ΠΟΛΙΤΙΚΗ

H τηλεμαχία Χάρις -Τραμπ, τα μελανά σημεία και οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις

H τηλεμαχία Χάρις -Τραμπ, τα μελανά σημεία και οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις

Nτόναλντ Τραμπ και Κάμαλα Χάρις σε ντιμπέιτ

AP Photo/Alex Brandon

Στην πρώτη μεγάλη μάχη ανάμεσα στην Κάμαλα Χάρις και τον Ντόναλντ Τραμπ νικήτρια αναδείχθηκε η έμπιστη του Τζο Μπάιντεν, υποστηρίζουν ακόμη και οι πιο συντηρητικοί αναλυτές. Για την ομογένεια κυριάρχησε η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, υποστηρίζει ο Έντι Ζεμενίδης, εκτελεστικός διευθυντής του Ελληνοαμερικανικού Συμβουλίου Ηγεσίας (Hellenic American Leadership Council).

Μετά την τηλεμαχία σημειώθηκε βελτίωση των ποσοστών της Κάμαλα Χάρις . Σύμφωνα με flash poll του SSRS για το CNNi, το 45% δήλωσε ότι βλέπει θετικά την αντιπρόεδρο των ΗΠΑ και το 44% αρνητικά.

Γενικά, στο debate χωρίς αμφιβολία κέρδισε η Κάμαλα Χάρις εκτιμά ο Έντι Ζεμενίδης τονίζοντας ότι ο Ντόναλντ Τραμπ μετά την απόπειρα δολοφονίας του « έχει βάλει πολλά αυτογκόλ». Σύμφωνα με τον εκτελεστικό διευθυντή του Ελληνοαμερικανικού Συμβουλίου Ηγεσίας (Hellenic American Leadership Council) η απόφαση του να επιλέξει για υποψήφιο αντιπρόεδρο τον Τζέι Ντι Βανς, ο οποίος παλαιότερα ήταν σκληρός επικριτής του χρησιμοποιώντας εκφράσεις όπως «πιθανός Χίτλερ» και «εντελώς ανόητος» του έχει ήδη στοιχίσει αν και ο 39χρονος ενσαρκώνει το αμερικανικό όνειρο. Από παιδί της εργατικής τάξης με μητέρα χρήστρια ουσιών βρέθηκε στην Νομική Σχολή του Γέιλ.

Το υποψήφιο ταίρι του τέως προέδρου των ΗΠΑ προέρχεται από το κίνημα MAGA (Make America Great Again) και η ρητορική του κατά καιρούς είναι πιο σκληρή από του Ντόναλντ Τραμπ με τον Έντι Ζεμενίδη να αναφέρει στο CNN Greece πώς η συγκεκριμένη επιλογή προσώπου δεν θα βοηθήσει τον πρώην ένοικο του Λευκού Οίκου «Eκεί που έχει ιδιαίτερα προβλήματα όπως με τις γυναίκες και τους νέους», τονίζει χαρακτηριστικά. Επιπρόσθετα , συμπληρώνει πώς από την ομιλία του στο Συνέδριο όπου είχε μία ευκαιρία να δείξει μία πιο μετριοπαθή εικόνα επέλεξε ξανά το δρόμο της ακραίας ρητορικής.

Σε δύσκολη θέση ο Τραμπ μετά το debate

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε πώς δεν θα υπάρξει τρίτη τηλεμαχία για εκείνον μετά το δυσμενές για εκείνο αποτέλεσμα. «Φάνηκε άγριος. Έλεγε και κάποιες ανοησίες όπως οι αναφορές του για μετανάστες που κλέβουν σκύλους », αναφέρει ο Έντι Ζεμενίδης. Στον αντίποδα η Κάμαλα Χάρις κατάφερε με την τακτική που ακολούθησε να φανεί τρελός και άγριος ο Τραμπ», προσθέτει υποστηρίζοντας πώς τώρα πρέπει να δείξει στους Αμερικανούς ποια είναι και τι θα κάνει για τους πολίτες.

Η εξωτερική πολιτική και οι Ελληνοαμερικανικές σχέσεις

Η Ευρώπη ανησυχεί για το ενδεχόμενο επιστροφής του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο όπως και το ΝΑΤΟ. Στο debate όταν ρωτήθηκε δύο φορές αν θέλει η Ουκρανία να κερδίσει τον πόλεμο με την Ρωσία δεν απάντησε καθώς είναι φιλικά προσκείμενος με τον Βλαντιμίρ Πούτιν υποστηρίζει ο εκτελεστικός διευθυντής του Ελληνοαμερικανικού Συμβουλίου Ηγεσίας (Hellenic American Leadership Council ) τονίζοντας ότι «μπορεί να μην τιμήσει όλες τις θυσίες που έκανε η Ελλάδα υπέρ της Ουκρανίας». Παράλληλα αναφέρθηκε στην εχθρική στάση που κρατά προς την Ευρώπη επισημαίνοντας ότι «η Ελλάδα είναι ευρωπαϊκή χώρα», ωστόσο ανησυχεί ιδιαίτερα, όπως λέει, που όταν μιλά για τους ηγέτες αναφέρεται στον Βίκτορ Όρμπαν.

Σύμφωνα με τον κ. Ζεμενίδη η στάση του δείχνει πώς «δεν θα θεωρεί την Ευρώπη τόσο στενό σύμμαχο και το ότι του αρέσουν τύποι σαν τον Βίκτορ Όρμπαν». Ακόμη υπενθυμίζει την στήριξη του στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Βέβαια , η φιλία του με τον Τούρκο πρόεδρο, όπως αναφέρει ο εκτελεστικόςδιευθυντής του Ελληνοαμερικανικού Συμβουλίου Ηγεσίας (Hellenic American Leadership Council ), «δεν σταμάτησε τον Μάικ Πομπέο να παίρνει και πιο έντονες θέσεις εναντίον του Ταγίπ Ερντογάν και να τάσσεται ανοιχτά υπέρ της Ελλάδος» .

Την ίδια ώρα, υποστηρίζει ότι η Κάμαλα Χάρις θα συνεχίσει την πολιτική του Τζο Μπάιντεν ιδιαίτερα με την Ουκρανία ενώ αναφέρεται στις κοινές αξίες και στους συμμάχους των ΗΠΑ.

Πρόκειται για τις αξίες, προσθέτει «που προσπαθούμε να προστατέψουμε και στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο και στην Κύπρο».

Παράλληλα, τονίζει ότι η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ ανήκει σε μία κυβέρνηση η οποία επένδυσε στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις ενώ η ίδια εκτός από το παρών που έδωσε στην ομιλία του πρωθυπουργού στο Κογκρέσο, είχε επίσης έναν τετ-α -τετ μαζί του στο Μόναχο.

Σύμφωνα με τον Έντι Ζεμενίδη τα πρόσωπα κλειδιά είναι οι σύμβουλοι και οι αντιπρόεδροι που θα σταθούν δίπλα τους όπως και το ποιος θα είναι ο νέος πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα και ο νέος πρέσβης των ΗΠΑ στην Άγκυρα.