ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κασσελάκης: Καταθέστε πρόταση μομφής εναντίον μου, θα την κρίνει η βάση - Τι είπε για Τσίπρα, Πολάκη

Κασσελάκης: Καταθέστε πρόταση μομφής εναντίον μου, θα την κρίνει η βάση - Τι είπε για Τσίπρα, Πολάκη

Ο Στέφανος Κασσελάκης προσέρχεται στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ

EUROKINISSI

Με βολές κατά τις εσωκομματικής αντιπολίτευσης αλλά και σαφές μήνυμα προς τον Αλέξη Τσίπρα, απαντά στο τελεσίγραφο των 100 μελών της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, αυτήν την ώρα ο Στέφανος Κασσελάκης

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε τους εσωκομματικούς του αντιπάλους. Το «παλιό» αρνείται ότι ξεπεράστηκε και εμποδίζει το «νέο» να γεννηθεί τόνισε και πρόσθεσε: «Κάποιοι αντί να λένε στη Νέα Δημοκρατία "φύγετε" λένε στον πρόεδρο τους "φύγε".

Ο Στέφανος Κασσελάκης έκανε λόγο για «φατρίες» που όπως είπε: «Τότε ήταν ο Τσακαλώτος και ο Φίλης, σήμερα απλώς έχουν αλλάξει τα ονόματα».

«Τέλος στα οικόπεδα και τα οικοπεδάκια που δεν χτίζουν τίποτα», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Έκανε λόγο για ένα σύστημα εντός του κόμματος που φτιάχτηκε ακριβώς για να μην αλλάξει τίποτα.

Δείτε live:

«Πώς είστε σήμερα», ρώτησε τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία ο Στέφανος Κασσελάκης στην αρχή της ομιλίας του στο κομματικό όργανο το μεσημέρι του Σαββάτου.

«Ο τρόπος που θα μιλήσει ο ένας στον άλλο πρέπει να είναι αντάξιος της ιστορίας του κόμματος», είπε.

«Περάσαμε διά πυρός και σιδήρου τον τελευταίο χρόνο», υπογράμμισε, καλώντας τα μέλη να αποφύγουν μια στείρα εσωκομματική αντιπαράθεση.

«Να μην γίνουμε ο χρήσιμος ηλίθιος της κυβέρνησης Μητσοτάκη», τόνισε, προσχωρώντας σε αυστηρή κριτική της σε όλα τα επίπεδα.

«Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να επιλέξει την αργή και βασανιστική βύθισή του. Το έκαναν πολλά κόμματα στο παρελθόν.

Εγώ δεν θέλω να κοροϊδέψω κανέναν. Το ξέφωτο για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι το καταστατικό Συνέδριο. Κάποιοι θα κάνουν τα πάντα για να μην φτάσουμε εκεί. Από πότε Ι.Χ. κόμμα είναι αυτό που το παραδίδεις στη βάση του;

Δεν διεκδικώ το αλάθητο. Ας καταλάβουν όλοι ότι δεν φοβάμαι να αλλάξω την άποψή μου. Ένας ηγέτης καταθέτει ιδέες και δεν φοβάται να υιοθετεί ιδέες καλύτερες από τις δικές του. Άλλο πράγμα το σοβαρό κόμμα και άλλο το αρχηγικό.

Θέλουμε σύγχρονο και ελκυστικό κόμμα;

Ενα κόμμα που θα σέβεται τις καταβολές του και τους πολίτες; Που θα σέβεται τις νέες τεχνολογίες προς όφελος του κόσμου. Ενα κόμμα που θα αφουγκράζεται τον παλμό της κοινωνίας.

Η αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ότι δεν μπορούσε να αποκτήσει ρίζες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Αυτό πρέπει να το λύσουμε άμεσα με τον λαό στο επίκεντρο. Γι'αυτό πρότεινα την ενδυνάμωση των Περιφερειακών Επιτροπών που θα είναι τα μάτια μας στην Περιφέρεια, ώστε το πρόγραμμα στις επόμενες Αυτοδιοιηκητικές Εκλογές να μας βρει έτοιμους.

Παράλληλα, εισηγούμαι την ψηφιακή διαβούλευσης μελών, τα εσωτερικά δημοψηφίσματα και πρέπει τα μέλη του απόδημου ελληνισμού να έχουν λόγο.

Εισηγούμαι την αλλαγή της Κεντρικής Επιτροπής που θα αποτελείται κατά:

  • 5% από τη Νεολάια
  • 5% από τους απόδημους
  • 15% από βουλευτές - ευρωβουλευτές
  • και θα συνεδριάζει τέσσερις φορές το χρόνο.

Τάσσομαι υπέρ της δημιουργίας ενός σχήματος Γενικού Γραμματέα πλαισιωμένου με γραμματέα οργανωτικού, εκπόνησης προγράμματος, κοινωνικής δράσης.

Η εκλογή προέδρου πρέπει να γίνεται με καθολική ψηφοφορία από τη βάση, τα μέλη και τους φίλους του κόμματος. Ο πρόεδρος θα προτείνει στην ΚΕ τον ΓΓ, τον αναπληρωτή και η ΚΕ θα ψηφίζει επί των προτάσεων αυτών. Παράλληλα ο πρόεδρος θα ορίζει τον γενικό οικονομικό διευθυντή και τον εκπρόσωπο τύπου.

Το σχήμα θα πρέπει να συνοδεύεται από μια εκτελεστική επιτροπή που να αποτελείται από το προεδρείο της ΚΟ, τον γραμματέα της Νεολαίας και τον εκπρόσωπο τύπου.

Για τους βουλευτές εισηγούμαι την υποχρέωση κάθε υποψήφιος να είναι μέλος του κόμματος. Κατεβαίνεις με την έδρα του ΣΥΡΙΖΑ, η έδρα ανήκει στον ΣΥΡΙΖΑ. Εσύ κατεβαίνεις με τον ΣΥΡΙΖΑ και πρέπει να είσαι περήφανος που θα είσαι μέλος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πρόεδρος να διατηρεί μόνο τις επιλογές για το ψηφοδέλτιο Επικρατείας, εάν παραμείνω πρόεδρος αυτό θα κάνω. Βεβαίως εάν, δεν έχετε δει τα κανάλια και τις ειδήσεις;

Δεν είμαι επαγγελματίας πολιτικός γι'αυτό και αρνούμαι να κρύψω τα προβλήματα κάτω από το χαλί. Μιλάω για όλα, ακόμα και γι'αυτά που είναι δύσκολο κάποιοι να τα δεχτούν.

Για τον Αλέξη Τσίπρα: Είναι ο άνθρωπος που με έβαλε στην πολιτική. Τιμώ την κυβέρνησή του. Παρέλαβε χώρα με άδεια ταμεία και την παρέδωσε με ρύθμιση χρέους και γεμάτα ταμεία. Αλλά έχω τρεις επιμέρους διαφωνίες

  • Το πρώτο εξάμηνο
  • Τον νόμο Κατρούγκαλου
  • και το ύψος του μαξιλαριού

Δεν κρύβω ότι η παρέμβασή του στο Συνέδριο με αιφνιδίασε. Αλλά εγώ ακόμη και τώρα έχω να του πω: ''Αλέξη έλα και ανάλαβε, αλλά αν δεν θέλεις, στήριξε τον εκλεγεμένο πρόεδρο''.

Για τον Παύλο Πολάκη: Ο άνθρωπος - κρίκος στο κόμμα αυτό με τον Μανώλη Καπνισάκη. Επέδειξε μια μη ορθή συμπεριφορά. Παρασύρθηκα από ένα θεατρικό παιχνίδι και όταν αυτό αποδείχθηκε η δική μου ηθική επέβαλλε τη διόρθωση του λάθους. Προτίμησα να τα έχω καλά με τον εαυτό μου και ας ήξερα ότι θα δω πρωτοσέλιδα ότι ο Κασσελάκης υποτάχθηκε στον Πολάκη. Αλλά εγώ άκουσα τη συνείδησή μου που με επέβαλλε την επιστροφή του. Δεν εκβιάζομαι από κανέναν.

Για Αυγή και Κόκκινο: Όταν με 8 εκατ. κρατική χρηματοδότηση μιλούσατε για κλείσιμο της Αυγής πώς θα μπορούσαν τα μέσα αυτά να λειτουργήσουν με τη μισή χρηματοδότηση; Τι κάνατε με την απόφαση του 2021; Το μουτζούρη των αποφάσεων που δεν πήρατε για να κρύβετε κάτω από το χαλί, δεν θα μου τον φορτώσει κανείς.

Για την Αθηνά Λινού: Δεν εκβιάζομαι στις αποφάσεις μου, έγινε η έρευνα και έλαβα τις αποφάσεις μου.

Για τα τρολ και fake news: Δεν παρέλαβα τρολ. Και φυσικά συνεχίζει να μην έχει τρολ ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι αστείο με τα οικονομικά του ΣΥΡΙΖΑ να έχει τρολ. Θα είμαι πάντα απέναντι στη χυδαιότητα. Και δεν με νοιάζει η επιλεκτική σιωπή όταν εγώ δέχομαι χυδαίες επιθέσεις.

Για την προβολή του σε lifestyle επίπεδο: «Είχα μια τελείως διαφορετική εικόνα για την προβολή στα media από τη χώρα που ήρθα. Υπέπεσα στην υπερέκθεση με την αγνότητα της διαφάνειας. Μετά τις ευρωεκλογές προσπαθώ να διαφυλάξω κάθε πτυχή της προσωπικής μου ζωής».

Για τα σχόλια με «μασκαριλικία του lifestyle» από Πολάκη: Αγαπητέ Παύλο ανεβάζεις φωτογραφίες με τα ψαρέματα και την οικογένειά σου και καλά κάνεις. Πού αρχίζει και πού τελειώνει το lifestyle; Μήπως είναι αυτό αποδεκτό lifestyle επειδή είναι της αντρικής σχολής. Εγώ επιλέγω να κινούμαι και πάνω και κάτω από τα 200 μέτρα γιατί αυτή είναι η ζωή μου και η επιλογή μου. Ας με αποκαλούν ''το αμερικανάκι'', ''ο gay''.

Την αριστερά δεν τη χαρίζω σε κανέναν. Πέρασα μια μεγάλη διαδρομή από τη μία άκρη ως εδώ. Να σταματήσει η σπέκουλα με τα σκουριασμένα αριστερόμετρα. Face control στο ΣΥΡΙΖΑ τέλος. Από τη στάση μας στην Παλαιστίνη μέχρι την Τράπεζα Αττικής ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πολύ πιο αριστερός από εκείνο του Κατρούγκαλου και του Τσακαλώτου.

Για τη χρήση του TikTok: «Όταν στον υπόλοιπο κόσμο κάνουν ολόκληρες καμπάνιες με αυτό το μέσο, κάποιοι στον ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλουν να αλλάξει κάτι. Περισσότερη σοβαρότητα; Ναι. Φοβικότητα; Όχι».

Οι βουλευτές που πηγαίνουν στα κανάλια που μισούν τον ΣΥΡΙΖΑ, έχουν αναρωτηθεί γιατί τους καλούν; Θα τους το πω εγώ με μία παροιμία: ''Πες μου ποιος σε παινεύει για να σου πω τι λάθη έκανες''.

Για τις διαγραφές: Το καταστατικό φτιάχτηκε για να μην μπορεί να διαγραφεί ούτε ο μεγαλύτερος υβριστής του. Οι νέοι Τσακαλώτοι και Κατρούγκαλοι θα πάψουν να τρώνε τις σάρκες του ΣΥΡΙΖΑ

Για την αλλαγή του ονόματος του ΣΥΡΙΖΑ: Αλάθητο δεν έχω. Πρότεινα ένα όνομα. Παρακολουθώ και αφουγκράζομαι την κοινωνία. Δεν άρεσε, αλλά εγώ δεν έχω εγωισμό για να επιμείνω. Ας τεθεί σε διαβούλευση στο Συνέδριο. Ο πρόεδρος δεν είναι πάνω από το Συνέδριο.

Για την εσωκομματική διαμάχη: Η εκεχειρία τελείωσε την επομένη των Ευρωεκλογών. Είχαν ένα 18% που έγινε 15%. Αν κάποιος τα βάλει κάτω, ξεπερνάμε το ποσοστό των εκλογών του 2023. Ετσι ξεκίνησε το μεγάλο ξέσκισμα της σάρκας. Πού θα παω εγώ σήμερα να διαλύσω τον ΣΥΡΙΖΑ, πού θα πας εσύ αύριο. Κάθε μέρα μετρούσαν κουκιά.

Κάποιοι τις τελευταίες εβδομάδες μετρούσαν κουκιά και όταν είδαν ότι δεν τους βγαίνει άλλαξαν σενάριο και ζήτησαν εκλογές. Θα ήμουν ευτυχής και λυτρωμένος να πάω αύριο σε εκλογές γιατί δεν έχω άλλο από τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ.

Τραγική ειρωνεία να λένε ότι είμαι κολλημένος σε ένα κόμμα που όποιος δεν θέλει αλλαγές χαϊδεύει τις καρέκλες.

Δεν είναι άνετη η καρέκλα του προέδρου, δεν μπορώ να ακουμπήσω στην πλάτη της από τα μαχαίρια.

Έμαθα νωρίς κάτι που δεν έχουν μάθει άλλοι. Να διαβάζω τι λέει ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ. Αφενός έχουμε πρόεδρο και αφετέρου κουράσατε. Αυτό λέει, δεν το ακούτε;

Για την πρόταση μομφής: Σας καλώ λοιπόν: Καταθέστε πρόταση μομφής εναντίον μου, όπως προβλέπει το καταστατικό. Όχι κρυφά, να το δουν όλοι οι πολίτες. Μακριά από τις ίντριγκες με τις οποίες είμαι αντιμέτωπος 11 μήνες τώρα. Να δει όλη η κοινωνία τον συνασπισμό όσων ήθελαν να διαγράψουν τον αρχηγό τους. Η βάση θα κρίνει τη μομφή. Εκλέχτηκα να τα αλλάξω όλα, να διαλύσω κάθε φράξια, κάθε μαγαζί και παραμάγαζο, τέλος οι βαρονίες, τέλος ο συνασπισμός φραξιών. Πληγωμένος ακόμα και κομματάκια θα φτάσω στο συνέδριο για να γίνει πράξη αυτό που ψήφισαν τα μέλη μας πριν από 11 μήνες, ένα σύγχρονο λειτουργικό κόμμα, τη σύγχρονη αριστερά. Στο όραμα της σύγχρονης αριστεράς δεν περισσεύει κανείς, γι' αυτό ανοίγουμε τον ΣΥΡΙΖΑ στα μέλη του.