ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το νέο παραγωγικό μοντέλο της χώρας παρουσιάζει η Κυβέρνηση - Τα κίνητρα και οι χρηματοδοτήσεις

Το νέο παραγωγικό μοντέλο της χώρας παρουσιάζει η Κυβέρνηση - Τα κίνητρα και οι χρηματοδοτήσεις

Συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου (φωτογραφία αρχείου)

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Το σχέδιο για τον παραγωγικό μετασχηματισμό, την ενίσχυση των επενδύσεων και της βιομηχανίας, για ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας σε όλη την Ελλάδα παρουσιάζει η Κυβέρνηση, στις 18:30 στην Εθνική Πινακοθήκη, σε εκδήλωση του Υπουργείου ανάπτυξης όπου τον λόγο θα λάβει και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τις βασικές αρχές του νέου παραγωγικού μοντέλου που έχει ανάγκη η χώρα παρουσίασε ήδη σε γαλάζιους Βουλευτές σε κλειστή συνεδρίαση την προηγούμενη εβδομάδα, ο Υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος, στο πνεύμα της προσπάθειας για ακόμη πιο στενή ζύμωση Υπουργών και Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Η Κυβέρνηση την ώρα που δείχνει αποφασισμένη να πιέσει όσο γίνεται φωνές από τα δεξιά, μην επιτρέποντας τίποτα να πέσει κάτω και ενώ παρακολουθεί τις εξελίξεις στην κεντροαριστερά, δηλώνει αποφασισμένη να μην πάρει το βλέμμα της από αυτό που πραγματικά αφορά τους πολίτες, την οικονομία, τις θέσεις εργασίας και τα εισοδήματα.

«Δεν επαναπαυόμαστε, συνεχίζουμε την προσπάθεια» δήλωσε χθες Κυριακή ο Πρωθυπουργός αναφερόμενος στην αναθεώρηση προς τα πάνω των στοιχείων της ελληνικής οικονομίας από την ΕΛΣΤΑΤ και την Eurostat.

Σχεδιασμός ανά περιφέρεια - Ενίσχυση βιομηχανίας, καινοτομίας και έρευνας

Σύμφωνα με πληροφορίες το νέο παραγωγικό μοντέλο θα αναδεικνύει τις επιχειρηματικές δραστηριότητες που πρέπει να αναπτυχθούν περισσότερο, ανά Περιφέρεια, θα ενισχύει τον ρόλο της βιομηχανίας, θα βοηθήσει στη σύνδεση της καινοτομίας και της έρευνας για προϊόντα ανταγωνιστικά σε διεθνές επίπεδο ενώ, σημαντικό τμήμα του αποτελούν η βιώσιμη ανάπτυξη και η πράσινη μετάβαση.

Φοροαπαλλαγές, επιτάχυνση αποσβέσεων και ενίσχυση εξαγωγών

Όπως λένε παράγοντες του υπουργείου ανάπτυξης το νέο παραγωγικό μοντέλο που παρουσιάζεται για πρώτη φορά απόψε, παρουσία του Πρωθυπουργού στηρίζεται σε έναν συνδυασμό κινήτρων και χρηματοδοτήσεων, με εργαλεία που συνδυάζουν φοροαπαλλαγές, επιτάχυνση αποσβέσεων, επιχορηγήσεις και καλές πρακτικές από άλλες χώρες και όσο γίνεται μεγαλύτερη απλοποίηση διαδικασιών, ώστε να κατευθυνθούν, χρηματοδοτήσεις και επενδύσεις, σε συγκεκριμένους τομείς και κλάδους και στην ενίσχυση των εξαγωγών.

Στο σχέδιο περιλαμβάνονται οι προσπάθειες για την περαιτέρω απλοποίηση έναρξης επιχειρηματικής δραστηριότητας αλλά και μεταρρυθμίσεις για τη διευκόλυνση στρατηγικών επενδύσεων.

Πάντως όπως έχει ήδη υπογραμμίσει ο αρμόδιος Υπουργός θα παραμείνει πολύ σημαντική η συνεισφορά του τουρισμού στην οικονομία, “αλλά μέσα από το νέο μοντέλο θα προκύψει η δημιουργία πολύ περισσότερων νέων θέσεων εργασίας”.

Παράγοντες του Υπουργείου υπενθυμίζουν πωςπ ρος αυτή τη κατεύθυνση ήδη χρηματοδοτούνται με 170 εκ. ευρώ ιδιωτικές επενδύσεις εμβληματικού χαρακτήρα στον τομέα της βιομηχανίας, ενισχύονται με περισσότερα από 102 εκατ. ευρώ πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, ώστε να υλοποιήσουν επενδύσεις με σκοπό, μεταξύ άλλων, την ψηφιοποίηση των γραμμών παραγωγής, τη χρήση ρομποτικής, την αυτοματοποίηση και την εφαρμογή τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης ενώ εκσυγχρονίζονται και δημιουργούνται νέα βιομηχανικά πάρκα, με συνολικό προϋπολογισμό 90,4 εκατ. ευρώ.

Μέχρι το τέλος του 2024 αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή η πλατφόρμα για το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Άσκησης Δραστηριοτήτων και Ελέγχων (ΟΠΣ-ΑΔΕ) ώστε, μόνο, μία υπηρεσία να είναι υπεύθυνη για την έγκριση και την παρακολούθηση κάθε επένδυσης.