«Ημέρες και όχι μήνες»: Πόσο μπορεί να κρατήσει το πάγωμα ασύλου για τους Σύρους
Στις 9 το πρωί ενημερώνει τους αρχηγούς των κομμάτων για την κατάσταση στη Συρία ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, την ώρα που κορυφώνεται η αγωνία για τους χριστιανούς, για το ενδεχόμενο νέων μεταναστευτικών ροών αλλά και λόγω γεωπολιτικών προκλήσεων που προκύπτουν από τη σημαντική ενδυνάμωση της Τουρκίας.
Πρώτος την πόρτα του Υπουργείου Εξωτερικών θα περάσει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Νίκος Ανδρουλάκης. Το ΠΑΣΟΚ επισημαίνει ότι οι ραγδαίες εξελίξεις στη Συρία διαμορφώνουν μια εντελώς νέα κατάσταση στη Μέση Ανατολή, με σοβαρό βαθμό αβεβαιότητας για τον συσχετισμό δυνάμεων και την ενδεχόμενη εμπλοκή τρίτων κρατών στην περιοχή.
Μία ημέρα μετά, θα συγκληθεί, υπό την προεδρία του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη, το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών.
Οι τρεις κίνδυνοι για την Ελλάδα
Η επομένη της επικράτησης των ανταρτών αλλάζει τις γεωπολιτικές ισορροπίες στην περιοχή. Ο πρώτος κίνδυνος προκύπτει από την εμπλοκή της Τουρκίας στο θέατρο του πολέμου.
Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο η Τουρκία να επιχειρήσει να εξασφαλίσει γεωπολιτικά οφέλη που δεν έχουν να κάνουν μόνο με τον έλεγχο των Κούρδων, αλλά αφορούν και την ανατολική Μεσόγειο.
Αν η νέα Συρία εξελιχθεί σε προτεκτοράτο του Ερντογάν, τότε η Ελλάδα θα βρεθεί αντιμέτωπη με το χειρότερο δυνατό σενάριο, καθώς μετά τη Λιβύη, ακόμη ένα failed state θα περάσει στη σφαίρα επιρροής του Ερντογάν.
Ένα χαλιφάτο υπάρχει περίπτωση να εκδιώξει τους Χριστιανούς ενώ δεν αποκλείεται και το ενδεχόμενο νέου γύρου αίματος, αν ξεκινήσει η μάχη για την επικράτηση ανάμεσα στις φράξιες των ανταρτών.
Τι θα κάνει η Ελλάδα με τις αιτήσεις ασύλου
Σε όλη την Ευρώπη μπαίνει στο τραπέζι η αναθεώρηση της πολιτικής ασύλου με την Ελλάδα να να παγώνει τις αποφάσεις για τις αιτήσεις ασύλου για κάποιους από τους 9.450 Σύρους που βρίσκονται σε καθεστώς ασύλου και αποτελούν το 35% του συνολικού πληθυσμού στις δομές.
«Προσωρινά» έχουν παγώσει οι αιτήσεις ασύλου εξηγεί πηγή του CNN Greece στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου. Όπως λένε στελέχη «δεν θα εκδίδουμε αποφάσεις μέχρι να σταθεροποιηθούν τα πράγματα στη Συρία και να έχουμε δεδομένα και εμεις και η υπόλοιπη Ευρώπη, ώστε να πάρουμε αποφάσεις».
Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece από τους 9.450 Σύρους σε δομές, κάποιοι έχουν ήδη λάβει άσυλο, 1.500 δεν έχουν υποβάλει ακόμη αιτήσεις καθώς μόλις έφτασαν στην Ελλάδα και κάποιοι έχουν ξεκινήσει τις συνεντεύξεις αλλά δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία και θα πρέπει τώρα να περιμένουν.
Στην ερώτηση του CNN Greece για το τι σημαίνει «προσωρινή αναστολή αποφάσεων ασύλου», πηγές του Υπουργείου απάντησαν πως αυτό θα αφορά μόνο μερικές ημέρες και σίγουρα όχι μήνες.
«Η χώρα καλά έκανε και σταμάτησε προς το παρόν και θα δει τι θα κάνει, δεν κινούμαστε σε τηλεοπτικό χρόνο, θα περιμένουμε μερικές ημέρες. Δεν μπορείς σίγουρα να περιμένεις π.χ. 6 μήνες για να δεις πως θα στηθεί αυτό το νέο καθεστώς».
Υπενθυμίζεται από πηγές του CNN Greece πως στην περίπτωση της Ουκρανίας χρειάστηκε 30 ημέρες για να αποφασίσει η Ευρώπη να δώσει συλλογικό άσυλο στους πρόσφυγες και οι πρώτοι ήρθαν τρεις μέρες μετά στην Ελλάδα.
«Κρίσιμο το αν θα κάνουν εκλογές στη Συρια»
Όλα αυτά τα δεδομένα θα ζυγιστούν την Πέμπτη από τους Υπουργούς Εσωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες, εκεί όπου μεταβαίνει σήμερα ο Νίκος Παναγιωτόπουλος μαζί με τον Γ.Γ. Μάνο Λογοθέτη.
Οι Ευρωπαίοι θα βάλουν κάτω όλα τα δεδομένα που υπάρχουν μέχρι στιγμής. Τις δημόσιες δηλώσεις των ανταρτών, τη συμπεριφορά τους προς τις μειονότητες και το αν προτίθενται να προχωρήσουν στη διενέργεια εκλογών.
«Το αν θα κάνουν εκλογές, θα κρίνει πολλά» εξηγούσε πηγή από την Κυβέρνηση στο CNN Greece.
«Θα πρέπει να αποφανθούμε για το αν το νέο καθεστώς θα είναι εξίσου καταπιεστικό με αυτό του Άσαντ ή κάτι που δίνει νέα πνοή, το αν ο νέος ηγέτης θα κυβερνήσει ως τρομοκράτης ή όχι, ενώ πρέπει να φανεί και το πως θα συμπεριφερθούν οι Κούρδοι, αν θα επιλέξουν να ενσωματωθούν ή να δημιουργήσουν δικό τους κράτος».
Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος μίλησε χθες με τον Επίτροπο για τη μετανάστευση της ΕΕ και είναι σαφές πως δεν γνωρίζει κανείς ακριβώς τι θα συμβεί στη Συρία. “Οφείλουμε όλοι να τηρήσουμε μία στάση αναμονής και να πούμε ότι θα πρέπει να αποκρυσταλλώσουμε πρώτα μία άποψη για τη χώρα αυτή” τονίζουν από το Υπουργείο Μετανάστευσης.