ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Ανασχηματισμός» στο ΠΑΣΟΚ - Πώς θα αξιοποιήσει ο Ανδρουλάκης Δούκα, Γερουλάνο, Διαμαντοπούλου

«Ανασχηματισμός» στο ΠΑΣΟΚ - Πώς θα αξιοποιήσει ο Ανδρουλάκης Δούκα, Γερουλάνο, Διαμαντοπούλου

Ο Νίκος Ανδρουλάκης μετά την αναβάπτιση του από την βάση του κόμματος, βρίσκεται μπροστά σε μία σκακιέρα και οι πρώτες κινήσεις σ’ αυτήν θα πρέπει να πείσουν ότι το πολιτικό ματ που επιδιώκει θα έρθει σύντομα.

Ήδη ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιχειρεί να δώσει τα πρώτα δείγματα του σχεδίου του για την οργανωτική ανασύνταξη. Άλλωστε είναι κοινός τόπος ότι δεν πρέπει να χαθεί το θετικό μομέντουμ των εκλογών, οι οποίες διεξήχθησαν άψογα, με έναν διάλογο που δεν ξέφυγε ποτέ ως προς την ένταση και το περιεχόμενό του και σύμφωνα με τα στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη έδειξαν στην κοινωνία της χαώδη διαφορά από τα όσα συμβαίνουν τον τελευταίο καιρό στον ΣΥΡΙΖΑ.

Στρατηγικός σχεδιασμός και σκιώδης κυβέρνηση

Ο συνήθης πρωινός καφές παραμένει προς το παρόν με τα ίδια πρόσωπα, αλλά εκεί πλέον θα πρέπει να καταστρωθεί η νέα οργανωτική δομή του κόμματος. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει ήδη αποφασίσει να δημιουργηθεί μια ομάδα στρατηγικού σχεδιασμού, όπου εκεί μπορούν να χωρέσουν οι προτάσεις Δούκα, Γερουλάνου και Διαμαντοπούλου, ώστε να κλείσει το συντομότερο δυνατό η συζήτηση για την αξιοποίησή τους κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε μία αχρείαστη φάση εσωστρέφειας.

Παράλληλα θα οριστεί σκιώδης κυβέρνηση, κατά τα βρετανικά πρότυπα, που έχει όμως ξαναδοκιμαστεί και στη χώρα μας, με στόχο να ελέγχονται καθημερινά οι υπουργοί και το έργο τους. Συνεργάτες του προέδρου δηλώνουν πάντως ότι θα υπάρξουν ορατές αλλαγές στο σχεδιασμό, αλλά και στον κρίσιμο τομέα της επικοινωνίας. Ως προς τα πρόσωπα πάντως υπάρχουν πάντα τα φαβορί, χωρίς να αποκλείονται εκπλήξεις. Αυτό που θεωρείται πάντως ως πιθανότερο είναι ο Παύλος Γερουλάνος να διατηρήσει τον τομέα Οικονομίας και Ανάπτυξης, ξεκινώντας μάλιστα από σήμερα καθώς αρχίζει η « μάχη»του προϋπολογισμού.

Ανασχηματισμός στην Κοινοβουλευτική Ομάδα

Εκεί που αναμένονται σημαντικές αλλαγές είναι στην Κοινοβουλευτική Ομάδα. Οι πρώτες πληροφορίες μιλούν για αντικατάσταση της γραμματέως της Κ.Ο Ευαγγελίας Λιακούλη, ενώ θα πρέπει να αναμένεται και η αντικάσταση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου, Μιχάλη Κατρίνη. Όπως βεβαιώνουν από το περιβάλλον του προέδρου δεν πρόκειται για καρατομήσεις, καθώς αυτά τα στελέχη θα αξιοποιηθούν αλλού. Ως προς τα ονόματα που ακούγονται ότι προαλείφονται για τις θέσεις που θα «χηρεύσουν» αυτά είναι του Παναγιώτη Δουδωνή, του Παύλου Χρηστίδη και του Δημήτρη Μάντζου.

Κρίσιμη επίσης αλλαγή θα είναι αυτή του γραμματέα του κόμματος Ο Ανδρέας Σπυρόπουλος ολοκληρώνει τη θητεία του με τη λήξη της λειτουργίας του οργάνου με την συγκεκριμένη σύνθεση και η επόμενη Κεντρική Επιτροπή θα κληθεί να επιλέξει νέο γραμματέα.

Επιπρόσθετα αναμένεται να υπάρξει αξιοποίηση στελεχών όπως οι Λευτέρης Καρχιμάκης, Κώστας Τσουκαλάς και Όλγα Μαρκογιαννάκη που πήγαν αρκετά καλά στις ευρωεκλογές. Σημαντικό ρόλο την επομένη ημέρα θα έχουν και οι Βαγγέλης Τσόγκας, Στεφανία Μουρελάτου και Θανάσης Γλαβίνας που ανήκουν στους στενούς συνεργάτες του προέδρου.

Αντιπολίτευση δύο αξόνων

Οι συνεργάτες του λένε ότι υπάρχουν παραδείγματα όπου ο Νίκος Ανδρουλάκης έδειξε ότι είναι κοινοβουλευτικά παρεμβατικός αναφέροντας ως παράδειγμα τις προτάσεις του για την Golden Visa, που έγιναν δεκτές από την κυβέρνηση. Στόχος είναι να συνεχιστεί και να εμπλουτιστεί με περαιτέρω δράσεις αυτή τη στρατηγική, με δύο πόλους, από την μία την έντονη κριτική στην κυβερνητική πολιτικά και από την άλλη την κατάθεση προτάσεων, που είναι εφαρμόσιμες και θα δείχνουν ότι το ΠΑΣΟΚ έχει σχέδιο και λύσεις.