ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πολάκης: «Θα είμαι υποψήφιος αν γίνουν εκλογές» - Στηρίζει την πρόταση μομφής κατά Κασσελάκη

Ο Παύλος Πολάκης

EUROKINISSI

Για ζήτημα ηγεσίας στο ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο Παύλος Πολάκης στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ , ενώ ανακοίνωσε ότι θα είναι υποψήφιος είτε στην περίπτωση που ο Στέφανος Κασσελάκης, πάει σε εσωκομματικές εκλογές είτε περάσει η πρόταση μομφής που κατέθεσαν οι 100.

«Θέτω ζήτημα ηγεσίας γιατί με αυτή δεν μπορούμε να νικήσουμε. Μπορώ να ηγηθώ μιας νικηφόρας πορείας. Καλώ τον πρόεδρο να πάμε σε εκλογές. Ανεξάρτητα από αποτέλεσμα δηλώνω πως θα μείνω στο κόμμα για να νικήσουμε τη Δεξιά», είπε στην τοποθέτησή του.

Ο Παύλος Πολάκης δεν κατέθεσε πρόταση μομφής κατά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ανακοίνωσε πως θα είναι υποψήφιος αν ο Στέφανος Κασσελάκης ανοίξει την διαδικασία εκλογών ή εάν περάσει η πρόταση μομφής των 100.

«Αν πάμε σε εκλογές είτε από επιλογή του προέδρου είτε αν περάσει η πρόταση μομφής των 100 θα είμαι υποψήφιος», είπε ο Παύλος Πολάκης, ενώ απευθυνόμενος προς τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, του είπε ότι είναι διχαστικός.

«Πίστεψα σε εκείνον, τον στήριξα, έπεσα έξω. Δεν κάνει για πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ», τόνισε, χαρακτηριστικά.

Κατατέθηκε η πρόταση μομφής κατά Κασσελάκη με 100 υπογραφές

Νωρίτερα, στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, κατατέθηκε πρόταση μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη, που αριθμεί 100 υπογραφές.

Την πρόταση μομφής κατέθεσε το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Γιάννης Μπουλέκος που ανήκει στην ομάδα των «100».

Η πρόταση μομφής ήρθε λίγα λεπτά αφότου ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ το είχε ζητήσει από τους διαφωνούντες, όπως προβλέπει το καταστατικό του κόμματος.

Οι «100» του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησαν από τον πρόεδρο του κόμματος με κείμενο «καταπέλτη» που απέστειλαν προς την γραμματέα του κόμματος, Ράνια Σβίγκου, να προκηρύξει εσωκομματικές εκλογές εδώ και τώρα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι λίγο μετά τη Ράνια Σβίγκου, στο βήμα ανέβηκε και ο Παύλος Πολάκης ο οποίος είπε: «Θέτω ζήτημα ηγεσίας». Μετά το θέμα ηγεσίας που έθεσε ο Κρητικός βουλευτής, παραμένει στο βήμα και αναπτύσσει το πρόγραμμα που θα πρέπει να έχει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Στέφανος Κασσελάκης, κατά την ομιλία του στην έναρξη της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής, είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν προτίθεται να προχωρήσει σε νέες εκλογές, προκάλεσε τους διαφωνούντες να καταθέσουν πρόταση μομφής και τόνισε πως στόχος του είναι ένας νέος ενιαίος ΣΥΡΙΖΑ «χωρίς φράξιες και βαρονίες».

Τι ισχύει με την πρόταση μομφής

Το προεδρείο πρότεινε να γίνει η συζήτηση επί της πρότασης μομφής μέχρι τις 8 το απόγευμα του Σαββάτου (7/9). Αν υπερψηφιστεί διακόπτεται η συνεδρίαση. Αν καταψηφιστεί θα συνεχιστεί αύριο η συζήτηση για τον οδικό χάρτη μέχρι το καταστατικό συνέδριο. Η ψηφοφορία, δηλαδή, θα γίνει απόψε αν εγκριθεί η πρόταση του προεδρείου.

Όσα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής δεν είναι παρόντα, περίπου 50 δηλαδή, μπορούν να ψηφίσουν τηλεφωνικά.

Την ίδια ώρα, στο επιτελείο Κασσελάκη γίνεται «ακτινογραφία» αυτών των μελών που απουσιάζουν. Υπάρχει η εκτίμηση πως διαθέτουν την πλειοψηφία. Από την πλευρά των «100» κάνουν λόγο για 130 με 140 ψήφους, ακόμα και για επικράτησή τους έαν η ψηφοφορία είναι μυστική.

Με βάση το καταστατικό απαιτούνται 150 συν μία ψήφοι, δηλαδή η απόλυτη πλειοψηφία. Είναι ερωτηματικό αν ο πρόεδρος έχει δικαίωμα ψήφου.

Τα παρόντα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής είναι περίπου 250 από τα 301. Θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα δημιουργηθεί ζήτημα από το αν θα μετρήσει η σχετική ή η απόλυτη πλειοψηφία, όπως και για το αν η ψηφοφορία θα είναι φανερή η μυστική, όπως ζητούν το τελευταίο οι 100 υποστηρίζοντας πως κάποια μέλη της ΚΕ φοβούνται για το εργασιακό τους μέλλον αφού απασχολούνται στο κόμμα.

Από την άλλη, προεδρικοί υποστηρίζουν πως σε μια τόσο σημαντική διαδικασία πρέπει κάθε μέλος της ΚΕ να αναλάβει ονομαστικά τις ευθύνες του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης