ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στήριξη Μπάιντεν για το Κυπριακό: «Οι ΗΠΑ έτοιμες να συνεισφέρουν» - Όσα είπε στον Χριστοδουλίδη

Χριστοδουλίδης και Μπάιντεν

AP Photo/Ben Curtis

Το ευαίσθητο θέμα του «Κυπριακού» βρέθηκε ψηλά στην ατζέντα κατά την ιστορική συνάντηση με ισχυρούς συμβολισμούς του Προέδρου των ΗΠΑ , Τζο Μπάιντεν με τον Κύπριο ομόλογό του,  Νίκο Χριστοδουλίδη.

Ο Τζο Μπάιντεν αναγνώρισε την 50η επέτειο από τη διαίρεση του νησιού επαναλαμβάνοντας για μία ακόμη φορά την στήριξή του προς την Λευκωσία, με την Ουάσινγκτον να παραμένει πλήρως προσηλωμένη στο πλαίσιο του ΟΗΕ απορρίπτοντας τις τουρκικές αιτιάσεις, αλλά και του Ψευδοκράτους περί λύσης δύο κρατών.

«Παραμένω αισιόδοξος ότι η προοπτική μίας επανενωμένης Κύπρου σε διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, είναι εφικτή. Και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να συνεισφέρουν οποιαδήποτε στήριξη σε αυτόν τον στόχο», δήλωσε ο Τζο Μπάιντεν κατά τη συνάντησή τους με την Λευκωσία να ελπίζει πώς ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Ερσίν Τατάρ θα αποδεχτούν το μήνυμα.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας από την πλευρά του τόνισε πώς η Κύπρος βρίσκεται υπό τουρκική κατοχή τα τελευταία 50 χρόνια και ότι βασίζεται «στην στήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και την εξεύρεση λύσης για το Κυπριακό, μία λύση σύμφωνα με το Συμβούλιο του ΟΗΕ, μία λύση που βασίζεται στις κοινές μας αξίες και αρχές της δημοκρατίας και του σεβασμού των ανθρωπίνων».

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε στις σχέσεις των δύο χωρών τονίζοντας πώς βρίσκονται σε υψηλό επίπεδο αναφέροντας χαρακτηριστικά «η Κύπρος είναι ένας αξιόπιστος εταίρος των ΗΠΑ σε μια περιοχή μεγάλης γεωπολιτικής σημασίας».

Οι δύο ηγέτες αναφέρθηκαν στον Στρατηγικό Διάλογο ΗΠΑ - Κύπρου που ξεκίνησε στις 23 Οκτωβρίου με τη Λευκωσία να κάνει λόγο για ουσιαστική αναβάθμιση των σχέσεων των δύο χωρών.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος είναι ο πρώτος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας που υποδέχθηκε Αμερικανός Πρόεδρος στον Λευκό Οίκο μετά από 28 χρόνια, αναφερόμενος στην συνάντησή του με τον Τζο Μπάιντεν, υπογράμμισε την ενίσχυση του περιφερειακού και διεθνούς αποτυπώματος της Κύπρου.

Στην ατζέντα της συνάντησης μεταξύ άλλων βρέθηκαν η ενεργειακή ασφάλεια και ενεργειακή συνεργασία, όπως και οι τρέχουσες διεθνείς εξελίξεις με τα γεγονότα στη Μέση Ανατολή και η συνεχής ισχυρή υποστήριξη στην άμυνα της Ουκρανίας απέναντι στη ρωσική επιθετικότητα.

Η πρώτη τουρκική αντίδραση

Μόλις λίγες ημέρες πριν τη συνάντηση του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη με τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν, αλλά και το τετ-α-τετ του ένοικου του Λευκού Οίκου, Τζο Μπάιντεν με τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη, παρατηρείται μία διπλωματική κινητικότητα από την πλευρά της Άγκυρας.

Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας Χακάν Φιντάν συναντήθηκε στην Άγκυρα με τον ηγέτη του Ψευδοκράτους Ερσίν Τατάρ.

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα «Γενί Ακίτ» οι δύο άνδρες συζήτησαν τη λεγόμενη κυριαρχία του ψευδοκράτους και τα έργα φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο η υφαλοκρηπίδα, η αύξηση της «αναγνώρισης» της «ΤΔΒΚ» στα διεθνή φόρα και οι διμερείς σχέσεις. Επιπρόσθετα συζητήθηκαν τα σχέδια του Ισραήλ να εγκατασταθεί στο νησί μέσω της «Ε/Κ Διοίκησης της Νότιας Κύπρου».

Είχε προηγηθεί η ενόχληση της Άγκυρας στις αρχές Σεπτεμβρίου όταν προχώρησε σε διαβήματα προς το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και το αμερικανικό Πεντάγωνο εναντίον της αμυντικής συμφωνίας ΗΠΑ - Κύπρου, την οποία θεωρεί, όπως αναφέρει, απειλή για τα στρατηγικά της συμφέροντα κατηγορώντας την Ουάσινγκτον ότι παίρνει θέση υπέρ της Λευκωσίας με αποτέλεσμα να θέτει σε κίνδυνο τους Τουρκοκύπριους και την ίδια την Τουρκία.

Σύμφωνα με το Πεντάγωνο «η ασφάλεια της Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου είναι ζωτικής σημασίας για τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κύπρο», όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης