Μητσοτάκης από Βρυξέλλες: Έκτακτη Σύνοδος της ΕΕ για την Άμυνα μετά από πρότασή μου
Έκτακτη Σύνοδος της ΕΕ, αποκλειστικά για την ευρωπαϊκή Άμυνα, θα διεξαχθεί στις 3 Φεβρουαρίου του νέου έτους, κατόπιν πρότασης του Κυριάκου Μητσοτάκη, όπως αποκάλυψε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.
«Χαίρομαι διότι κατόπιν και δικής μου πρότασης θα υπάρχει μια έκτακτη Σύνοδος Κορυφής η οποία θα λάβει χώρα στις 3 Φεβρουαρίου με αντικείμενο αποκλειστικά και μόνο την ευρωπαϊκή άμυνα» ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετά το πέρας της σημερινής συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Ο πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της Ε.Ε., κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην έκθεση Ντράγκι και τη σημασία του Διευρωπαϊκού Διαδρόμου Ινδίας-Μέσης Ανατολής-Ευρώπης (IMEC). Παράλληλα, υπογράμμισε την ανάγκη κοινής ευρωπαϊκής θέσης για τη Συρία, εστιάζοντας στη διασφάλιση της εδαφικής ακεραιότητας, την ύπαρξη συμπεριληπτικής κυβέρνησης και την ενιαία στάση της Ε.Ε.
Επιπλέον, η Ελλάδα, μαζί με την Αυστρία και την Κύπρο, πρότεινε τον διορισμό ειδικού απεσταλμένου της Ε.Ε. στη Συρία για την προάσπιση των ευρωπαϊκών συμφερόντων.
Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε και η Τουρκία, με τους ηγέτες να εκφράζουν επιφυλάξεις για τις φιλοδοξίες της να κυριαρχήσει στα εσωτερικά της Συρίας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε επίσης για το πρόσφατο ταξίδι του στον Λίβανο και συμμετείχε σε σύσκεψη για το μεταναστευτικό, με τη συμμετοχή της Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν.
Όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η σταθεροποίηση της Συρίας έχει πολύ μεγάλη σημασία για όλη την Ευρώπη καθώς μπορεί να δρομολογηθεί η επιστροφή των προσφύγων.
«Είναι νωρίς για συμπεράσματα για τον ρόλο της Τουρκίας στη Συρία»
«Πιστεύω ότι αυτό το οποίο μας ενδιαφέρει όλους και πιστεύω ότι θα έπρεπε να ενδιαφέρει και την Τουρκία, είναι η υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας και η δυνατότητα να προκύψει ένα καινούργιο καθεστώς με δημοκρατική νομιμοποίηση, το οποίο πρώτα και πάνω απ΄ όλα θα σέβεται τα δικαιώματα των θρησκευτικών μειονοτήτων», εξήγησε ο πρωθυπουργός.
«Η Ελλάδα έχει ένα σημαντικό ρόλο να παίξει ως ο πνευματικός προστάτης του και το πατριαρχείο Αντιοχείας και κατά προέκταση όλων των ελληνορθόδοξων που κατοικούν και στη Συρία και στον Λίβανο», ανέφερε προσθέτοντας ότι «είναι και πολύ νωρίς να βγάλουμε συμπεράσματα και για το ρόλο της Τουρκίας στην Συρία και ποιες μπορεί να είναι οι μελλοντικές προέκταση της τουρκικής ανάμειξης σε μία χώρα η οποία με την οποία θυμίζω έχει σύνορα».
«Όλοι πρέπει να προσβλέπουμε σε μια πορεία συμπεριληπτική, να μην γίνουν σφάλματα που έγιναν στο Ιράν και τη Λιβύη» σημείωσε μεταξύ άλλων.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός επανέλαβε επίσης, ότι το Τουρκολιβυκό μνημόνιο είναι παράνομο και άκυρο απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο ορισμού ΑΟΖ μεταξύ Τουρκίας και Λιβάνου κατά τα πρότυπα του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου.
Όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόσο ο ίδιος όσο και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, ενημέρωσαν τους Ευρωπαίους εταίρους για τους κινδύνους, που θα μπορούσαν να προκύψουν για τη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής από τυχόν απόπειρα της Τουρκίας να οριοθετήσει Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη με το νέο καθεστώς στη Συρία.
Στηρίζουμε την Ουκρανία
«Η στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης παραμένει σταθερή. Εξακολουθούμε να στηρίζουμε την Ουκρανία όχι μόνο στρατιωτικά αλλά και οικονομικά, διότι θέλουμε να δώσουμε την δυνατότητα στην Ουκρανία να διαπραγματευτεί μία ενδεχόμενη ειρήνη με την Ρωσία με τους δικούς της όρους και στον χρόνο που θα επιλέξει όχι όμως σε συνθήκες αδυναμίας», σημείωσε ο πρωθυπουργός και συνέχισε:
«Δεν γνωρίζω ποια θα είναι η πολιτική του Αμερικανού προέδρου. Από κει και πέρα αυτό το οποίο γνωρίζω είναι ότι τα συμπεράσματά του ευρωπαϊκού συμβουλίου αποτυπώνουν ότι η θέση της ευρωπαϊκής ενωσης σε αυτό το ζήτημα δεν έχει αλλάξει».
Στα συμπεράσματα της Συνόδου, τονίστηκε η ανάγκη ενίσχυσης της ανθεκτικότητας και της στρατιωτικής ετοιμότητας της Ε.Ε., με συνέργεια με το ΝΑΤΟ όπου χρειάζεται. Επισημάνθηκε ότι η Ευρώπη πρέπει να διασφαλίσει την οικονομική της επιτυχία και να προσαρμοστεί στις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής.
Σχετικά με την Ουκρανία, οι Ευρωπαίοι ηγέτες επιβεβαίωσαν την αδιάλειπτη στήριξή τους, στέλνοντας σαφές μήνυμα πως καμία απόφαση για τη χώρα δεν πρέπει να ληφθεί χωρίς τη συμμετοχή της.