ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Η σκοπιμότητα Κασσελάκη με την ανάκληση του πληρεξουσίου και το σενάριο διαγραφής του

Ο έκπτωτος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/ EUROKINISSI

Νέο μέτωπο άνοιξε ο Στέφανος Κασσελάκης λίγες μέρες μετά την καθαίρεσή του από την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ και ενώ συνεργάτες του αφήνουν ανοιχτό μέχρι και το ενδεχόμενο της δικαστικής προσφυγής για το θέμα. Ο έκπτωτος πρόεδρος, μέσω του δικηγόρου του θέλησε να «εξηγήσει» την ανάκληση του πληρεξουσίου, που είχε παραχωρήσει στον Χρήστο Μαυροκεφαλίδη, γενικό διευθυντή του ΣΥΡΙΖΑ για όλες τις «γενικές και ειδικές εντολές».

«Με δεδομένο ότι ο κ. Στέφανος Κασσελάκης δεν έχει πλέον πληροφόρηση από τα όργανα του κόμματος για ενέργειες και αποφάσεις που αφορούν τα οικονομικά και διαχειριστικά θέματα του κόμματος, είναι αυτονόητο ότι δεν μπορεί να έχει πλέον και την οποιαδήποτε ευθύνη για αυτές τις αποφάσεις. Ως εκ τούτου, ο κ. Στέφανος Κασσελάκης ανακάλεσε από την Παρασκευή 13.9.2024 το πληρεξούσιο προς τον κ. Χρήστο Μαυροκεφαλίδη», έγραψε σε επιστολή του ο νομικός σύμβουλος Κασσελάκη, Χαράλαμπος Πελέκης.

Παππάς από ΔΕΘ: «Δεν υπάρχει κώλυμα»

Κατόπιν αυτής της κίνησης κατά πολλούς πλανάται το ερώτημα ποιος έχει την ευθύνη για το κόμμα και ότι με αυτό τον τρόπο ο Στέφανος Κασσελάκης επιχειρεί να βάλει «μπλόκο» σε αποφάσεις για τα οικονομικά.

Αναφερόμενος στις εξελίξεις στο εσωτερικό του κόμματος, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, κατά την ομιλία του στη ΔΕΘ είπε πως «όλα τα αξιώματα στον ΣΥΡΙΖΑ είναι ανακλητά. Δεν νοείται ότι το καταστατικό θα προέβλεπε υπό οποιαδήποτε συνθήκη εντολή που δεν υπόκειται σε έλεγχο». Χαρακτήρισε «καθαρό το αποτέλεσμα στην ψήφιση της πρότασης μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη».

«Είμαι απολύτως βέβαιος ότι θα επικρατήσουν ψύχραιμες φωνές και θα προχωρήσουμε σε μια δημοκρατική εκλογή νέου προέδρου» είπε ο Νίκος Παππάς.

Πηγές Κουμουνδούρου: «Αυτό ήθελε να πετύχει»

Ωστόσο, το νέο αυτό επεισόδιο ήρθε να προστεθεί στην ανοιχτή κόντρα Κασσελάκη - Κουμουνδούρου, πηγές της οποίας αναφέρουν ότι το θέμα θα ξεπεραστεί και θα ρυθμιστεί από τα όργανα του κόμματος.

Επιπροσθέτως, ανέφεραν ότι ο κ. Κασσελάκης με αυτές τις κινήσεις του επιχειρεί την καθυστέρηση των πληρωμών στους εργαζόμενους. Επιχειρεί, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, να παροπλίσει τη λειτουργία του κόμματος, αλλά κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί.

Η Πολιτική Γραμματεία έχει ήδη εξουσιοδοτήσει τον κ. Μαυροκεφαλίδη ως υπεύθυνο για τα οικονομικά αλλά και για άλλα θέματα.

Για το ενδεχόμενο παραπομπής του Στέφανου Κασσελάκη στο πειθαρχικό συμβούλιο του κόμματος, πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν υπάρξει αρκετοί λόγοι μέχρι τώρα που δικαιολογούν την παραπομπή.

Αυτή η συζήτηση άνοιξε στην τελευταία Πολιτική Γραμματεία, όπου στελέχη του κόμματος, όπως ο Νίκος Παππάς, επιχείρησε να το κλείσει λέγοντας «Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα». Μένει ωστόσο, να φανεί εάν τις επόμενες ημέρες συντηρηθεί ένα τέτοιο ζήτημα από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Τι προβλέπει το καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ

Άρθρο 44 - Διαχείριση των οικονομικών του κόμματος

«Η Κεντρική Επιτροπή έχει την ευθύνη για τη διαχείριση των οικονομικών του κόμματος, ορίζει τον Οικονομικό Υπεύθυνο και την Οικονομική Επιτροπή που καταρτίζει τον ετήσιο προϋπολογισμό και παρακολουθεί την πορεία των οικονομικών του κόμματος. Ο προϋπολογισμός εγκρίνεται από την Κεντρική Επιτροπή. Η Κεντρική Επιτροπή μπορεί επίσης να υιοθετεί, εφ’ όσον κρίνεται αναγκαίο και μετά από εισήγηση του Οικονομικού Υπευθύνου και της Οικονομικής Επιτροπής, ειδικό κανονισμό σχετικά με τις λεπτομέρειες της διαχείρισης των οικονομικών του κόμματος.

Η συνομολόγηση και υπογραφή συμβάσεων (σύμβαση πιστώσεων μέσω ανοικτού αλληλόχρεου λογαριασμού, δανειακή σύμβαση, σύμβαση ενεχυριάσεως απαιτήσεως) με χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, ή άλλης μορφής εξασφαλίσεων, η προσημείωση ή υποθήκευση ακίνητων, καθώς και η λήψη και χρήση του προϊόντος των χρηματοδοτήσεων ανάγεται στην αρμοδιότητα του προέδρου, ο οποίος δικαιούται να διορίζει και άλλους πληρεξούσιους, στους οποίους θα μεταβιβάζει τις ίδιες ή λιγότερες από τις παραπάνω εντολές.

Επίσης ο πρόεδρος δικαιούται να διορίζει πληρεξούσιο ή πληρεξούσιους για την διενέργεια πράξεων που σχετίζονται με τις διαχειριστικές και λειτουργικές ανάγκες του κόμματος.

Το συνέδριο εκλέγει 7μελή Επιτροπή Οικονομικού Ελέγχου που έχει την ευθύνη να ελέγχει τη διαχείριση των οικονομικών του κόμματος».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης