ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Γιατί η διάσπαση μπορεί να φτάσει ένα μήνα νωρίτερα – Ανακατεύει την τράπουλα ο Φαραντούρης

ΣΥΡΙΖΑ: Γιατί η διάσπαση μπορεί να φτάσει ένα μήνα νωρίτερα – Ανακατεύει την τράπουλα ο Φαραντούρης
INTIME NEWS

Μπορεί και να μην είναι οι πρώτες ημέρες του Δεκεμβρίου, αλλά του Νοεμβρίου αυτές που θα κρίνουν τη συνοχή του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία.

Κι αυτό γιατί γίνεται όλο και πιθανότερο το ενδεχόμενο στο συνέδριο που είναι προγραμματισμένο 1 με 3 Νοεμβρίου να τεθεί από συνέδρους ζήτημα ανάκλησης της καθαίρεσης του Στέφανου Κασσελάκη, ο οποίος πάντως αναμένεται αύριο Πέμπτη να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του.

Όσοι του το προτείνουν, άλλωστε, τον διαβεβαιώνουν ότι αυτό είναι και καταστατικά προβλεπόμενο- «το συνέδριο είναι ανώτερο όργανο της Κεντρικής Επιτροπής και μπορεί να ανακαλέσει οποιαδήποτε απόφασή της»- κι εφικτό με την έννοια πως πιστεύουν ότι η πλειοψηφία των συνέδρων, όπως αυτοί θα αναδειχθούν στις 19 και 20 Οκτωβρίου, θα είναι κασσελακικοί.

Αν, πάντως, αναιρεθεί στο συνέδριο η απόφαση καθαίρεσης Κασσελάκη τότε κανείς δεν αποκλείει η διάσπαση να φτάσει ένα μήνα νωρίτερα από όσους θα αντιδράσουν σε μία τέτοια εξέλιξη.

Στο μεταξύ, η υποψηφιότητα του Νικόλα Φαραντούρη ανακατεύει την τράπουλα κι εντός της ομάδας των «100», ιδίως από τη στιγμή που έτσι κι αλλιώς δεν ήταν όλοι τους ενθουσιασμένοι με την επιλογή του Σωκράτη Φάμελλου αφού κάποιοι τον θεωρούν μέρος του προβλήματος κι όχι της λύσης του.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να μην διαθέτει σοβαρά ερείσματα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα και στην Κεντρική Επιτροπή, ωστόσο έχει αναπτύξει τη δική του δυναμική σε κομμάτι της βάσης του κόμματος, αντλώντας και πιθανούς ψηφοφόρους Κασσελάκη αλλά και Φάμελλου.

Είναι, άλλωστε, λογικό ότι όσο μεγαλώνει ο παρονομαστής των υποψηφίων τόσο μικραίνει το κλάσμα κι άρα η πιθανότητα του έκπτωτου προέδρου να εκλεγεί από τον πρώτο γύρο.

Στο μεταξύ, αύριο συνεδριάζει, κατά πάσα πιθανότητα, η Πολιτική Γραμματεία που θα προετοιμάσει την Κεντρική Επιτροπή του Σαββάτου, η οποία θα πραγματοποιηθεί σε ξενοδοχείο στην πλατεία Καραϊσκάκη.

Η πιθανότητα, μάλιστα, αναβολής της εκλογής της νέας Κεντρικής Επιτροπής από τις 24 Νοεμβρίου στις 19 Ιανουαρίου ή ακόμα και το Μάρτιο θεωρείται αιτία πολέμου από τους κασσελακικούς, οι οποίοι θεωρούν πως με αυτόν τον τρόπο επιχειρείται η διαιώνιση της πολιτικής ομηρίας Κασσελάκη.

Από την πλευρά του, ο Παύλος Πολάκης θα συνεχίσει τις τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές του συνεντεύξεις, κυρίως σε περιφερειακά μέσα, καθώς και τις διά ζώσης και τηλεφωνικές επαφές του με στελέχη, μέλη και φίλους του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Φάμελλος θα συναντηθεί σήμερα το πρωί με εργαζόμενους των κομματικών ΜΜΕ, ενώ το απόγευμα θα έχει συνάντηση με την Βοηθό Συνήγορο για τα Δικαιώματα του Παιδιού, Θεώνη Κουφονικολάκου.