ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διευκόλυνση της συμμετοχής των απλών βουλευτών στην Ολομέλεια, αποφάσισε η Βουλή

Συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής

INTIME NEWS / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Μεταξύ των ομιλιών των πολιτικών αρχηγών στην Ολομέλεια θα παρεμβάλονται πλέον οι παρεμβάσεις δύο βουλευτών, όπως αποφάσισε ομοφώνως σήμερα η Βουλή.

Το μέτρο, έκανε δεκτό ο πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας, μετά από πρόταση της γραμματέως της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ Ευαγγελίας Λιακούλη και το ψήφισε η Ολομέλεια, ώστε να ισχύσει «πιλοτικά» και αν αποδειχθεί λειτουργικό θα ενσωματωθεί στον Κανονισμό της Βουλής.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Βουλής, έτσι θα διευκολυνθεί η δουλειά των απλών βουλευτών, οι οποίοι χρειάζεται πολλές φορές να περιμένουν αρκετές ώρες για να μιλήσουν και υπενθύμισε ότι η Βουλή σήμερα έχει ουσιαστικά 10 κόμματα, αφού, εκτός από τις εννέα Κοινοβουλευτικές Ομάδες, υπάρχουν και 14 ανεξάρτητοι βουλευτές.

Ο κ. Τασούλας, δεσμεύτηκε επίσης να συζητήσει την πρόταση που υπέβαλλε ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, Σταύρος Καλαφάτης, να εξετασθεί η δυνατότητα, ο χρόνος της ομιλίας των πολιτικών αρχηγών αλλά και των υπουργών, να προσδιορίζεται με βάση αυτόματο χρονοδιακόπτη, όπως γίνεται στο Ευρωκοινοβούλιο και σε αρκετά Κοινοβούλια.

Η Ευαγγελία Λιακούλη, ζήτησε εξάλλου να αυτοπεριοριστούν και οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των κομμάτων, με στόχο να «ξαναγεμίσουν» τα έδρανα και να μη χρειάζεται ένας βουλευτής που για παράδειγμα είναι στην πρώτη δεκάδα των ομιλητών, να περιμένει έως και έξι ώρες για να του δοθεί ο λόγος.

Αντεγκλήσεις για τους μισθούς και τα άδεια έδρανα

Παίρνοντας τον λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Πλεύσης Ελευθερίας, Αλέξανδρος Καζαμίας, έθεσε το θέμα των κενών εδράνων, λέγοντας ότι «ειδικά τα έδρανα της Ν.Δ. είναι σκανδαλωδώς κενά».

Την αντίθεσή του στο να ισχύσουν χρονικοί περιορισμοί για τους πολιτικούς αρχηγούς, εξέφρασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης, Κωνσταντίνος Χήτας, ο οποίος επανέφερε την πρόταση του κόμματός του, να μην πληρώνονται όσοι βουλευτές όταν δεν είναι παρόντες στις συνεδριάσεις.

Και στις δύο αναφορές αυτές, αντέδρασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Θάνος Πλεύρης. Ο κ. Πλεύρης, είπε πως αυτό αποτελεί την «επιτομή του λαϊκισμού», καθώς δεν υπάρχει Κοινοβούλιο στον κόσμο, στο οποίο οι βουλευτές να είναι παρόντες όλη την ώρα. Επίσης προσέθεσε πως η δουλειά του βουλευτή δεν είναι να περιμένει να ακούει μια πρόεδρο, η οποία μιλάει μία ώρα παραβιάζοντας συστηματικά τον Κανονισμό - στηλιτεύοντας έτσι εμμέσως την τακτική της Ζωής Κωνσταντοπούλου - αλλά να παρεμβαίνει στα νομοσχέδια και να συμμετέχει στις Επιτροπές, που «τρέχουν» πολλές φορές παράλληλα με τις συνεδριάσεις της Ολομέλειας. «Οι βουλευτές της ΝΔ είμαστε περήφανοι για το κοινοβουλευτικό μας έργο», προσέθεσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης