ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Το πρωί της Κυριακής η ψηφοφορία για την πρόταση μομφής κατά Κασσελάκη

ΣΥΡΙΖΑ: Το πρωί της Κυριακής η ψηφοφορία για την πρόταση μομφής κατά Κασσελάκη

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασελάκης στην Κεντρική Επιτροπή

Eurokinissi

Το πρωί της Κυριακής θα διεξαχθεί τελικά η ψηφοφορία για την πρόταση μομφής κατά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανου Κασσελάκη.

Η ψηφοφορία όπως αποφασίστηκε θα γίνει μυστικά, στις 10:00 με 13:00 το πρωί της Κυριακής.

Tο θέμα εάν η ψηφοφορία είναι μυστική ή ονομαστική τέθηκε σε... ψηφοφορία και αποφασίστηκε να γίνει μυστικά με ψήφους 122 υπέρ. 90 μέλη, ψήφισαν υπέρ της ονομαστικής ψηφοφορίας. Ακολούθησαν διευθετήσεις για διαδικαστικά θέματα,όπως για τις κάλπες που θα στηθούν για την ψηφορορία, ενώ ορίστηκε και η εφορευτική επιτροπή.

Ειχαν προηγηθεί οι ομιλίες τριων μελών υπέρ της μυστικής ψηφοφορίας και τριών υπέρ της ονομαστικής.

Οι Γιάννης Ματζουρανης, Τρύφωνας Αλεξιάδης και Γιώργος Παναγιωτόπουλος επιχειρηματολογούν υπέρ της μυστικής ψηφοφορίας και Ράνια Σβιγκου, Νίκος Παππάς, Θεοδώρα Τζάκρη υπέρ της ονομαστικής.

Ο Στέφανος Κασσελακης σχολιάζοντας τη διαδικασία βγήκε από την αίθουσα της συνεδρίασης, λέγοντας: «Όταν αποφασίσουν πώς θα ψηφίσουν για να ψηφίσουν θα γυρίσω».

Κασσελάκης στο CNN Greece: το κόμμα χρειάζεται επανίδρυση

«Το κόμμα χρειάζεται επανίδρυση» δήλωσε ο Στέφανος Κασσελάκης μετά το πέρας της διαδικασίας σε ερώτηση του CNN Greece για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας.

Να σημειωθεί ότι τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής είναι 295, και για την πρόταση μομφής, απαιτείται πλειοψηφία 248 ψήφων και όχι μόνο των παρόντων οι οποίοι είναι είναι περίπου 250.

Αν περάσει η πρόταση μομφής θα συγκληθεί στη συνέχεια έκτακτο συνέδριο μέσα σε τρεις μήνες.

Σύμφωνα με το καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ αν το 50%+1 των μελών της Κεντρικής Επιτροπής άρει την εμπιστοσύνη του προς τον πρόεδρο συγκαλείται έκτακτο συνέδριο μέσα σε τρεις μήνες το αργότερο και, εφόσον προφανώς ληφθεί απόφαση, τα μέλη και οι φίλοι εκλέγουν νέο πρόεδρο.

Το Καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει τα εξής για τον πρόεδρο του κόμματος: «Ο/Η πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εκπροσωπεί δημόσια το κόμμα και είναι πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, εάν είναι βουλευτής. Σε περίπτωση που ο/η πρόεδρος του κόμματος δεν είναι βουλευτής, η Κοινοβουλευτική Ομάδα εκλέγει τον/την πρόεδρό της.

Η απόφαση αυτή της Κ.Ο. χρειάζεται την επικύρωση της Κεντρικής Επιτροπής. Ο/Η πρόεδρος λειτουργεί στο πλαίσιο των αποφάσεων της Κεντρικής Επιτροπής. Σε περίπτωση άρσης της εμπιστοσύνης της Κεντρικής Επιτροπής από το 50% +1 των μελών της προς τον πρόεδρο συγκαλείται έκτακτο συνέδριο».