

Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Γιάννης Κεφαλογιάννης.

ΓΕΕΘΑ

«Οι Ένοπλες Δυνάμεις της πατρίδας μας επιβάλλεται να περάσουν σε μια νέα εποχή» σημειώνει μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Ιωάννης Κεφαλογιάννης.

«Σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο διεθνές περιβάλλον, με ένοπλες συγκρούσεις στην περιοχή μας και με την τεχνολογία να εξελίσσεται με αλματώδεις ρυθμούς, καθορίζοντας μέσα και τρόπους διεξαγωγής των στρατιωτικών επιχειρήσεων, οι Ένοπλες Δυνάμεις της πατρίδας μας επιβάλλεται να περάσουν σε μια νέα εποχή. Τη στρατηγική αυτή προσέγγιση την ονομάζουμε ''Ατζέντα 2030''» τονίζει συγκεκριμένα μεταξύ άλλων ο ίδιος σε άρθρο του στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος».

«Πρόκειται για μια δέσμη τολμηρών μεταρρυθμίσεων που στόχο έχουν να εκσυγχρονίσουν τη λειτουργία των Ενόπλων Δυνάμεων, δίνοντας έμφαση στη διακλαδικότητα και την ευελιξία, την αξιοποίηση της εγχώριας καινοτομίας, την αναβάθμιση της ακαδημαϊκής και στρατιωτικής εκπαίδευσης και την ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών» εξήγησε ο ίδιος και συμπλήρωσε:

«Ένα μέρος αυτής της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας εφαρμόζεται ήδη με τη λειτουργία του Ελληνικού Κέντρου Αμυντικής Καινοτομίας (ΕΛΚΑΚ), το οποίο έχει ήδη αρχίσει να διασταυρώνει τις επιχειρησιακές απαιτήσεις των Ενόπλων Δυνάμεων με τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας».

Κεφαλογιάννης: Διδακτορικά προγράμματα σπουδών στα Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα

«Επιπλέον, μέσα στο νέο έτος, τα Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα θα ξεκινήσουν να χορηγούν διδακτορικά προγράμματα σπουδών, αυτόνομα μεταπτυχιακά προγράμματα και θα δώσουν τη δυνατότητα σε στελέχη να πραγματοποιήσουν μεταδιδακτορική έρευνα σε τομείς αιχμής, όπως η τεχνητή νοημοσύνη και η κυβερνοασφάλεια. Το αποτέλεσμα αυτής της ακαδημαϊκής αναδιοργάνωσης θα έχει σταδιακά επιχειρησιακή απόληξη στην ποιότητα της στελέχωσης του Κοινού Σώματος Πληροφορικής που θεσπίστηκε το 2024 και των νέων δομών όπως ενδεικτικά των τμημάτων της Αναλυτικής Δεδομένων, της Τεχνητής Νοημοσύνης, της Μονάδας 1864 για την Κυβερνοάμυνα και της Μονάδας 1912 για τις Διαστημικές Εφαρμογές που θα τεθούν σταδιακά σε λειτουργία» επισήμανε.

«Είναι προφανές ότι τα διδάγματα του σύγχρονου πολέμου υπαγορεύουν και μια Νέα Δομή Δυνάμεων. Με λιγότερες και πιο ευέλικτες μονάδες, νέας μορφής και επαυξημένης στελέχωσης, που θα ενσωματώνουν νέες τεχνολογικές δυνατότητες, αμυντικές και επιθετικές» διευκρίνισε.

«Παράλληλα, μέσα από μια αυστηρή και στοχευμένη προτεραιοποίηση είμαστε σε θέση να ικανοποιήσουμε τις απαιτήσεις της στρατιωτικής ηγεσίας για την διασφάλιση της αποτρεπτικής ικανότητας της χώρας μας. Με την αγορά του πιο σύγχρονου αεροσκάφους στον κόσμο, του F-35. Με το πρόγραμμα ναυπήγησης των 4 πλέον φρεγατών BELHARRA. Με τα προγράμματα εκσυγχρονισμού των φρεγατών ΜΕΚΟ, των πυραυλακάτων ΡΟΥΣΣΕΝ, αλλά και των υποβρυχίων μας, τα οποία θα ξεκινήσουν άμεσα να υλοποιούνται στην Ελλάδα. Με τη μελλοντική συμμετοχή της χώρας στον σχεδιασμό και στη συνέχεια τη ναυπήγηση της νέας φρεγάτας CONSTELLATION. Με τη συμμετοχή μας στο πρόγραμμα της Ευρωκορβέτας. Με τη δημιουργία ενός απόρθητου πυραυλικού τείχους επιφανείας στο Αιγαίο» υπογράμμισε ο κ. Κεφαλογιάννης.

«Το επίκεντρο όμως αυτής της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας είναι το ανθρώπινο δυναμικό των Ενόπλων Δυνάμεων και οι καθημερινές ανάγκες του. Σε βάθος δεκαετίας επιδιώκουμε να κατασκευάσουμε περισσότερες από 4.000 κατοικίες, έτσι ώστε όποιο στέλεχος μετατίθεται η Πολιτεία να του χορηγεί ένα σπίτι για τις στεγαστικές του ανάγκες. Οι διαγωνισμοί για τις πρώτες χίλιες ολοκληρώνονται αυτές τις μέρες. Για να το πετύχουμε αυτό το φιλόδοξο εγχείρημα, προχωρούμε μέσα στο 2025 σε μια ριζική αναδιοργάνωση του τρόπου με τον οποίο αξιοποιείται η ακίνητη περιουσία των Ένοπλων Δυνάμεων» ανέφερε ο υφυπουργός.

«Ακόμη», συνέχισε, «η αναδιοργάνωση των υγειονομικών δομών που βρίσκεται σε εξέλιξη θα βελτιώσει τόσο το εργασιακό και μισθολογικό πλαίσιο των στελεχών του Υγειονομικού Σώματος όσο και σημαντικές πτυχές της παρεχόμενης φροντίδας υγείας των στελεχών και των οικογενειών τους».

«Οι αλλαγές αυτές είναι μόνο η αρχή. Τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων δίνουν καθημερινά τον καλύτερό τους εαυτό. Έχουμε καθήκον να αφουγκραζόμαστε τις ανησυχίες τους και τις ανάγκες τους. Είμαστε εδώ για να διευκολύνουμε το έργο τους, να τους δώσουμε κίνητρα και να τους ενθαρρύνουμε να συνεχίσουν την αποστολή τους. Η αγάπη τους για την Πατρίδα μας ενώνει. Η ακούραστη προσπάθεια τους μας χαλυβδώνει» κατέληξε ο κ. Κεφαλογιάννης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης