ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δύο «μπλοκ» στην Ευρώπη για το μεταναστευτικό - Στο Βερολίνο σήμερα ο Νίκος Παναγιωτόπουλος

Δύο «μπλοκ» στην Ευρώπη για το μεταναστευτικό - Στο Βερολίνο σήμερα ο Νίκος Παναγιωτόπουλος

Πρόσφυγες και μετανάστες σε κάμπ

AP Photo

Σε πλήρη κινητοποίηση βρίσκεται η Αθήνα για το ενδεχόμενο νέας μεταναστευτικής πίεσης μετά την απόφαση του Βερολίνου να επαναφέρει τους συνοριακούς ελέγχους και να προχωρήσει σε επιστροφές μεταναστών. Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος θα έχει τετ α τετ με τον Γερμανό ομόλογό του, τον υφυπουργό Μπερντ Κρέσερ την Τρίτη. 

Όπως έλεγε ανώτατη πηγή του Υπουργείου Μετανάστευσης στο CNN Greece το μήνυμα θα είναι σαφές «Σεβαστείτε το νέο Σύμφωνο για τη μετανάστευση αλλιώς θα αρχίσετε να ξηλώνεται το πουλόβερ της αλληλεγγύης, αν ο καθένας αρχίσει να εφαρμόζει τη δική του πολιτική».

Συγκεκριμένα ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νίκος Παναγιωτόπουλος, θα ταξιδέψει σήμερα στο Βερολίνο για να συμμετάσχει σε υψηλού επιπέδου Διάσκεψη για την Ασφάλεια και τη Μετανάστευση. Την Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2024, στο Συνέδριο «Western Balcans Summit 2024» ο Υπουργός θα τοποθετηθεί στα κρίσιμα ζητήματα της παράτυπης μετανάστευσης, της διακίνησης μεταναστών, της εμπορίας ανθρώπων και του οργανωμένου εγκλήματος.

Στο πλαίσιο της διάσκεψης, ο κ. Παναγιωτόπουλος αναμένεται να έχει σημαντικές διμερείς συναντήσεις με ομολόγους του, συμπεριλαμβανομένων των Υπουργών της Γερμανίας και του Ηνωμένου Βασιλείου ενώ σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece έχει κλειδώσει ραντεβού και με τον Πολωνό Υπουργό αλλά και τον ομόλογό του από τη Βόρεια Μακεδονία.

Τα δύο «μπλοκ» για το μεταναστευτικό

Αν και στην Αθήνα θεωρούν πως δύσκολα το Βερολίνο θα μπορέσει να προχωρήσει σε επιστροφές μεταναστών, υπάρχει ανησυχία πως η απόφαση θα προκαλέσει ντόμινο αντίστοιχων κινήσεων από χώρες που συνορεύουν με τη Γερμανία.

Στην Αθήνα τονίζουν πως είναι δύσκολο η Γερμανία, πρώτον να εντοπίσει τους μετανάστες στα σύνορά της και δεύτερον πολλές φορές τα γερμανικά δικαστήρια δεν εγκρίνουν επιστροφές στην Ελλάδα, αλλά αυτή η νομολογία μπορεί να αλλάξει.

Όλα δείχνουν πως δύο μπλοκ θα συγκρουστούν για το ζήτημα στην επερχόμενη σύνοδο κορυφής του Οκτωβρίου.

Από τη μία βρίσκεται η Γερμανία, η Σλοβακία και η Ολλανδία. Από την άλλη, η Ελλάδα, η Ιταλία, η Αυστρία, η Μάλτα, η Βουλγαρία, ενώ δεν αποκλείεται να προστεθεί και η Ισπανία.

Επιπλέον δυνάμεις στα σύνορα

Ανώτατη κυβερνητική πηγή έλεγε στο CNN Greece πως έχουν ζητηθεί να σπεύσουν περισσότερες δυνάμεις στα σύνορα, όχι μόνο στα νησιά που έχουν δομές, αλλά και σε αυτά που δεν έχουν ώστε αν σημειωθεί εισροή μεταναστών και προσφύγων να υπάρχουν στελέχη που να διαφυλάττουν την τάξη.

Στον Έβρο ο Μ. Χρυσοχοΐδης

Στον Έβρο μεταβαίνει σήμερα ο Υπ. Προστασίας του Πολίτη Μ. Χρυσοχοιδης για να επιτηρήσει τις πορείες ολοκλήρωσης του φράχτη. Θα βρεθεί στις Καστανιές αλλά και στην Ορεστιάδα.

Υπενθυμίζεται πως στο φράχτη ο οποίος χρειάζεται ακόμα ένα διάστημα ενός χρόνου για να ολοκληρωθεί, έχει τοποθετηθεί ένα υπερσύγχρονο ηλεκτρονικό σύστημα επιτήρησης, ενώ αναμένεται η φύλαξή του να ενισχυθεί με επιπλέον συνοριοφύλακες.