ΠΟΛΙΤΙΚΗ

H «ακροδεξιά» στροφή της Γερμανίας στο μεταναστευτικό και η αντίδραση της Ελλάδας

H «ακροδεξιά» στροφή της Γερμανίας στο μεταναστευτικό και η αντίδραση της Ελλάδας

Γερμανοί αστυνομικοί στους διευρυμένους ελέγχους στα σύνορα

AP Photo/Michael Probst

Μετά την απόφαση του Βερολίνου να επεκταθούν για έξι μήνες οι έλεγχοι στα δυτικά και βόρεια σύνορα της Γερμανίας στο πλαίσιο της προσπάθειας να περιοριστεί η παράτυπη μετανάστευση, έχει σημάνει ευρωπαϊκός συναγερμός, με την Αθήνα να διαμηνύει ότι δεν θα γίνει ανεκτή η μονομερής κατάργηση του Σένγκεν.

Το συγκεκριμένο θέμα αναμένεται να τεθεί στη επόμενη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, καθώς έχει σημειωθεί ήδη το πρώτο κύμα αντιδράσεων σε πολιτικό επίπεδο.

Η Ελλάδα φαίνεται πώς βαδίζει σε κοινή γραμμή απέναντι στην απόφαση της Γερμανίας η οποία θέτει σε δοκιμασία την Συνθήκη Σένγκεν και κατ΄επέκταση την ευρωπαϊκή πολιτική για το μεταναστευτικό. Πολωνία, Αυστρία και Ιταλία ασκούν έντονη κριτική στο Βερολίνο.

Κοινή γραμμή Αθήνας - Παρισιού

Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας κατά την συνάντησή του στο Υπουργείο Εξωτερικών με τον Γάλλο ομόλογό του Στεφάν Σεζουρνέ συμφώνησαν πώς αποτελεί προτεραιότητα ο συντονισμός δράσεων ανάμεσα στις δύο χώρες για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού.

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης τόνισε την ανάγκη να υπάρξει δίκαιος καταμερισμός των βαρών στο μεταναστευτικό στο πλαίσιο του Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, ενώ ταυτόχρονα ανέφερε πώς «πρέπει να αντιμετωπίσουμε την εξωτερική διάσταση του μεταναστευτικού και να συντονίσουμε τις ενέργειές μας για την καταπολέμηση των δικτύων διακινητών που εκμεταλλεύονται την ανάγκη και τον πόνο των ανθρώπων».

Παράλληλα, υποστήριξε πώς αμφότερες οι δύο χώρες πιστεύουν βαθιά στο ευρωπαϊκό εγχείρημα και επιθυμούν «η Ευρωπαϊκή Ένωση, όχι απλά να επιβιώσει, αλλά να ευημερήσει».

Από πλευράς του, ο Γάλλος Υπουργός Εξωτερικών ο οποίος προτάθηκε από τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν για τη θέση του Ευρωπαίου επιτρόπου της χώρας, πρόσθεσε ότι υπάρχει μεγάλη σύγκλιση στα ευρωπαϊκά θέματα και συμφώνησαν να κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους προκειμένου να εφαρμοστεί το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση.

Παράλληλα επεσήμανε ότι είναι μεγάλο διακύβευμα να δείξουμε ότι τα κείμενα που έχουν ψηφιστεί στην Ευρώπη είναι εφαρμόσιμα όπως και να μην υπάρχουν διαφορετικές αντιμετωπίσεις όσον αφορά το μεταναστευτικό στην Ευρώπη.

Οι κινήσεις καθησυχασμού Σολτς

Η άνοδος της ακροδεξιάς στην Γερμανία και η προσπάθεια του συνασπισμού του Όλαφ Σολτς να ισορροπήσει στο τεντωμένο σχοινί, οδήγησαν στην απόφαση του Βερολίνου να οδηγεί σε δοκιμαστικά την ευρωπαϊκή συνοχή και θέτοντας εν αμφιβόλω την ελεύθερη μετακίνηση στην Ευρώπη.

Ο Καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς επιχείρησε να καθησυχάσει την Ευρώπη αναφέροντας ότι η κυβέρνησή του ενεργεί «στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, αξιοποιώντας ταυτόχρονα στο μέγιστο τις επιλογές» της.

Σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα Bild, ο Γερμανός Καγκελάριος έχει ξεκινήσει έναν κύκλο τηλεφωνικών συνομιλιών με ηγέτες προκειμένου να αναλύσει την απόφασή του να θέσει σε ισχύ τα νέα μέτρα.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι το πρώτο τηλεφώνημα έγινε στον πρωθυπουργό της Πολωνίας, Ντόναλντ Τουσκ και ύστερα στον Αυστριακό ομόλογό του, Καρλ Νεχάμερ και τον επικεφαλής της κυβέρνησης του Λουξεμβούργου, Λουκ Φρίντεν.

Την ίδια ώρα, η υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Νάνσι Φέζερ κάνει λόγο για «στοχευμένους και έξυπνους σταθερούς και κινητούς ελέγχους».

Από την πλευρά της η αντιπολίτευση πιέζει τον συνασπισμό του Όλαφ Σολτς για πιο αυστηρά ζητώντας «κλειστά σύνορα».

Ωστόσο, ο Κώδικας Συνόρων Σένγκεν (SBC) δίνει την δυνατότητα στα κράτη - μέλη να επαναφέρουν προσωρινά τον έλεγχο των συνόρων στα εσωτερικά σύνορα σε περίπτωση σοβαρής απειλής για την εσωτερική ασφάλεια ή την δημόσια τάξη ως μέτρο έσχατης ανάγκης.

Αναβρασμός στην Ευρώπη

Η αυστηροποίηση των συνοριακών ελέγχων στην Γερμανία έχει προκαλέσει ντόμινο αντιδράσεων στα κράτη - μέλη, καθώς η σκιά της μεταναστευτικής κρίσης πλανάται πάνω από την Ευρώπη.

Η Κομισιόν υπενθυμίζει ότι αντίστοιχα μέτρα πρέπει να είναι πράγματι έκτακτα, προσωρινά και να σέβονται την αρχή της αναλογικότητας όπως προβλέπει ο Κώδικας Συνόρων Σένγκεν (SBCI).

Ο Πολωνός πρωθυπουργός και πρώην Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ έκανε λόγο για απαράδεκτη δράση, υπογραμμίζοντας πως εάν οι Γερμανοί ηγέτες ακολουθήσουν τους αυστηρότερους ελέγχους, αυτό θα οδηγήσει σε «de facto αναστολή της συμφωνίας Σένγκεν σε μεγάλη κλίμακα».

Η κυβέρνηση της Αυστρίας διαμήνυσε ότι η Βιέννη δεν θα δεχτεί όποιον μετανάστη απορρίπτεται στα γερμανικά σύνορα.

Την αντίθεσή του στην συγκεκριμένη κίνηση της Γερμανίας εξέφρασε και ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Η τοποθέτηση που δεν εξέπληξε κανέναν στις Βρυξέλλες ήταν του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν, ο οποίος δήλωσε: «Γερμανία καλώς ήρθες στο κλαμπ!» απευθυνόμενος στον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς. Επιπρόσθετα, ο Ολλανδός αρχηγός του ξενοφοβικού κυβερνώντος Κόμματος για την Ελευθερία (PVV) Γκέερτ Βίλντερς έκανε λόγο για «καλή ιδέα».