ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βορίδης: Τα ενεργειακά έργα στη Βόρεια Ελλάδα διασφαλίζουν την αυτονομία και την ασφάλεια

Βορίδης: Τα ενεργειακά έργα στη Βόρεια Ελλάδα διασφαλίζουν την αυτονομία και την ασφάλεια

Ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης μιλάει κατά τη διάρκεια του 4ου Thessaloniki Metropolitan Summit, στη Θεσσαλονίκη

ΑΠΕ ΜΠΕ

«Η διασφάλιση της ενεργειακής αυτονομίας, όλων αυτών των κρατών που ωφελούνται από αυτό, είναι στην πραγματικότητα η διασφάλιση της δυνατότητας των λαών να κάνουν ελεύθερες επιλογές, απαλλαγμένες από εκβιασμούς» τόνισε ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης στο συνέδριο του Economist. 

«Στην πραγματικότητα, αυτό το οποίο κάνουμε, ενώ φαίνεται να είναι μία η δουλειά για την ενέργεια, είναι μία δουλειά για την ελευθερία, είναι μία δουλειά για τη δημοκρατία, είναι μία δουλειά ουσιαστικά για να μπορούν οι πολίτες αυτών των χωρών να αποφασίζουν ελεύθερα για το μέλλον τους. Άρα υπηρετεί ήταν ένα βαθύτερο ηθικοπολιτικό σχέδιο και πρέπει να δείχνουμε τη διάσταση αυτή και πρέπει να την εξηγούμε και στην Ελλάδα, ότι αυτό είναι κάτι πολύ μεγαλύτερο και πολύ σημαντικότερο και το οποίο έχει να κάνει με τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τις αξίες Ελλάδας, με τις αξίες τις οποίες υπηρετούμε. Και τις υπηρετούμε και με αυτό τον τρόπο, διασφαλίζοντας την ενεργειακή αυτονομία και την ασφάλεια και τα προνόμια που έχουμε σήμερα».

Ο κ. Βορίδης αναφέρθηκε στους σχεδιασμούς για τρία σημαντικά έργα στη Βόρεια Ελλάδα, το σταθμό υγροποιημένου αερίου της Αλεξανδρούπολης, το διασυνδετήριο αγωγό Ελλάδας - Βουλγαρίας και τον Διαδριατικό αγωγό φυσικού αερίου προς την Ιταλία και υπογράμμισε ότι αυτά τα έργα στοχεύουν στην κατεύθυνση της εξασφάλισης της ενεργειακής αυτονομίας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή.

«Αυτό είναι ένα μάθημα, το οποίο δεν πρέπει να το ξεχνάμε, συμβαίνει ακόμα, αλλά ακόμα και εάν θεωρούσαμε ότι θα μπορούσαμε να λύσουμε το θέμα της Ουκρανίας και σταματήσει ο πόλεμος, αυτό είναι ένα μάθημα που πρέπει να θυμόμαστε για το μέλλον, γιατί δεν είναι κάτι το οποίο αποκλείεται να ξανασυμβεί» είπε ο κ. Βορίδης.

Η Αλεξανδρούπολη έχει αποκτήσει καινούργια γεωπολιτική βαρύτητα

Ο υπουργός αναφέρθηκε και στο στόχο της Ελλάδας που πέρα από αυτόν της ενεργειακής αυτονομίας έχει θέσει ως προτεραιότητα και την καθαρή ενέργεια και πρόσθεσε:

«Αυτή είναι μία δεύτερη συζήτηση που πρέπει κάπως να παντρέψουμε πιο διαφορετικές προτεραιότητες, μία περιβαλλοντική προτεραιότητα αλλά και μία γεωπολιτική προτεραιότητα. Και φαίνεται εδώ, οτι υπήρχε καθαρή στρατηγική, αλλά και περιβαλλοντική σκέψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Θέλω να θυμίσω, ότι ο πρωθυπουργός ήταν ο πρώτος - σε χρονική στιγμή που δεν ήτανε καθόλου δημοφιλής όλη αυτή η συζήτηση - ο οποίος μίλησε και την ανάγκη για καθαρή ενέργεια, μίλησε για την απανθρακοποίηση, μίλησε για την ανάγκη διαφοροποίησης του ενεργειακού μας μείγματος. Προφανώς για την προτεραιότητα για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειες, αλλά και την αξιοποίηση του φυσικού αερίου. Θεωρώ ότι η Αλεξανδρούπολη έχει αποκτήσει ένα καινούργιο ρόλο και μία καινούργια γεωπολιτική βαρύτητα, υπηρετώντας μία πραγματική αναγκαιότητα, την οποία έρχεται να καλύψει».

Ο υπουργός αναφέρθηκε σε όλο το πλέγμα των έργων των υποδομών, των οδικών και σιδηροδρομικών συγκοινωνιών, που θα μπορούν να αναδείξουν την Αλεξανδρούπολη ως κόμβο μεταφοράς ενέργειας στην ευρύτερη περιοχή, εξυπηρετώντας και τα κράτη της Ανατολικής Ευρώπης και συνέχισε:

«Επομένως, όλο αυτό διαμορφώνει ένα πλαίσιο ολόκληρο, το οποίο θα μας επιτρέψει ουσιαστικά να αποθηκεύουμε και να μεταφέρουμε αέριο από μια διαφορετική όδευση, η οποία θα καλύπτει χώρες, οι οποίες υπέστησαν βαριά πλήγματα, εξαιτίας των συνθηκών του πολέμου στην Ουκρανία, όπως ήταν η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Μολδαβία. Και αυτό είναι που τις προστατεύει, τις θωρακίζει. Τους δίνει αυτονομία και εν τέλει τους δίνει μία μεγάλη πολιτική ευκαιρία να κάνουν αυτές οι χώρες μόνες τους τις επιλογές που θέλουν, χωρίς να εκβιάζονται από την αποστέρηση τόσο βασικών αγαθών όπως είναι η ενέργεια».