ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τζέφρι Πάιατ: Στρατηγικής σημασίας ο σταθμός φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη

Τζέφρι Πάιατ: Στρατηγικής σημασίας ο σταθμός φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη

Ο υφυπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών αρμόδιος για θέματα ενεργειακών πόρων Τζέφρι Πάιατ μιλάει μέσω τηλεδιάσκεψης κατά τη διάρκεια του 4ου Thessaloniki Metropolitan Summit, στη Θεσσαλονίκη

ΑΠΕ ΜΠΕ

«Στρατηγικής σημασίας» και παράλληλα ως ένα «περιφερειακό πρότζεκτ»  ενέργειας χαρακτήρισε το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης ο υφυπουργός Εξωτερικών για ενεργειακούς πόρους των ΗΠΑ Τζέφρι Πάιατ, στο συνέδριο του Economist, στη συνεδρία με θέμα «Πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος της Αλεξανδρούπολης σε ταραγμένες εποχές - Τελευταίες ενεργειακές προτεραιότητες των ΗΠΑ για τη ΝΑ Ευρώπη - Συνέργειες και στρατηγικές συνεργασίες σε εξέλιξη».

«Η Ευρώπη ήταν πολύ πετυχημένη τα τελευταία δύο χρόνια με την προσπάθεια απεξάρτησή της από τη Ρωσία και αυτό ήταν λοιπόν εντυπωσιακό.... Η παραγωγή (υγροποιημένο αερίου) στην Αμερική, έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια της Ευρώπης να απεξαρτηθεί ενεργειακά από την Ρωσία. Είναι σαφές ότι η Ρωσία δεν θα έρθει ποτέ ξανά ως αξιόπιστος πάροχος ενέργειας και θεωρούμε ότι η ενεργειακή απεξάρτηση θα έχει ολοκληρωθεί ως το 2027. Χρειάστηκε δυστυχώς ένας πόλεμος, η απώλεια τόσων ζωών, προκειμένου να δημιουργηθεί αυτό το επίπεδο προτεραιότητας στην Ευρώπη.»

«Όλοι εργαζόμαστε στην κατεύθυνση αυτή και είναι μία μεγάλη ιστορία επιτυχίας και κυρίως για τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και της Ελλάδας, που έπαιξε πολύ ηγετικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια».

Ο κ. Πάιατ υπενθύμισε τη συνεργασία που είχε ως πρέσβης στην Ελλάδα με την ελληνική κυβέρνηση και τις τοπικές αρχές στο θέμα του σταθμού της Αλεξανδρούπολης, τον οποίο χαρακτήρισε ως «στρατηγικής σημασίας» και παράλληλα ως ένα «περιφερειακό πρότζεκτ» ενέργειας. Τόνισε ότι υπάρχουν συζητήσεις για την προμήθεια και μεταφορά cargo αερίου, το οποίο μέσω του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης μπορεί να φτάσει και μέχρι την Ουκρανία.

«Αυτό είναι το όραμα που στηρίζουμε, είναι ένα όραμα που συνδυάζεται με τους στόχους της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη, που θέλει να καταστήσει την Ελλάδα έναν ενεργειακό κόμβο για όλη την Ανατολική Ευρώπη» είπε ο κ. Pyatt .

Ο κ. Pyatt σημείωσε τα διάφορα ενεργειακά έργα που τρέχουν, ή θα τρέξουν, όπως η ηλεκτρική διασύνδεση με την Αίγυπτο, η ενεργειακή συνεργασία με την Κύπρο και με το Ισραήλ, «ώστε να δημιουργηθεί μία μεγάλη συνδεσιμότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, που να βασίζεται στην καθαρή ενέργεια», η μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας στη Βόρεια Μακεδονία, κ.α.

«Η διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας, σε συνδιασμό με μία άλλη πτυχή της ιστορίας, δηλαδή η επίσπευση της ενεργειακής μετάβασης από τα ορυκτά καύσιμα προς τις ανανεώσιμες πηγές είναι αξιοσημείωτη και στην Ευρώπη και στην Ελλάδα» είπε ο κ. Pyatt και συνέχισε:

«Χαιρετίζω το όραμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και όλης της ομάδας, εκτιμώ ιδιαίτερα τον κ. Σκυλακάκη και πριν από αυτόν τον κ. Σκρέκα και όλους όσους εμπλέκονται στην επίσπευση της ενεργειακής μετάβασης, αλλά και τη δουλειά που έγινε σε κρατικό επίπεδο στην Ελλάδα. Έχω μιλήσει με τον κύριο Τζιτζικώστα πολλές φορές σχετικά με το όραμα που και αυτό που θέλει για τη Κεντρική Μακεδονία, αλλά και για τα πρότζεκτ που υπάρχουν στον κόλπο της Θράκης».