ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεωργιάδης: Δεν θα διευκόλυνουμε υπερβολικά τους ασθενείς να πηγαίνουν σε ιδιωτικές κλινικές

Ενημέρωση των μελών της Επιτροπής από τον Υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, σχετικά με τις χρεώσεις ιδιωτικών υγειονομικών φορέων και τον ρόλο του ΕΟΠΥΥ ως Οργανισμού Κοινωνικής Ασφάλισης, Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2024.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΤΟΛΗΣ/EUROKINISSI

Κλινικός και διοικητικός έλεγχος στις ιδιωτικές κλινικές, όπως διεξάγεται από τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες για τις ιατρικές υπηρεσίες των ιδιωτικών θεραπευτηρίων, καθιερώνεται με την νέα σύμβαση που διαπραγματεύεται ο ΕΟΠΠΥ με τους ιδιώτες παρόχους, ενημέρωσε την Βουλή ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης.

Ο υπουργός Υγείας επίσης, ανακοίνωσε επίσης ότι δωρεάν κάλυψη θα έχουν οι πολίτες που προσφεύγουν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, εκτός αν προχωρούν σε εξειδικευμένες χειρουργικές επεμβάσεις (που έχουν ειδικό κωδικό έτσι κι αλλιώς) αν δεν είναι δυνατόν να γίνουν σε δημόσιο νοσοκομείο παρά μόνο σε ιδιωτικό, οπότε αυτές θα καλύπτονται κατά 100%.

Ξεκαθάρισε ότι αν ένας πολίτης επιλέξει να πάει σε ιδιωτική κλινική, ενώ μπορεί να καλυφθεί από το δημόσιο νοσοκομείο, τότε θα πληρώνει ο ίδιος τα νοσήλια και τόνισε χαρακτηριστικά:

«Όταν κάποιος επιλέγει να πάει στον ιδιωτικό τομέα, θα πληρώσει και από την τσέπη του. Τέλος. Εμείς δωρεάν κάλυψη δίνουμε στο ΕΣΥ. Και η δική μου προτροπή προς τους συμπολίτες μου είναι να πηγαίνουνε στο ΕΣΥ».

Υψηλού επιπέδου οι υπηρεσίες του ΕΣΥ

Ο υπουργός Υγείας στο σημείο αυτό της ενημέρωσής του, απευθύνθηκε στους πολίτες για να τους προτρέψει να εμπιστεύονται το ΕΣΥ, το οποίο “λειτουργεί μια χαρά, παρέχει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες και δεν καταρρέει” και προσέθεσε πως “δεν χρειάζεται οι πολίτες να δίνουν τα λεφτά τους στις ιδιωτικές κλινικές».

«Να εμπιστεύονται το ΕΣΥ. Και δεν θεωρώ ότι είναι προς το συμφέρον ούτε του ελληνικού κράτους ούτε του Εθνικού Συστήματος Υγείας να υπάρχει υπερβολική διευκόλυνση των ασθενών να πηγαίνουν στις ιδιωτικές κλινικές. Ο Έλληνας φορολογούμενος έχει πληρώσει πάρα πολλά χρήματα και πληρώνει πάρα πολλά χρήματα για να φτιάξει το Εθνικό Σύστημα Υγείας», δήλωσε.

Ο κ. Γεωργιάδης, ενημέρωσε ότι από την 1 Ιανουαρίου του 2025 το Εθνικό Σύστημα Υγείας θα εφαρμοστεί το νέο σύστημα με τα DRGs (Diagnoses Related Groups, DRG) - το εξειδικευμένο δηλαδή σύστημα κωδικοποίησης για την κατάταξη των περιστατικών - και από τα μέσα του νέου χρόνου θα εφαρμοστεί και στον ιδιωτικό τομέα με στόχο να μετατραπούν τα DRGs, ως το βασικό εργαλείο κοστολόγησης και πληρωμής.

Διαβεβαίωσε επίσης ότι η νέα σύμβαση ΕΟΠΥΥ και ιδιωτών παρόχων θα είναι ξεκάθαρη στα θέματα που ταλαιπωρούν τους ασφαλισμένους και το κράτος και αυτά αφορούν τη νοσηλεία τους σε τετράκλινα, τρίκλινα δωμάτια νοσηλείας κ.α.

«Για να είναι ξεκάθαρη η πολιτική μου βούληση, και στη νέα Σύμβαση που φτιάχνουμε, όταν κάποιος εγγράφως αποδέχεται την αναβάθμιση της θέσης σε ιδιωτικό θεραπευτήριο, θα πληρώνει τα λεφτά που προβλέπει το ιδιωτικό θεραπευτήριο», είπε.

«Εντυπωσιακά τα αποτελέσματα των ελέγχων»

Δεδομένου ότι η ενημέρωση του υπουργού Υγείας στην αρμόδια Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, πραγματοποιήθηκε εξ αφορμής του πορίσματος του Συνηγόρου του Πολίτη για τις χρεώσεις των ιδιωτικών νοσηλευτικών ιδρυμάτων, ο κ. Γεωργιάδης, ενημέρωσε ότι εντός των επόμενων εβδομάδων θα δημοσιοποιηθούν τα πορίσματα των ελέγχων, που διεξήχθησαν με την συνδρομή της ΑΔΑΕ, για τις περιπτώσεις υψηλής συνταγογράφησης και τα οποία – όπως είπε - “είναι εντυπωσιακά”.

«Όλοι οι γιατροί που έχουν πολύ υψηλή συνταγογράφηση, πέραν των μέσων όρων των συναδέλφων τους, θα ελεγχθούν και από την εφορία, για το αν έχουν κόψει τα αντίστοιχα φορολογικά παραστατικά για τις άυλες συνταγές που έχουν εκδώσει», είπε ο υπουργός Υγείας και ενημέρωσε ότι έλεγχος θα κινηθεί και αναδρομικά, αν διαπιστωθεί φοροδιαφυγή.

Εκσυγχρονίζεται ο ΕΟΠΥΥ

Ο ΕΟΠΥΥ έχει δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στον εκσυγχρονισμό των ελεγκτικών διοικητικών διαδικασιών, εισάγοντας τη διαδικασία ψηφιακού ελέγχου, όπως η χρήση κωδικού OTP, κατά συνταγογράφηση συγκεκριμένων κατηγοριών ιατροτεχνολογικού υλικού υψηλού κόστους, χωρίς τον οποίο δεν είναι δυνατή η εκτέλεση της γνωμάτευσης, επισήμανε επίσης ο κ. Γεωργιάδης και πρόσθεσε ότι με το ν.5086/2024, κατόπιν πρωτοβουλίας του ΕΟΠΥΥ, θεσπίζεται για πρώτη φορά στο δημόσιο ελεγκτικό σύστημα της χώρας ο κλινικός και διοικητικός έλεγχος, σε πραγματικό χρόνο, που θα διενεργείται στα πρότυπα των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών, κατά την έναρξη και καθόλη τη διάρκεια της παρεχόμενης υπηρεσίας υγείας και πριν από την τιμολόγηση της υπηρεσίας υγείας.

Το είδος ελέγχου αυτό συνίσταται, όχι μόνο στον έλεγχο της νομιμότητας και κανονικότητας των δαπανών και στην επαλήθευση των τιμών αποζημίωσης, αλλά στην τεκμηρίωση της ιατρικής αναγκαιότητας και καταλληλότητας της λήψης των παροχών υγείας βάσει ιατρικής πρακτικής και δεοντολογίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης