ΖΥΜΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ: Αναμένοντας το crash test των δημοσκοπήσεων - Οι προσδοκίες και οι φόβοι

ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ: Αναμένοντας το crash test των δημοσκοπήσεων - Οι προσδοκίες και οι φόβοι
ΒΛΑΣΣΟΠΟΥΛΟΥ ΙΣΜΗΝΗ / EUROKINISSI

Τα δύο κόμματα που διεκδικούν ηγετικό ρόλο στην Κεντροαριστερά βρίσκονται σε τελείως διαφορετική φάση, αλλά με την προσδοκία οι επόμενες δημοσκοπήσεις για το μεν ΠΑΣΟΚ να δείξουν ότι η επανεκλογή Ανδρουλάκη έχει άμεσο θετικό αντίκτυπο, στον δε ΣΥΡΙΖΑ οι συνεχείς αναταράξεις και άνευ ορίου συγκρούσεις να μην δώσουν άλλη μία ώθηση... προς την άβυσσο.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης μετά την αναβάπτιση του από την βάση του κόμματος, αναμένει να αποτυπωθεί η δυναμική του, που ταυτοχρόνως θα είναι και μία απάντηση σε όσους τον αμφισβήτησαν και του καταλόγισαν πολιτική στασιμότητα.

Κεφαλαιοποίηση του αποτελέσματος των εσωκομματικών εκλογών

Είναι κρίσιμο για τον ίδιο και το επιτελείο του να δείξουν ότι πλέον κεφαλαιοποιούν τις απώλειες του ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που δεν συνέβη στα προηγούμενα τρία χρόνια, κατά τα οποία το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχασε πάνω από τη μισή εκλογική του δύναμη.

Στον ΣΥΡΙΖΑ κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι βλέπει με τις ίδιες προσδοκίες την επόμενη καταγραφή των τάσεων του εκλογικού σώματος. Αυτό που θα ήθελαν να δουν τα πρωτοκλασάτα στελέχη είναι μια σταθεροποίηση των ποσοστών και μία μείωση της δυναμικής Κασσελάκη στους ψηφοφόρους του κόμματος, μετά το μπλόκο στην υποψηφιότητά του από την Κεντρική Επιτροπή. Το ακριβώς αντίθετο αναμένει η πλευρά του έκπτωτου προέδρου, που θα ήθελε να δει τη βάση του κόμματος να αντιδρά στις αποφάσεις των οργάνων δίνοντας τους μεγαλύτερα ποσοστά αποδοχής. Η ανησυχία και των δύο πλευρών πάντως είναι να μην παγιωθεί μία κατάρρευση σε μονοψήφια νούμερα, η οποία όποιες και αν είναι οι εξελίξεις δύσκολα θα μπορεί να «μαζευτεί».

Ο Στέφανος Κασσελάκης εκτός των δημοσκοπήσεων έχει να αντιμετωπίσει την επιθετική στάση των οργάνων του κόμματος καθώς το γραφείο Τύπου χαρακτήρισε «Αμετάκλητο κι άμεσα εφαρμοστέο» τον αποκλεισμό του, με την πλευρά του έκπτωτου προέδρου να απαντά «θα μετρηθούμε στο συνέδριο».

Συλλογή υπογραφών από τον Κασσελάκη

Οι Κασσελακικοί πάντως θέλουν να χρησιμοποιήσουν το όπλο της συλλογής υπογραφών του 15% των μελών, όπως προβλέπει το καταστατικό, ώστε να αναγκάσουν σε διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου με το ερώτημα αν μπορεί ο κ. Κασσελάκης να είναι υποψήφιος πρόεδρος.

Αναγνωρίζουν, πάντως, τη δυσκολία του εγχειρήματος από τη στιγμή που απαιτείται ένας αριθμός περίπου 20.000 υπογραφών, την ώρα μάλιστα που τα περισσότερα μέλη δεν είναι ταμειακώς ενήμερα, όπως επίσης απαιτείται.

Κάποιοι, επίσης, καταγγέλλουν προσκόμματα στην ηλεκτρονική εγγραφή νέων μελών.

Από την πλευρά του, ο Παύλος Πολάκης φέρεται να είχε διαμηνύσει στα μέλη της Κ.Ε. που τον στηρίζουν πως ο ίδιος δεν θα συμμετείχε στην επίμαχη συνεδρίαση, αλλά οι ίδιοι είχαν το δημοκρατικό δικαίωμα να πράξουν κατά βούληση.

Ανασχηματισμός Ανδρουλάκη στην Κ.Ο.

Τελείως διαφορετική η εικόνα στο ΠΑΣΟΚ με τον πρόεδρο του κόμματος να ετοιμάζει σημαντικές αλλαγές στην Κοινοβουλευτική Ομάδα. Οι πρώτες πληροφορίες μιλούν για αντικατάσταση της γραμματέως της Κ.Ο Ευαγγελίας Λιακούλη, ενώ θα πρέπει να αναμένεται και η αντικάσταση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου, Μιχάλη Κατρίνη. Όπως βεβαιώνουν από το περιβάλλον του προέδρου δεν πρόκειται για καρατομήσεις, καθώς αυτά τα στελέχη θα αξιοποιηθούν αλλού. Ως προς τα ονόματα που ακούγονται ότι προαλείφονται για τις θέσεις που θα «χηρεύσουν» αυτά είναι του Παναγιώτη Δουδωνή, του Παύλου Χρηστίδη και του Δημήτρη Μάντζου.

Κρίσιμη επίσης αλλαγή θα είναι αυτή του γραμματέα του κόμματος Ο Ανδρέας Σπυρόπουλος ολοκληρώνει τη θητεία του με τη λήξη της λειτουργίας του οργάνου με την συγκεκριμένη σύνθεση και η επόμενη Κεντρική Επιτροπή θα κληθεί να επιλέξει νέο γραμματέα.

Επιπρόσθετα αναμένεται να υπάρξει αξιοποίηση στελεχών όπως οι Λευτέρης Καρχιμάκης, Κώστας Τσουκαλάς και Όλγα Μαρκογιαννάκη που πήγαν αρκετά καλά στις ευρωεκλογές. Σημαντικό ρόλο την επομένη ημέρα θα έχουν και οι Βαγγέλης Τσόγκας, Στεφανία Μουρελάτου και Θανάσης Γλαβίνας που ανήκουν στους στενούς συνεργάτες του προέδρου.