ΚΡΙΣΙΜΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στην κόψη του ξυραφιού ο ΣΥΡΙΖΑ: «Παίζεται» η υποψηφιότητα Κασσελάκη - Οι τάσεις στην ΚΕ και οι «87»

Στην κόψη του ξυραφιού ο ΣΥΡΙΖΑ: «Παίζεται» η υποψηφιότητα Κασσελάκη - Οι τάσεις στην ΚΕ και οι «87»
Ο Στέφανος Κασσελάκης σε παλαιότερη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής INTIME NEWS

Σε άκρως πολωμένο κλίμα συνεδριάζει αύριο Σάββατο (12/10) η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ παρά την προσπάθεια του Στέφανου Κασσελάκη να αφαιρέσει τα επιχειρήματα των εσωκομματικών αντιπάλων, αποσύροντας το εξώδικο που είχε αποστείλει στο κόμμα.

Σε μια κίνηση της τελευταίας στιγμής, και μπροστά στον κίνδυνο αποκλεισμού του από την κούρσα της διαδοχής ο Στέφανος Κασσελάκης με ανάρτησή του δήλωσε ότι αποσύρει το εξώδικο για το Πόθεν Έσχες προς την Κεντρική Επιτροπή. Ωστόσο παίζοντας το τελευταίο χαρτί του ο έκπτωτος πρόεδρος δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα εκτονώσει την οργή των αντιπάλων του που από τις ομιλίες τους στην Πολιτική Γραμματεία και λίγο πριν αποσύρει το εξώδικο, φάνηκε πως προσανατολίζονται σε ψηφοφορία για τον αποκλεισμό της υποψηφιότητας του από την ηγεσία του κόμματος.

Το βασικό επιχείρημα που προβάλλεται για μια τέτοια ενέργεια αφορά την τρίτη προϋπόθεση των υποψηφιοτήτων σύμφωνα με την οποία ο υποψήφιος πρέπει να τηρεί το καταστατικό, τους κανόνες και τις αποφάσεις του κόμματος.

Πηγές από τον ΣΥΡΙΖΑ διαβεβαιώνουν ότι η Κεντρική Επιτροπή θα συνεδριάσει κανονικά με την παρουσία των απαιτούμενων 148 μελών. O εκπρόσωπος του κόμματος, κ. Παπαγεωργίου, είπε ότι δεν θα υπάρξει εισήγηση προς την Κεντρική Επιτροπή και ότι τα μέλη θα οδηγηθούν σε ένα ελεύθερο διάλογο και θα αποφασίσουν.

Οι «87», επιμένουν πως ο Στέφανος Κασσελάκης δεν πληροί τις προϋποθέσεις για την ηγεσία του κόμματος, ενώ οι «κασσελίστας» υποστηρίζουν ότι ο αποκλεισμός του κ. Κασσελάκη θα είναι καταστροφικός για το κόμμα. Με τις δύο αυτές τάσεις και με τα δύσκολα ερωτήματα που θα τεθούν στην συνεδρίαση, κανείς δεν ήταν σε θέση να κάνει προβλέψεις για το αποτέλεσμα και για το αν η απόσυρση του εξώδικου άλλαξε τα δεδομένα.

Να σημειωθεί πάντως, ότι στην αυριανή συνεδρίαση, δεν θα παρεβρεθεί ο Στέφανος Κασσελάκης, αλλά ούτε και ο Παύλος Πολάκης.

Το κλίμα πάντως, έχει οξυνθεί παραπάνω από τις καταγγελίες που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας σύμφωνα με τις οποίες οι «κασσελίστας» ετοιμάζονται να μπλοκάρουν τις αποφάσεις της Κ.Ε. και να αποτρέψουν ενδεχόμενη απόφαση αποπομπής ή αποκλεισμού του έκπτωτου προέδρου, πράγμα που διέψευσε ο κ. Κασσελάκης σε ανάρτησή του λέγοντας ότι πρόκειται για «προβοκάτσια».

Την ίδια στιγμή η «ειρηνευτική» πρωτοβουλία του Παύλου Πολάκη να αποκλιμακώσει την κρίση καλώντας στο τραπέζι και τους πέντε υποψηφίους, έπεσε στο κενό, αφού η συνάντηση εξελίχθηκε σε τετ α τετ μεταξύ του ιδίου και του κ. Κασσελάκη.

Τις τελευταίες ώρες, εξάλλου, στοχοποιείται και μέλος της Κ.Ε. που υποστηρίζεται πως μολονότι έχει ενταχθεί στη Νέα Αριστερά ψήφισε για την καθαίρεση Κασσελάκη και θα ενεργοποιηθεί και στην αυριανή ψηφοφορία.

«Ο σκοπός επετεύχθη - Αποσύρω το εξώδικο»

Στην ανάρτησή του με την οποία γνωστοποιεί την απόσυρση του εξωώδικου, ο Στέφανος κασσελάκης, αφήνει αιχμές κατά της Όλγας Γεροβασίλη χωρίς να την κατονομάζει γράφοντας ότι:

«Κατά τη χθεσινή μου συνέντευξη στον κ. Χατζηνικολάου είπα ότι «το όραμα για το πολίτευμα είναι η συμμετοχική αμεσοδημοκρατία». Όπως δημοσιεύουν όλα τα δημοσιογραφικά site, στη σημερινή συνεδρίαση, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας (που θεωρεί ότι στη δημοκρατία μας δεν πρέπει να έχω δεύτερη ευκαιρία) αναφέρθηκε στο απόσπασμα αυτό λέγοντας: «Μίλησε για αλλαγή πολιτεύματος, που αποτελεί λόγο αποκλεισμού κόμματος από εθνικές εκλογές ο μη σεβασμός του πολιτεύματος».

«Επειδή ο σκοπός του εξωδίκου μου επετεύχθη, αφενός με την εσπευσμένη δημοσιοποίηση του πόθεν έσχες των υπόλοιπων υποψηφίων και αφετέρου με τη ρητή καταδίκη της διαρροής από την ΠΓ της 8ης Οκτωβρίου 2024. Επειδή, όπως έχω ήδη δηλώσει, πρωταρχικό κίνητρο της διαμαρτυρίας μου ήταν η διασφάλιση της προστασίας των προσωπικών δεδομένων κάθε στελέχους και μέλους του ΣΥΡΙΖΑ (χθες θύμα της παράνομης διαρροής ήμουν εγώ, αύριο κάποιος άλλος). Επειδή, όπως επίσης έχω δηλώσει από την πρώτη στιγμή, τη νομική οδό δε θα την ακολουθούσα ποτέ. Γι' αυτούς τους λόγους, αποσύρω και ρητά την εξώδικη διαμαρτυρία μου, ώστε να μην υπάρχει κανένα άλλοθι», αναφέρει ακόμα ο κ. Κασσελάκης καταλήγοντας:

«Επειδή ελεύθερο συνέδριο θα γίνει και ελεύθερες εκλογές θα γίνουν σε κάθε περίπτωση, συνιστώ ωριμότητα, ψυχραιμία και νηφαλιότητα. Το μένος είναι κακός σύμβουλος. Ας σηκωθούμε όλοι λίγο ψηλότερα».

Θα γίνει τελικά η Κ.Ε. ΣΥΡΙΖΑ του Σαββάτου: Τα «ναι», τα «όχι» και τα λευκά της ψηφοφορίας

Λίγα λεπτά νωρίτερα, η Πολιτική Γραμματεία είχε αποφασίσει να γίνει κανονικά η συνεδριάση της Κ.Ε του ΣΥΡΙΖΑ αύριο Σάββατο (12/10).

Κατά την ψηφοφορία, ο Παύλος Πολάκης κι ο Κωνσταντίνος Παναγιωτόπουλος, ο γραμματέας της Νεολαίας, ψήφισαν λευκά.

Κατά ψήφισαν η Θεοδώρα Τζάκρη, ο Πάνος Ρήγας, η Ολυμπία Τελιγιοριδου κι ο Νίκος Σκορίνης.

Η εισήγηση της Πολιτικής Γραμματείας επαναλαμβάνει τον ίδιο οδικό χάρτη, την ανάγκη ομαλότητας της διαδικασίας και καταδίκης του εξωδίκου, ότι επιστρέφεται δηλαδή ως απαράδεκτο, ενώ δεν υπάρχει εισήγηση ως προς τις κυρώσεις.

Κασσελάκης: «Παραμένω πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Δεν πρόκειται να φύγω από το κόμμα»

«Το συνέδριο θα αποφανθεί αν είμαι πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ή όχι» ανέφερε σε συνέντευξή του ο πρώην πρόεδρος του κόμματος Στέφανος Κασσελάκης, που μίλησε για «σχέδιο αποκλεισμού του από την εκλογή αρχηγού και σενάριο αναβολής και ρευστοποίησης του κόμματος», ενώ σημείωσε ότι δεν θα πάει στην Κεντρική Επιτροπή του Σαββάτου.

Παράλληλα, μεταξύ άλλων στη συνέντευξη που έδωσε χθες (11/10) στον ΑΝΤ1, ο κ. Κασσελάκης για την αμφισβήτηση της υποψηφιότητας του, είπε:

«Υποψήφιοι είναι όσοι εγκρίνει το Συνέδριο. Θα πάμε σε εκλογές προέδρου ό,τι και να γίνει. Το καταστατικό είναι ξεκάθαρο. Το Συνέδριο είναι το ανώτατο όργανο, μπορεί και θα όφειλε να εκφραστεί, κατά τη γνώμη μου, για αυτό που έχει γίνει. Ας πούμε ότι ισχύει ότι είμαι πρώην πρόεδρος. Ποιος είναι πρόεδρος σήμερα; Παραμένω και de facto και de jure πρόεδρος. Η βάση του ΣΥΡΙΖΑ με επέλεξε για να τα αλλάξουμε όλα και ο Αλέξης Τσίπρας κράτησε ουδέτερη στάση. Τώρα βρισκόμαστε σε ένα δύσκολο κενό πολιτικής ηγεσίας για το κόμμα. Καταστατικά είναι ξεκάθαρο ότι όταν υπάρχει άρση εμπιστοσύνης, πάμε σε έκτακτο συνέδριο. Βεβαίως παραμένω πρόεδρος, διότι δε νοείται ένα κόμμα να μην έχει διαχειριστική και διοικητική ηγεσία».