ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κεφαλογιάννης: Ξεκινά το μεγαλύτερο οικιστικό πρόγραμμα στην ιστορία των Ενόπλων Δυνάμεων

Κεφαλογιάννης: Ξεκινά το μεγαλύτερο οικιστικό πρόγραμμα στην ιστορία των Ενόπλων Δυνάμεων

O υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Γιάννης Κεφαλογιάννης

EUROKINISSI

Από τον Έβρο και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου ξεκινά το μεγαλύτερο οικιστικό πρόγραμμα στην ιστορία των Ενόπλων Δυνάμεων το οποίο σε πρώτη φάση θα αφορά περίπου 800 κατοικίες, δήλωσε ο υφυπουργός Εθνικής 'Αμυνας Ιωάννης Κεφαλογιάννης.

 

«Θα κατασκευαστούν», επισήμανε μιλώντας στην ΕΡΤ, «232 οικήματα, σε περιοχές όπως η Ορεστιάδα, το Διδυμότειχο, το Σουφλί, η Αλεξανδρούπολη και η Σαμοθράκη, ενώ 560 σε νησιά του ανατολικού Αιγαίου όπως Λέσβος, Σάμος, Κως, Ρόδος, σε πιο μικρά νησιά - όπως είναι η Κάρπαθος και η Σύμη - αλλά και σε περιοχές όπου είναι εξαιρετικά δύσκολη η ανεύρεση κατοικίας - για παράδειγμα η Μύκονος και η Σαντορίνη».

«Προχωράμε σε αυτό το πρόγραμμα», πρόσθεσε, «για να μπορέσουμε να δώσουμε μία έμμεση αύξηση στο εισόδημα των στελεχών μας και να άρουμε κάποια βάρη από τον οικογενειακό τους προϋπολογισμό, ανταποδίδοντας το πολύ μεγάλο έργο που επιτελούν καθημερινά στην διατήρηση της εθνικής ακεραιότητας».

«Οι πρώτες 800 κατοικίες βρίσκονται στην φάση του διαγωνισμού με στόχο το 2026 να έχουν ολοκληρωθεί. Σε δεύτερο χρόνο το πρόγραμμα θα αφορά 700 κατοικίες σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και στην ενδοχώρα. Σύνολο δηλαδή 1500 σπίτια, 15% των οποίων θα διατίθεται για κοινωνικούς σκοπούς σε μια σειρά δημοσίων λειτουργών, όπως γιατροί, νοσηλευτές, εκπαιδευτικοί, που διορίζονται μακριά από τον τόπο καταγωγής ή διαμονής τους» ανέφερε.

Για την επιχείρηση επαναπατρισμού 60 πολιτών της Ελληνικής και της Κυπριακής Δημοκρατίας και μελών των οικογενειών τους από τον Λίβανο, υπογράμμισε ότι στη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, μεταξύ άλλων, «εξετάστηκε ο τρόπος με τον οποίο, εφόσον προκύψει ανάγκη, θα υλοποιηθεί ο απεγκλωβισμός Ελλήνων και Κυπρίων πολιτών».

«Μέρος αυτής της επιχείρησης ήταν αυτό που είδαμε χθες, δηλαδή η πτήση του C-130 στον Λίβανο» συμπλήρωσε.

«Η ελληνική κοινότητα στο Λίβανο αριθμεί γύρω στα 2.500 με 3.000 άτομα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι όλοι θέλουν να επαναπατριστούν. Εφόσον όμως ζητηθεί, οι Ένοπλες Δυνάμεις της πατρίδας μας, πάντα με το συντονισμό του υπουργείου Εξωτερικών, προφανώς και θα συνδράμουν στην προσπάθεια αυτή» διευκρίνισε.

Ξεκαθάρισε ότι «η Ελλάδα στην κρίση της Μέσης Ανατολής δεν εμπλέκεται σε καμία πλευρά».

«Από τη μία έχουμε δηλώσει ότι, προφανώς το Ισραήλ έχει δικαίωμα να ζει με ασφάλεια και βεβαίως να απαντήσει στο τρομοκρατικό χτύπημα που δέχτηκε την 7η Οκτωβρίου 2023» είπε και συνέχισε: «Στη συνέχεια, είδαμε δυστυχώς να υπάρχει μία κλιμάκωση από κράτη, ή ακόμα και δια μέσου αντιπροσώπων, όπως συμβαίνει με την Χεζμπολάχ και τους Χούθι».

«Από την άλλη βεβαίως», είπε, «υπάρχει ανθρωπιστική κρίση στην Παλαιστίνη και απαιτείται να αναληφθούν όλες οι απαραίτητες δράσεις, προκειμένου να διευκολύνουμε τον παλαιστινιακό λαό. Η Ελλάδα συμμετέχει στην αποστολή του ΟΗΕ και μόνο, με πολύ συγκεκριμένο ρόλο, όπως και όλα τα υπόλοιπα κράτη που συνδράμουν στην θαλάσσια επιτήρηση της ευρύτερης περιοχής.».

«Αντιλαμβάνεστε», εξήγησε, «ότι λόγω της θέσης της Ελλάδας, ως χώρας πρώτης υποδοχής όσον αφορά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, επικρατεί ανησυχία πως αν συνεχιστεί αυτή η κλιμάκωση στην ευρύτερη περιοχή, θα οδηγήσει σε μετακίνηση μεγάλων πληθυσμών, ιδίως προς την Ευρώπη».

«Έχουμε», ανέφερε, «προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε σε περίπτωση ενός τέτοιου κύματος, αφενός να αντιμετωπιστεί και αφετέρου να δούμε πώς βραχυπρόθεσμα, αν κάποιοι μπουν στη χώρα, θα φιλοξενηθούν».

Για τη συμμετοχή της Ελλάδας στην επιχείρηση «Ασπίδες», τόνισε ότι η φρεγάτα «Σπέτσαι» παραμένει στην Ερυθρά Θάλασσα «μαζί με άλλα ευρωπαϊκά πλοία λ ενώ υπενθύμισε ότι «το Αρχηγείο στη Λάρισα συντονίζει όλη την επιχείρηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Για τους Επαγγελματίες Οπλίτες, ο κ. Κεφαλογιάννης δήλωσε ότι «επεξεργαζόμαστε νομοθετική ρύθμιση που θα δώσει λύση στο ζήτημα των επαγγελματιών οπλιτών που έχουν φτάσει στο ανώτατο ηλικιακό όριο των 50 ετών, παρατείνοντάς το».