ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Προτεραιότητα μας η στήριξη του ΕΣΥ και των εισοδημάτων – Δεν σκοπεύω να βγω στη σύνταξη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη Τύπου στην ΔΕΘ

Motionteam.gr

Τις προτεραιότητες της κυβέρνησης για το υπόλοιπο της θητείας της περιέγραψε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στη ΔΕΘ αναφέροντας ότι αυτές είναι εφενός η στήριξη του ΕΣΥ, αφετέρου η ενίσχυση των εισοδημάτων ως ασπίδα στο πρόβλημα της ακρίβειας. Παράλληλα διαβεβαίωσε ότι παραμένει πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Δεν σκοπεύω να βγω στη σύνταξη».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιβεβαιώνοντας την εκτίμηση ότι η ΝΔ είναι κυρίαρχη στο πολιτικό σύστημα είπε «αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ενναλακτική πρόταση διακυβέρνησης» εκτιμώντας ότι η κριτική της αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση είναι άνευ περιεχομένου καθώς «να πιστεύουν ότι πρέπει να δώσουμε περισσότερα πρέπει να μας πουν πού θα βρουν τα λεφτά, χωρίς να διαταρράξουν τη δημοσιονομική σταθερότητας».

Αναφορικά με τα σενάρια για το πολιτικό μέλλον του κ. Μητσοτάκη και το ενδεχόμενο να διεκδικήσει κάποιο ευρωπαϊκό αξίωμα, ο πρωθυπουργός απάντησε χαριτολογώντας: «Θέλετε να με βγάλετε στη σύνταξη. Ειμαι πρωθυπουργός και αρχηγός της ΝΔ. Θέλω να εξαντλήσω την πρωθυπουργική θητεία έως την άνοιξη του 2027» λέγοντας ωστόσο ότι είναι νωρίς να πει τι θα γίνει σε τρία χρόνια.

Πρώτος στόχος η αύξηση των μισθών

Όταν ερωτήθηκε για τους μεγάλους στόχους της κυβέρνησης μέχρι το τέλος της τετραετίας, ως πρώτο ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε την αύξηση των μισθών, που θα οδηγεί σε γρήγορη σύγκλιση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Ως δεύτερο στόχο ανέφερε την ενίσχυση του ΕΣΥ, αναγνωρίζοντας τον προβληματισμό των πολιτών και την ανάγκη δραστικών παρεμβάσεων, με περισσότερα Κέντρα Υγείας και περισσότερους γιατρούς έως το 2027, καθώς και εκσυγχρονισμό των νοσοκομείων. «Θα ήθελα να κριθώ από το αν η χώρα θα έχει πραγματικά ένα νέο ΕΣΥ το 2027», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για μέσο μισθό 1.500 ευρώ το 2027 και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση εργάζεται για τη εξασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, φέρνοντας ως παράδειγμα την ψηφιακή κάρτα εργασίας, η οποία οδήγησε στο να πληρώνονται οι υπερωρίες. Παράλληλα Υπογράμμισε ότι θέλει να δώσει κίνητρα, ώστε μην εγκλωβίζονται οι πολίτες σε μια επιδοματική πολιτική, χαρακτηρίζοντας ενθαρρυντικά τα στοιχεία από την αγορά εργασίας.

Κληθείς να επανέλθει στο θέμα του ΕΣΥ, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε αρχικά ότι το Σύστημα κατάφερε να ανταποκριθεί στην πανδημία, ωστόσο εκ των πραγμάτων ορισμένες παρεμβάσεις πήγαν πίσω. Ακολούθως επισήμανε τις αυξήσεις που ανακοινώθηκαν για τους γιατρούς και σειρά άλλων κινήτρων και μέτρων για την αναβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Έχουμε κάνει περισσότερες προσλήψεις, υπάρχουν ακόμα πολλά προβλήματα, αναγνώρισε. Ως ένα εξ αυτών, δε, ανέφερε την κατάσταση στα Επείγοντα των νοσοκομείων, σημειώνοντας ότι και εκεί έρχονται αλλαγές. Δεν θέλουμε επιτάξεις, τόνισε, αναζητούμε μόνιμες λύσεις. Καλά κάνουν τα μέσα ενημέρωσης και αναδεικνύουν τα προβλήματα του ΕΣΥ, αλλά δεν αναδεικνύονται εξίσου και τα θετικά, σημείωσε ακόμη. «Δεν είναι όλα μαύρα κι άραχνα στο ΕΣΥ».


«Ορισμένες παρεμβάσεις ίσως να μην έχουν γίνει αισθητές στην κοινωνία»

Σχολιάζοντας το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και τα περί μεταρρυθμιστικής κόπωσης, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι αυτό ήταν κατώτερο των προσδοκιών του. Αναγνώρισε΄όμως ότι πολλές από τις μεταρρυθμίσεις, στις οποίες προχώρησε η κυβέρνηση, μπορεί να μην έτυχαν ευρύτερης αποδοχής και εκτίμησε ότι ορισμένες από τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης δεν έχουν ακόμη γίνει αισθητές στην κοινωνία.
Σε ερώτηση για το αν σχεδιάζει αλλαγή του εκλογικού νόμου, ο πρωθυπουργός είπε ότι με το υπάρχον εκλογικό σύστημα η αυτοδυναμία το 2027 είναι εφικτή. «Το 2027 είναι μακριά», υπογράμμισε.

«Φρένο στη βραχυχρόνια μίσθωση»

Αναφερόμενος στο ζήτημα της στέγης και των ενοικίων, ο κ. Μητσοτάκης έδωσε έμφαση στο πρόγραμμα «Σπίτι μου», για το οποίο το ηλικιακό όριο αυξάνεται στα 50 έτη, ενώ τα κριτήρια για τη χορήγησή του θα είναι πιο χαλαρά, όπως είπε. Τόνισε δε ότι ο στόχος είναι να μπει «φρένο» στη βραχυχρόνια μίσθωση, προαναγγέλλοντας παρεμβάσεις όχι μόνο στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και σε όποιες άλλες περιοχές χρειαστεί. «Στόχος είναι να αυξηθούν τα διαθέσιμα ακίνητα στην αγορά, για να πέσουν τα ενοίκια», είπε και πρόσθεσε ότι θα αξιοποιηθούν για τον σκοπό αυτό και δημόσια κτήρια. Ο πρωθυπουργός είπε ότι δεν δαιμονοποιεί καμία επιχειρηματικότητα. Υποστήριξε ότι αυτή την στιγμή δεν χρειάζονται περαιτέρω παρεμβάσεις στην αγορά βραχυχρόνιας μίσθωσης, αλλά θα γίνουν, αν χρειαστεί.

Καμία συζήτηση για Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Στην ερώτηση για τα σχέδιά του ως προς την επόμενη εκλογή για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός είπε ότι λυπάται για την ανακύκλωση αυτής της συζήτησης. «Αυτή η συζήτηση θα γίνει τον Ιανουάριο, ανέφερε, και μέχρι τότε δεν θα πω τίποτα», ενώ ζήτησε «να σεβαστούμε τον θεσμό και είπε ότι τα σενάρια δείχνουν ασέβεια στο πρόσωπο της Κατερίνας Σακελλαροπούλου».

1.000 κάμερες στην Αθήνα

Σε ερώτηση για την παραβατικότητα, ο πρωθυπουργός είπε ότι η νομιμότητα παντού είναι προτεραιότητα της κυβέρνησης. «Οι νόμοι ισχύουν για όλους και η κυβέρνηση μπορεί και θέλει να τους επιβάλλει», τόνισε. Ανέφερε ως παράδειγμα για την καταπολέμηση της παραβατικότητας, την εφαρμογή «My Coast», ενώ μίλησε και για τις ενέργειες που έγιναν στην κατεύθυνση της ασφάλειας στα γήπεδα. Μίλησε για το «MyData», το οποίο αποκάλυψε πολλές περιπτώσεις αυθαιρεσίας, ενώ πρόσθεσε: «Θα βρούμε όσους χτίζουν σήμερα αυθαίρετα και θα τους βάλουμε να τα γκρεμίσουν». «Έχουμε μια πρόταση να βάλουμε 1.000 κάμερες στην Αθήνα για την οδική ασφάλεια, θα την αξιολογήσω», ανέφερε επίσης.

Τα κινητά να είναι μέσα στις τσάντες

Αναφορικά με την Παιδεία και τη συγχώνευση των τάξεων στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, αλλά και για το μέτρο της απαγόρευσης των κινητών στα σχολεία, ο πρωθυπουργός είπε ότι «οι συγχωνεύσεις αφορούν μόνο 1.000 τμήματα επί συνόλου 61.000. Αποδίδω μεγάλη σημασία στους μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών, κάνουμε επανάσταση με την είσοδο της τεχνολογίας στα σχολεία, σημείωσε. Είπε ότι οι δήμοι έχουν ευθύνη για την αποκατάσταση των σχολείων, αλλά δεν μπορούν να ανταποκριθούν, και για τον σκοπό αυτό η κυβέρνηση σχεδιάζει παρεμβάσεις. «Δεν γίνεται να έχουμε κτήρια που πέφτουν οι σοβάδες» τόνισε και συνέχισε: «Θέλουμε τα κινητά να είναι στις τσάντες. Το smartphone δεν μπορεί να παρεμβαίνει στην εκπαιδευτική διαδικασία, τα παιδιά μας κινδυνεύουν από τον απόλυτο εθισμό στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης».


«Ο τουρκικός αναθεωρητισμός δεν έχει αλλάξει»

Αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την επικείμενη συνάντησή του με τον Ταγίπ Ερντογάν στη Νέα Υόρκη, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι δεν είχε ποτέ αυταπάτες για τη δυσκολία της προσέγγισης με την Τουρκία. Μίλησε για τις ενέργειες που έχουν γίνει ως προς αυτή την κατεύθυνση, επισημαίνοντας όμως ότι «ο τουρκικός αναθεωρητισμός δεν έχει αλλάξει. Η Γαλάζια Πατρίδα παραμένει στο τραπέζι».

Ακούω τις απόψεις Καραμανλή, Σαμαρά ακόμα και αν δεν συμφωνώ μαζί τους

Κληθείς να σχολιάσει την απουσία των κ.κ. Καραμανλή και Σαμαρά από την ομιλία του στη ΔΕΘ, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η ΝΔ είναι και ισχυρή και ενωμένη. Είπε ότι ακούει πάντοτε τις απόψεις των πρώην πρωθυπουργών, ακόμα κι αν δεν συμφωνεί πάντοτε μαζί τους. «Η ΝΔ μια χαρά είναι, ψάξτε σε άλλα κόμματα τέτοια προβλήματα», είπε χαρακτηριστικά.


Είχαμε μια μεγάλη αστοχία με την φωτιά στην Αττική

Για τη μεγάλη φωτιά στην Αττική, ο κ. Μητσοτάκης παρέπεμψε στα στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου, μιλώντας για τις χειρότερες κλιματολογικά συνθήκες των τελευταίων 40 ετών. «Είχαμε μια μεγάλη αστοχία», είπε, »μία φωτιά πέρασε στον αστικό ιστό. Δεν θ' ανεχτώ μηδενιστική κριτική από την αντιπολίτευση». «Ξέφυγε μία φωτιά, του χρόνου ελπίζω να μην ξεφύγει καμία, γινόμαστε καλύτεροι», υπογράμμισε.

Όχι αχρείαστες απώλειες στο νερό

Αναφερόμενος τη λειψυδρία, είπε ότι «δεν πρέπει να έχουμε αχρείαστες απώλειες από το νερό που διαθέτουμε ήδη». Αναγνώρισε το πρόβλημα της λειψυδρίας στα νησιά, κυρίως των Κυκλάδων, και προανήγγειλε στενότερη συνεργασία με την ΕΥΔΑΠ για την υλοποίηση έργων. Για τη λειψυδρία στην Αττική, είπε ότι θα ενωθεί ο ταμιευτήρας του Μόρνου με την τεχνητή λίμνη των Κρεμαστών. «Θα χρειαστεί τρία-τέσσερα χρόνια, για να υλοποιηθεί το έργο αυτό, με ελάχιστη, αμελητέα επιβάρυνση στους λογαριασμούς νερού», είπε.

Θα κάνουμε βελτιώσεις για τους ελεύθερους επαγγελματίες


Σε ερώτηση για τη φοροδιαφυγή, ο πρωθυπουργός τόνισε: «Κάναμε μία παρέμβαση για τους ελεύθερους επαγγελματίες, που προκάλεσε πολλές αντιδράσεις. Θα κάνουμε κάποιες βελτιώσεις. Δεν μπορεί η προσδοκία του ελεύθερου επαγγελματία να είναι να κερδίζει όσο ένας υπάλληλος με τον κατώτατο μισθό. Θα πρέπει όλοι να φορολογούνται για το πραγματικό τους εισόδημα, αλλά δεν είμαστε ακόμα εκεί».

«Έχουμε κάνει σημαντική πρόοδο στην οπαδική βία»

«Εχουμε κάνει σημαντική πρόοδο», τόνισε ο πρωθυπουργός, απαντώντας σε ερώτηση για την οπαδική βία. «Και κάμερες μπήκαν στα γήπεδα και οι ταυτοποιήσεις με τους κατόχους εισιτηρίων έγιναν πράξη. Εχουμε και ένα αυτοματοποιημένο ποινολόγιο». «Το πρώτο μεγάλο τεστ θα είναι ο τελικός του Κυπέλλου το 2025 με ένα γεμάτο ΟΑΚΑ με φιλάθλους και από τις δύο ομάδες» ανέφερε.

Στόχος τα έσοδα από τουρισμό, όχι οι αφίξεις

Ο στόχος δεν είναι οι αφίξεις είναι τα περισσσότερα έσοδα, είπε ο πρωθυπουργός, ερωτώμενος για τον υπερτουρισμό. «Η Ελλάδα έχει σημειακό πρόβλημα, όπως η κρουαζιέρα σε Μύκονο και Σαντορίνη. Το τέλος θα είναι 20 ευρώ και ένα μέρος θα επιστρέφει στις τοπικές κοινωνίες για υποδομές», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Καμία συγκάλυψη στην τραγωδία των Τεμπών



Σε ερώτηση για την τραγωδία των Τεμπών, απέρριψε εκ νέου τα περί απόπειρας συγκάλυψης και αναφέρθηκε στο χρέος της κυβέρνησης να ξεκινήσει η δίκη το συντομότερο δυνατό, παραπέμποντας στις σχετικές δηλώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης, Γιώργου Φλωρίδη. «Η δίκη αυτή πρέπει να ξεκινήσει πριν το τέλος του έτους. Δεν αφορά αυτό το ζήτημα την ελληνική κυβέρνηση, αλλά τη Δικαιοσύνη. Εμείς μόνο διευκόλυνση μπορούμε να κάνουμε, για να ξεκινήσει η δίκη το συντομότερο δυνατόν» τόνισε

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης