ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Καρφιά σε Κασσελάκη για τεχνητή ένταση - Αναμένεται τροπολογία φρένο σε υποψηφιότητά του

ΣΥΡΙΖΑ: Καρφιά σε Κασσελάκη για τεχνητή ένταση - Αναμένεται τροπολογία φρένο σε υποψηφιότητά του

Συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2024 

CNN Greece/Νίκος Ραζής

Χωρίς σαφή αναφορά σε συγκεκριμένες κυρώσεις στο Στέφανο Κασσελάκη είναι η εισήγηση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ που αναμένεται να ξεκινήσει τις εργασίες της σε λίγη ώρα. Αναμένεται, ωστόσο, η κατάθεση τροπολογίας που θα βάζει φρένο στην υποψηφιότητα του έκπτωτου προέδρου. 

Στο κείμενο της εισήγησης της ΚΕ πάντως, υπάρχουν σαφείς αιχμές εναντίον του κ. Κασσελάκη για προσπάθεια δημιουργίας τεχνητής έντασης που εξυπηρετεί σχέδια, τραυματίζει το κόμμα και βρίσκει αντίθετα τα μέλη και τους φίλους του ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα, η Κεντρική Επιτροπή, καταδικάζει, μεν, απερίφραστα τη διαρροή του Πόθεν Έσχες Κασσελάκη, αλλά σημειώνει, δε, πώς δεν έχει καμία σχέση ούτε με τη Γραμματέα Ράνια Σβίγκου, ούτε με τα όργανα του Κόμματος.

Ένταση

Υποστηρικτές του Στέφανου Κασσελάκη έχουν συγκεντρωθεί έξω από το ξενοδοχείο στο οποίο συνεδριάζει η Κεντρική Επιτροπή, ενώ τα μέλη του κομματικού οργάνου που ανήκουν στους «Κασσελίστας» έκαναν γνωστό ότι δεν προτίθενται να μπουν στην αίθουσα την ώρα της συνεδρίασης.

Μέχρι αυτή την ώρα έχουν πάρει καρτελακια 142 από τα 294 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής. Για την απαρτία απαιτούνται 148. Μάλιστα στέλεχη των «100» δηλώνουν ότι «θα περιμένουμε μέχρι το βράδυ αν χρειαστεί για την απαρτία».

Το στρατόπεδο Κασσελάκη από την πλευρά του διαμηνύει πως έχει περάσει ήδη μία ώρα από την προκαθορισμένη ωρα έναρξης της συνεδρίασης και ζητούν να οριστεί συγκεκριμένη ώρα λήξης της αναμονής για απαρτία. Νωρίτερα τα ίδια μέλη απείλησαν με παραιτήσεις αν συνεδριάσει το όργανο χωρίς απαρτία.

Κατά την προσέλευση των μελών της ΚΕ σημειώθηκε ένταση ανάμεσα στο ιστορικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και πατέρα του Νίκου Παππά, Στέλιο, ο οποίος κατήγγειλε τους υποστηρικτές του Στέφανου Κασσελάκη ότι τον εμπόδισαν να πάρει την κάρτα του προκειμένου να συμμετάσχει στις εργασίες.

svigkou.jpg

Η Ράνια Σβίγκου με την Μαριλίζα Ξεκογιαννακοπούλου

CNN Greece/Νίκος Ραζής

Αντίστοιχα από το προσκείμενο στον Κασσελάκη μέλος της Κεντρικής Επιτροπής, Θανάση Οικονόμου υπήρξε καταγγελία για το γεγονός ότι έχουν δοθεί καρτελακια σε μη μέλη του οργάνου προκειμένου να συμμετάσχουν στις διαδικασίες.

theocharopoulos.jpg

Ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος

CNN Greece/Νίκος Ραζής

Η τροπολογία

Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece, στη συνεδρίαση, θα κατατεθεί τροπολογία από την πλευρά των «100» με την οποία θα ζητούνται συγκεκριμένες κυρώσεις σε βάρος του έκπτωτου προέδρου για το εξώδικο που έστειλε κι ανακάλεσε μετά από παρέλευση ημερών, αλλά και για τα όσα είπε στην τηλεοπτική του συνέντευξη, όπως για το ότι είναι «de facto» και «de jure» πρόεδρος, αλλά και για τη συμμετοχική αμεσοδημοκρατία.

«Δεν υπάρχει αλλαγή στάσης από τη μεριά μας», σημειώνουν χαρακτηριστικά στο CNN Greece στελέχη των «100», αν και οι οριστικές τους αποφάσεις αναμένονται σήμερα το πρωί.

pappas.jpg

Ο Νίκος Παππάς

CNN Greece/Νίκος Ραζής

Πληροφορίες από το περιβάλλον του Στέφανου Κασσελάκη αναφέρουν ότι προσβλέπει στο συνέδριο, ώστε να ανατραπούν οι όποιες αποφάσεις ληφθούν στα κομματικά όργανα μέχρι τότε, όπως η πιθανή παρεμπόδιση υποψηφιότητάς του.

aspirtzis.jpg

Ο Χρήστος Σπίρτζης

CNN Greece/Νίκος Ραζής

Στην περίπτωση που η Επιτροπή Δεοντολογίας αποφασίσει τη διαγραφή του ή την αναστολή ιδιότητας μέλους θεωρείται πολύ δύσκολο ή και αδύνατο να ανατραπεί καταστατικά από το συνέδριο.

aflambiuraris.jpg

O Αλέκος Φλαμπουράρης

CNN Greece/Νίκος Ραζής

Αξίζει, όμως, να σημειωθεί ότι η Κεντρική Επιτροπή μπορεί να λάβει μόνο πολιτικές αποφάσεις και όχι διοικητικές.

Παρέμβαση Πολάκη

Σε παρέμβαση πριν από την έναρξη των εργασιών της Κεντρικής Επιτροπής προχώρησε με ανάρτησή του ο Παύλος Πολάκης.

«Θαύματα και πολιτικοί «μεσσίες» και μεσάζοντες, δεν υπήρξαν ούτε θα υπάρξουν» αναφέρει σε ανάρτησή του ο υποψήφιος για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας πως «αυτό που χρειάζεται είναι λαϊκές δυνάμεις σε κίνηση και ηγεσία που να ανταποκρίνεται στις κοινωνικές ανάγκες και δικαιώματα».

«Ανέλαβα πρωτοβουλίες τερματισμού της εσωστρέφειας, οι οποίες απέδωσαν καρπούς. Εξώδικα και φαντασιώσεις μεγαλείου αποσύρθηκαν, τακτικές αποκλεισμού υποψηφίων ματαιώνονται» σημειώνει.

Αναφερόμενος στις επικείμενες εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει πως «ο νικητής θα προκύψει στο φως ,με τίμια αντιπαράθεση και με όλους παρόντες».

«Η επιμονή μου να βαδίσουμε συντεταγμένα και χωρίς ''δηθενισμούς'' και αποκλεισμούς στις εκλογές, πηγάζει από την πίστη μου ότι οι μάχες δίνονται με πολιτικούς όρους στην κοινωνία» συμπληρώνει.

«Δεν συμφέρει την Ελλάδα ένας μικρός και ταλαιπωρημένος ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και γι’αυτό κατέθεσα, από την πρώτη στιγμή,ένα ριζοσπαστικό, ανατρεπτικό πολιτικό σχέδιο με 6 πυλώνες που εμπλουτίζεται καθημερινά» τονίζει ο Παύλος Πολάκης.