Μπάιντεν σε Χριστοδουλίδη: «Οι ΗΠΑ έτοιμες να βοηθήσουν στο Κυπριακό - Θα πετύχουμε πολλά μαζί»
Ανανεώθηκε:
Ιστορική ήταν η σημερινή ημέρα για τις σχέσεις της Κύπρου με τις ΗΠΑ, καθώς λίγο μετά τις 5.30 το απόγευμα της Τετάρτης (30/10) πέρασε το κατώφλι του Λευκού Οίκου ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης και ακολούθησε η συνάντησή του με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.
Αυτή ήταν και η πρώτη συνάντηση μεταξύ των ηγετών των δύο χωρών εδώ και 28 χρόνια, απόδειξη της ουσιαστικής αναβάθμισης των σχέσεων ΗΠΑ - Κύπρου.
Ο κ. Μπάιντεν είπε πως «δεν υπάρχει όριο σε αυτά που οι δύο χώρες μπορούν να πετύχουν μαζί σε όλους τους τομείς».
Αναφέρθηκε σε θέματα όπως η Ουκρανία, η Γάζα και, στο Κυπριακό και στη διαίρεση του νησιού, όπως είπε, το οποίο θύμισε πως επισκέφτηκε πριν από 10 χρόνια ως αντιπρόεδρος. Επανέλαβε ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να βοηθήσουν».
Ο κύριος Χριστοδουλίδης πήρε το λόγο, ευχαρίστησε τον Πρόεδρο Μπάιντεν για την πρόσκληση, μίλησε για την «...ισχυρή στρατηγική συνεργασία των δύο χωρών, η οποία βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα», όπως είπε και τόνισε ότι αντιλαμβάνεται την ισχυρή πολιτική βούληση και των δύο πλευρών ώστε αυτή η συνεργασία να συνεχιστεί».
Αναφέρθηκε ήδη στον ρόλο της Κύπρου ως παράγοντα σταθερότητας και στο Κυπριακό.
Η πρώτη συνάντηση μετά τους Κλίντον - Κληρίδη
Ουσιαστικά, πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη που πραγματοποιεί Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας στον Λευκό Οίκο για συνάντηση με Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής από το 1996. Η τελευταία συνάντηση πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο του 1996 μεταξύ του Προέδρου Κληρίδη και του Προέδρου Κλίντον.
Η συνάντηση πραγματοποιείται σε μια περίοδο που οι διμερείς σχέσεις Κυπριακής Δημοκρατίας και ΗΠΑ βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο και χαρακτηρίζονται εξαιρετικές, αλλά και σε μια περίοδο που οι προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων συνεχίζονται και εντατικοποιούνται.
Η συνάντηση των Προέδρων Κυπριακής Δημοκρατίας - ΗΠΑ αποτελεί το επιστέγασμα των ενεργειών και των σημαντικών εξελίξεων στις σχέσεις των δύο χωρών.
Στους 20 μήνες διακυβέρνησης έχουν ενισχυθεί σημαντικά οι σχέσεις σε ένα ευρύ φάσμα τομέων, όπως στην Αμυντική Συνεργασία μέσα από την υπογραφή Οδικού Χάρτη Διμερούς Αμυντικής Συνεργασίας τον Σεπτέμβριο του 2024, τη συνεργασία για την ενδυνάμωση των δυνατοτήτων της Κυπριακής Δημοκρατίας για εντοπισμό και δίωξη του οικονομικού εγκλήματος με τη συμβολή του Ομοσπονδιακού Γραφείου Ερευνών (FBI), την εφαρμογή του θαλάσσιου διαδρόμου «Αμάλθεια» για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στον άμαχο πληθυσμό στη Γάζα, αλλά και στην προσέλκυση επενδύσεων, στην οικονομία, στην ενέργεια.
Ιστορικό ορόσημο ουσιαστικής αναβάθμισης και καθοριστικό σημείο αποτελεί η υπογραφή Στρατηγικού Διαλόγου Κύπρου - ΗΠΑ με τον πρώτο διάλογο που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 23 Οκτωβρίου 2024, στη Λευκωσία.
Η πρόσκληση και η επικείμενη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ αποτελεί την κορύφωση της πορείας στρατηγικής και ουσιώδους σύσφιγξης των σχέσεων Κυπριακής Δημοκρατίας – ΗΠΑ οι οποίες θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται.
Αποτελεί ταυτόχρονα απτή ένδειξη του συνεχούς διευρυνόμενου διπλωματικού αποτυπώματος της Κυπριακής Δημοκρατίας σε μια κρίσιμη περίοδο για την περιοχή και για το παγκόσμιο, καθώς και αναγνώριση του σημαντικού ρόλου που επιτελεί.
Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας συνοδεύουν στις ΗΠΑ ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Κωνσταντίνος Κόμπος, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, η Υφυπουργός Ευρωπαϊκών Θεμάτων κα Μαριλένα Ραουνά, η Πολιτική Διευθύντρια του Υπουργείου Εξωτερικών κα Σαλίνα Σιάμπου, ο Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου κ. Δώρος Βενέζης και υπηρεσιακοί παράγοντες.