ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης για μεταναστευτικό: Λείπει μια αποτελεσματική πολιτική επιστροφών

Μητσοτάκης για μεταναστευτικό: Λείπει μια αποτελεσματική πολιτική επιστροφών
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε παλαιότερη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. © 2024 ΑΘΗΝΑΪΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Στο μεταναστευτικό, που θα αποτελέσει και την «καυτή πατάτα» της διήμερης Συνόδου Κορυφής, αναφέρθηκε σε δηλώσεις του προσερχόμενος στη συνεδρίαση ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι η Ελλάδα εφαρμόζει αυστηρή αλλά δίκαιη πολιτική και υπογραμμίζοντας ότι λείπει μια αποτελεσματική πολιτική επιστροφών.

«Η Ελλάδα εδώ και πέντε χρόνια βρίσκεται στην πρώτη γραμμή υλοποίησης μιας αυστηρής αλλά δίκαιης πολιτικής για την παράνομη μετανάστευση» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, και συνέχισε:

«Σταδιακά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αλλά και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχουν έρθει πολύ κοντά στις ελληνικές θέσεις, δίνοντας σημασία στην εξωτερική διάσταση του προβλήματος και την αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων».

Υπογράμμισε, παράλληλα, ότι από την Ευρώπη λείπει μια αποτελεσματική πολιτική επιστροφών.

«(...) Και αυτό αναγνωρίζεται και από την πρόεδρο της επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, την οποία θα εξουσιοδοτήσουμε για να καταθέσει προτάσεις για επιστροφές όσων δεν δικαιούνται ασύλου» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σημείωσε, επίσης με νόημα, ότι οι επιστροφές πρέπει να γίνονται και προς την Τουρκία, γιατί αυτό είναι και στο πλαίσιο της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας από το 2016.

«Το θέμα (σ.σ. του μεταναστευτικού) απασχολεί πολύ την Ευρώπη αλλά δεν βρίσκεται ψηλά στα προβλήματα που δηλώνουν ότι τους απασχολούν οι Έλληνες και αυτό γιατί η χώρα μας είναι πολύ αποτελεσματική στην αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης» είπε επίσης ο πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο Ουκρανικό το οποίο βρίσκεται επίσης στην ατζέντα της Συνόδου.

«Θα έχουμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε με τον πρόεδρο Ζελένσκι και να ακούσουμε τις προτάσεις του σχετικά με το σχέδιο νίκης το οποίο έχει διαμορφώσει. Θέλω να επαναλάβω την πάγια θέση της Ελλάδας η οποία είναι και θέση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Η Ουκρανία είναι εκείνη που θα επιλέξει τον χρόνο τον οποίο θα ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις ειρήνης με τη Ρωσία. Πρέπει όμως να μπορεί να το κάνει από θέση ισχύος και όχι από θέση αδυναμίας » σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Ανταγωνιστικότητα

Τέλος πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στα θέματα ανταγωνιστικότητας, επαναλαμβάνοντας «την απόλυτη στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης στις προτάσεις τις οποίες κατέθεσε ο κ. Ντράγκι μέσα από το πόρισμά του σχετικά με τα ζητήματα της ανταγωνιστικότητας στην ΕΕ».

«Όπως είμαστε σήμερα οι φιλόδοξοι στόχοι της ΕΕ δεν εναρμονίζονται με τα οικονομικά μέσα τα οποία έχουμε στη δυνατότητά μας για να μπορούμε να τους πετύχουμε» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Τι ζητά η Αθήνα για το μεταναστευτικό

Όπως λένε από την κυβέρνηση στο Μεταναστευτικό, ο πρωθυπουργός έχει επανειλημμένα τονίσει ότι η προτεραιότητα τώρα είναι η εφαρμογή του Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο και η στήριξη και ενίσχυση των χωρών πρώτης υποδοχής για την προστασία και φύλαξη των συνόρων.

Ο Πρωθυπουργός αναμένεται σήμερα στη Σύνοδο να τονίσει τη σημασία φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε, η οποία αποτελεί βασικό και πρώτο πυλώνα του Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο και ενίσχυσης των χωρών πρώτης υποδοχής με όλα τα μέσα – και με περαιτέρω κοινοτική χρηματοδότηση.

Αναμένεται ακόμη να υπογραμμίσει τη σημασία επιτάχυνσης των επιστροφών και συνεργασίας με τρίτες χώρες γι΄αυτό τον σκοπό.

Στην Κυβέρνηση υπάρχει αυξημένη εγρήγορση καθώς κανείς δεν ξεχνά πως στο Λίβανο διαμένουν 2,5 εκατομμύρια πρόσφυγες ενώ 1 εκατομμύριο άνθρωποι είναι εσωτερικά εκτοπισμένοι και ανά πάσα στιγμή αν η σύγκρουση ξεφύγει θα αναζητήσουν καταφύγιο.