ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Η ανάκληση του εξώδικου δεν κατασιγάζει τα πάθη – Ανοιχτή η καταδίκη Κασσελάκη στην Κ.Ε.

ΣΥΡΙΖΑ: Η ανάκληση του εξώδικου δεν κατασιγάζει τα πάθη – Ανοιχτή η καταδίκη Κασσελάκη στην Κ.Ε.

Ο Στέφανος Κασσελάκης

EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΓΓΕΛΑΚΗΣ

Η χθεσινή (Παρασκευή) ανάκληση του εξώδικου από τον Στέφανο Κασσελάκη αποκλιμακώνει την ένταση από τη σημερινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, ωστόσο δεν την κατασιγάζει.

Κι αυτό γιατί έχουν μαζευτεί τόσο πολλά στο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία που θα ήταν αδύνατο να ηρεμούσαν πλήρως τα πνεύματα.

Οι κασσελακικοί, για παράδειγμα, έχουν έτσι κι αλλιώς απευθύνει προσκλητήριο συγκέντρωσης έξω από το ξενοδοχείο όπου συνεδριάζει η Κ.Ε. (στο ξενοδοχείο Wyndham, στην πλατεία Καραϊσκάκη, αναμένεται να ξεκινήσει στις 12.30), με την ανταπόκριση να αναμένεται μεγάλη.

Όπως πληροφορούμαστε, εξάλλου, θα κατατεθεί τροπολογία από την πλευρά των «100» με την οποία θα ζητούνται συγκεκριμένες κυρώσεις σε βάρος του έκπτωτου προέδρου για το εξώδικο που έστειλε κι ανακάλεσε μετά από παρέλευση ημερών, αλλά και για τα όσα είπε στην τηλεοπτική του συνέντευξη, όπως για το ότι είναι «de facto» και «de jure» πρόεδρος, αλλά και για τη συμμετοχική αμεσοδημοκρατία.

«Δεν υπάρχει αλλαγή στάσης από τη μεριά μας», σημειώνουν χαρακτηριστικά στο CNN Greece στελέχη των «100», αν και οι οριστικές τους αποφάσεις αναμένονται σήμερα το πρωί.

Έτσι κι αλλιώς ο κ. Κασσελάκης προσβλέπει στο συνέδριο, ώστε να ανατραπούν οι όποιες αποφάσεις ληφθούν στα κομματικά όργανα μέχρι τότε, όπως η πιθανή παρεμπόδιση υποψηφιότητάς του.

Αν, πάντως, η Επιτροπή Δεοντολογίας αποφασίσει τη διαγραφή του ή την αναστολή ιδιότητας μέλους θεωρείται πολύ δύσκολο ή και αδύνατο να ανατραπεί καταστατικά από το συνέδριο.

Αξίζει, όμως, να σημειωθεί ότι η Κεντρική Επιτροπή μπορεί να λάβει μόνο πολιτικές αποφάσεις και όχι διοικητικές.

Ο ρόλος Πολάκη

Όσον αφορά τον Παύλο Πολάκη, αναμένεται να μην παρευρεθεί στη σημερινή συνεδρίαση - ψήφισε «λευκό» ως προς την αναβολή της στη χθεσινή Πολιτική Γραμματεία - ωστόσο στηρίζει την εισήγηση καταδίκης του εξώδικου.

Ο ίδιος, εξάλλου, τονίζει σε όλους τους τόνους πως επιθυμεί να κερδίσει τον κ. Κασσελάκη και όχι να τον αποκλείσει.

Από την πλευρά του, ο Σωκράτης Φάμελλος αντιμετωπίζει τις εσωκομματικές εκλογές με όρους εξωστρέφειας, απευθυνόμενος στο σύνολο της ελληνικής κοινωνίας.

Όπως σημειώνουν συνεργάτες του, υπάρχει αφενός η ανάγκη σοβαρής, τεκμηριωμένης και ουσιαστικής αντιπολίτευσης κι αφετέρου ο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ την επόμενη ημέρα να είναι ο πυλώνας της προοδευτικής πρότασης διεξόδου απέναντι στην άδικη πολιτική Μητσοτάκη.

Γι αυτό και ο κ. Φάμελλος έχει συνεχείς επαφές με κοινωνικές κι επαγγελματικές ομάδες και θέτει ως προτεραιότητα τα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας.

Μόνο τις τελευταίες ημέρες, άλλωστε, επισκέφθηκε ενώσεις και φορείς της οικονομίας, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών και τη ΓΣΕΒΕΕ, αλλά και των καταναλωτών, αναδεικνύοντας τα ζητήματα της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας.

Σε αυτό το πλαίσιο, κατέθεσε και επίκαιρη ερώτηση στον υπουργό Ανάπτυξης, Τάκη Θεοδωρικάκο, που θα συζητηθεί τη Δευτέρα.