ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Μυστική η ψηφοφορία για την πρόταση μομφής κατά Κασσελάκη

ΣΥΡΙΖΑ: Μυστική η ψηφοφορία για την πρόταση μομφής κατά Κασσελάκη
Eurokinissi

Oλοκληρώθηκε η ψηφοφορία για το αν η... ψηφοφορία για την πρόταση μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη θα είναι μυστική ή ονομαστική.

Τελικά το αποτέλεσμα έδειξε ότι 122 ψήφισαν υπέρ της μυστικής ψηφοφορίας, ενώ 90 υπέρ της ονομαστικής.

Βολές κατά ριπάς σε Κασσελάκη: «Απειλές, διχασμό, απρέπεια, κακία ακούσαμε από τον Πρόεδρο»

Σφοδρή επίθεση δέχθηκε από κορυφαία στελέχη του κόμματος ο Στέφανος Κασσελάκης στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ όπου νωρίτερα κατατέθηκε πρόταση μομφής εναντίον του, υπογεγραμμένη από 100 μέλη.

Ο κ. Κασσελάκης δέχθηκε πυρά από την Ολγα Γεροβασίλη, τον Σωκράτη Φάμελλο, αλλά και μηνύματα από τον Νίκο Παππά.

«Απειλές, διχασμό, απρέπεια, κακία ακούσαμε σήμερα από τον Πρόεδρο», είπε η Όλγα Γεροβασίλη που τάχθηκε υπέρ των εκλογών.

Ο Σωκράτης Φάμελλος κατηγόρησε τον κ. Κασσελάκη για αρχηγισμό, ενώ ο Νίκος Παππάς απευθυνόμενος προς τον πρόεδρο του κόμματος του είπε: «Πρόεδρε όταν υπάρχει φωτιά δεν την φουντώνεις».

Εξάλλου, μίνι επεισόδιο προκλήθηκε όταν η Κατερίνα Νοτοπούλου αναρωτήθηκε γιατί το κόμμα ασχολείται με διαγραφές, εννοώντας τον Χρήστο Σπιρτζη, με μέλη της ΚΕ να της απαντούν πως όσα λέει είναι υποκριτικά γιατί η ίδια ζητά τη διαγραφή Κασσελάκη.

Αναλυτικά οι τοποθετήσεις κορυφαίων στελεχών:

Φάμελλος: Ελλειμμα αξιοπιστίας και σοβαρότητας

Ο Σωκράτης Φάμελλος έκανε λόγο για έλλειμμα αξιοπιστίας και σοβαρότητας στο κόμμα κι ο πρόεδρος είναι υπεύθυνος για το πολιτικό πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πρώην πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας κατηγόρησε τον κ. Κασσελάκη για αρχηγισμό, ενώ μίλησε και για τον κίνδυνο ρευστοποίησης του κόμματος.

Παππάς σε Κασσελάκη: Πρόεδρε όταν υπάρχει φωτιά δεν τη βοηθάς να φουντώσει

Να κρατήσει ισορροπίες επιχείρησε ο Νίκος Παππάς κατά την τοποθέτησή του στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, στέλνοντας ωστόσο μηνύματα στον Στέφανο Κασσελάκη, σε βάρος του οποίου νωρίτερα κατατέθηκε πρόταση μομφής, υπογεγραμμένη από 100 μέλη.

Ο κ. Παππάς, είπε απέδωσε ευθύνες σε όλους και στον κ. Κασσελάκη στον οποίο απευθύνθηκε λέγοντας πως «όταν υπάρχει φωτιά, δεν πρέπει να τη βοηθάς να φουντώνει», ενώ σημείωσε ότι και υπάρχουν και «σύντροφοι που κάνουν μεγάλα λάθη. Ο ίδιος πρότεινε να μην αλλάξει το όνομα του κόμματος, ενώ τάχθηκε κατά της πρότασης εκλογών στον ΣΥΡΙΖΑ.

Αναλυτικά σημεία της τοποθέτησης του κ. Παππά:

«Μετά τις ευρωεκλογές δείξαμε αντανακλαστικά ανάληψης της πολιτικής πρωτοβουλίας. Την προσδοκία του κόμματός μας να ηγηθεί μιας μεγάλης προοδευτικής εκλογικής συμμαχίας. Οι καλές ώρες τελείωσαν εκεί. Και ευθύνες έχουμε όλοι».

«Θα είμαι ευθύς για όλους:

-Πρόεδρε, όταν υπάρχει φωτιά, δεν πρέπει να τη βοηθάς να φουντώνει, αλλά να σβήνει. Εδώ υπάρχουν σύντροφοι, όχι εντελλόμενα. Αλλά και σύντροφοι, που κάνουν μεγάλα λάθη, αξιοποιώντας τη δυνατότητα του δημοσίου λόγου.

-Οι αποφάσεις μας δεν βρήκαν χώρο στον δημόσιο λόγο. Ξεκίνησε η λαθολογία, η αίσθηση ότι πάμε να τελειώσουμε λογαριασμούς με το παρελθόν.

-Δεν βλέπω υπονομευτές ή εντελλόμενα συμφερόντων. Στην αντίθετη άποψη να μην αποδίδουμε αλλότρια κίνητρα. Δεν μπορούν, επίσης, να υπάρχουν και προειλημμένες αποφάσεις για διαφωνίες».

  • Να μην αλλάξει το όνομα του κόμματος.
  • Απέναντι στα σενάρια των διασπάσεων, να προτάξουμε και να υλοποιήσουμε τις συλλογικές μας αποφάσεις.
  • Το κείμενο της πρότασης μομφής καταδικάζει προτάσεις διαγραφών, όμως στελέχη που το υπογράφουν ζητούσαν καθολική διαγραφή Πολάκη.
  • Δεν θεωρώ ότι πρέπει να γίνουν εκλογές γιατί δεν βλέπω εναλλακτικό πολιτικό σχέδιο. Δεν καταγράφεται πουθενά.

Γεροβασίλη: Να πορεύεσαι χωρίς ήθος και αξίες δεν συγχωρείται

Λάθη πολιτικής και πολιτικών σχεδιασμών συγχωρούνται, αλλά το να πορεύεσαι χωρίς ήθος και αξίες δεν συγχωρείται, τόνισε η Όλγα Γεροβασίλη στην τοποθέτησή της, χαρακτηρίζοντας λυτρωτική λύση για την διενέργεια εσωκομματικών εκλογών.

Αναλυτικά σημεία της τοποθέτησης της κας Γεροβασίλη:

  • Ακούμε για ενότητα, σύνθεση, υπευθυνότητα κλπ. αλλά τα εννοούμε όλα αυτά;
  • Απειλές, διχασμό, απρέπεια, κακία ακούσαμε σήμερα από τον Πρόεδρο. Ακούσαμε και προσβολές.
  • Δεν έχουν αυτά σχέση με τις αξίες της Αριστεράς.
  • Το νέο δεν είναι ηλικιακό. Είναι ιδεολογικό.
  • Χωρίς τις ίδιες αξίες και χωρίς σεβασμό τίποτα δεν μπορεί να είναι νέο.
  • 800 «εγώ» είχε η ομιλία του Προέδρου και ελάχιστα «εμείς».
  • Αμετροέπεια να λέει ο Πρόεδρος ότι έλιωσε σόλες στη χώρα έναν χρόνο, όταν εμείς έχουμε λιώσει χρόνια πολλά σόλες γι αυτό το κόμμα και από ένα μικρό κόμμα έγινε κυβέρνηση.
  • Στο Συνέδριο ποτέ δεν υποχώρησα. Το Συνέδριο αποφάσισε να μην γίνουν εκλογές. Πολλά από εκείνα που είχα επισημάνει τότε ισχύουν δυστυχώς και σήμερα. Σεβάστηκα την απόφαση του Συνεδρίου και δήλωσα ότι θα δώσουμε τη μάχη των ευρωεκλογών ενωμένοι.
  • Στο νομό μου στην Άρτα είχαμε το μεγαλύτερο ποσοστό στην Ελλάδα αντίθετα με πολλούς άλλους νομούς και ακούσαμε σήμερα ότι δεν κάναμε τίποτα στις εκλογές.
  • Μόνη λυτρωτική λύση να πάμε σε νέες εκλογές Προέδρου.

Σπίρτζης: Ο κ. Κασσελάκης δεν μπορεί να ανταποκριθεί στα καθήκοντά του

«Είναι προφανής η αναγκαιότητα δημιουργίας νέου προοδευτικού πόλου», τόνισε ο κ. Χρηστος Σπίρτζης.

«Ένα προοδευτικό κόμμα από μόνο του δεν μπορεί να κερδίσει τον κ. Μητσοτάκη. Η διαπλοκή θέλει την πολυδιάσπαση της προοδευτικής παράταξης. Δεν πρόδωσα ποτέ τις αρχές και τις αξίες μου. Βγαίνω στα κανάλια και τα λέω γιατί δεν λειτουργούν τα κομματικά όργανα.

Η Κεντρική Επιτροπή είχε να συνεδριάσει οκτώ μήνες και συνεδρίασε κατόπιν επιστολής μας. Στηρίζω την πρόταση μομφής γιατί ο κ. Κασσελακης δεν μπορεί να ανταποκριθεί στα καθήκοντά του.

Θεοχαρόπουλος: «Ή αλλάζει ηγεσία ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, η αλλιώς βουλιάζει»

Σκληρή κριτική στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανο Κασσελάκη άσκησε ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος ζητώντας να αποφασίσει η βάση για την ηγεσία.

Στην ομιλία του ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Η σημερινή διχαστική ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη επιβεβαιώνει πλήρως τους λόγους που καταθέσαμε πρόταση μομφής. Έχουμε στρατηγική διαφωνία με την συνεχιζόμενη ρευστοποίηση του κόμματος από τον πρόεδρο του, με την συνεχιζόμενη παραγωγή εσωστρέφειας αντί για παραγωγής πολιτικής με ευθύνη του Στέφανου Κασσελάκη.

Με τις προτάσεις του που οδηγούν σε προσωποπαγές, συγκεντρωτικό κόμμα. Με την άρνηση του Στέφανου Κασσελάκη για προοδευτικές συμμαχίες και να αναλάβει ηγετικό ρόλο το κόμμα μας για αυτές, απέναντι στις αποφάσεις που λαμβάνει η Κ.Ε. του κόμματος[...].

Για να φύγει ο Μητσοτάκης όμως, χρειάζεται να αλλάξει η ηγεσία στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Είναι η προϋπόθεση γιατί ο σημερινός πρόεδρος ρευστοποιεί το κόμμα. Το δίλημμα δεν είναι αυτό που είπε ο πρόεδρος. Το δίλημμα είναι "ή αλλάζει ηγεσία ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, η αλλιώς βουλιάζει".

Μίλησε ο Στέφανος Κασσελάκης για αδυσώπητη γραφειοκρατία και μετά είπε δεν πάει στην βάση αλλά παλεύει να κρυφτεί πίσω από γραφειοκρατίες. Μόνος του τα λέει, μόνος του αλλάζει αμέσως ότι λέει και πανηγυρίζει κιόλας[...]. Φοβάται τη βάση και κρύβεται. Απειλεί με διαγραφές και προγραφές και μας αναφέρει ότι παράδειγμα του στο θέμα αυτό είναι η ΝΔ και η Δεξιά με το δικό της καταστατικό!

Για όλους αυτούς τους λόγους και πολλούς άλλους που αναφέρονται στο κείμενο πρέπει να πάμε στη βάση και τα μέλη του κόμματος να αποφασίσουν για την ηγεσία του».

Πολάκης: «Με Κασσελάκη δεν μπορούμε να νικήσουμε»

Νωρίτερα, ο Παύλος Πολάκης ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για τις εκλογές, θέτοντας θέμα ηγεσίας.

«Θέτω ζήτημα ηγεσίας γιατί με αυτή δεν μπορούμε να νικήσουμε». Και συνέχισε: Μπορώ να ηγηθώ μιας νικηφόρας πορείας. Καλώ τον πρόεδρο να πάμε σε εκλογές. Ανεξάρτητα από αποτέλεσμα δηλώνω πως θα μείνω στο κόμμα για να νικήσουμε τη Δεξιά». Μετά το θέμα ηγεσίας που έθεσε ο Κρητικός βουλευτής, παραμένει στο βήμα και αναπτύσσει το πρόγραμμα που θα πρέπει να έχει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Στέφανος Κασσελάκης, κατά την ομιλία του στην έναρξη της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής, είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν προτίθεται να προχωρήσει σε νέες εκλογές, προκάλεσε τους διαφωνούντες να καταθέσουν πρόταση μομφής και τόνισε πως στόχος του είναι ένας νέος ενιαίος ΣΥΡΙΖΑ «χωρίς φράξιες και βαρονίες».

Πώς «μεταφράζεται» η πρόταση μομφής

Να σημειωθεί ότι τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής είναι 295, και για την πρόταση μομφής, απαιτείται πλειοψηφία 248 ψήφων και όχι μόνο των παρόντων οι οποίοι είναι είναι περίπου 250.

Αν περάσει η πρόταση μομφής θα συγκληθεί στη συνέχεια έκτακτο συνέδριο μέσα σε τρεις μήνες.

Υπολογίζεται ότι κατά τις 21:30 θα τελειώσουν οι ομιλίες και η ψηφοφορία αναμένεται στις 22:00.

Σύμφωνα με το καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ αν το 50%+1 των μελών της Κεντρικής Επιτροπής άρει την εμπιστοσύνη του προς τον πρόεδρο συγκαλείται έκτακτο συνέδριο μέσα σε τρεις μήνες το αργότερο και, εφόσον προφανώς ληφθεί απόφαση, τα μέλη και οι φίλοι εκλέγουν νέο πρόεδρο.

Το Καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει τα εξής για τον πρόεδρο του κόμματος: «Ο/Η πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εκπροσωπεί δημόσια το κόμμα και είναι πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, εάν είναι βουλευτής. Σε περίπτωση που ο/η πρόεδρος του κόμματος δεν είναι βουλευτής, η Κοινοβουλευτική Ομάδα εκλέγει τον/την πρόεδρό της. Η απόφαση αυτή της Κ.Ο. χρειάζεται την επικύρωση της Κεντρικής Επιτροπής. Ο/Η πρόεδρος λειτουργεί στο πλαίσιο των αποφάσεων της Κεντρικής Επιτροπής. Σε περίπτωση άρσης της εμπιστοσύνης της Κεντρικής Επιτροπής από το 50% +1 των μελών της προς τον πρόεδρο συγκαλείται έκτακτο συνέδριο».

Αξίζει να σημειωθεί πως από σελίδες υποστήριξης Κασσελάκη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχει γίνει κάλεσμα για συγκέντρωση στο ξενοδοχείο που πραγματοποιείται η Κεντρική Επιτροπή.