ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε διασταυρούμενα πυρά ο Κασσελάκης: «Όχι» σε Πολάκη, Γεροβασίλη για εσωκομματικές κάλπες

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, με τον Παύλο Πολάκη και την Όλγα Γεροβασίλη

EUROKINISSI

Εκρηκτική ήταν η συνεδρίαση στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ με τον Παύλο Πολάκη να ζητάει την άμεση προσφυγή στις κάλπες για την εκλογή νέου Προέδρου και τον πρόεδρο του κόμματος Στέφανο Κασσελάκη να μην «σηκώνει το γάντι» και να στέλνει τις όποιες διαδικασίες στο συνέδριο στις 6 Οκτωβρίου.

Ο Στέφανος Κασσελάκης βρέθηκε μπροστά σε διασταυρούμενα πυρά από τους εσωκομματικούς αντιπάλους αλλά και από τους φίλα προσκείμενους στον ίδιο, τους λεγόμενους προεδρικούς που αντιδρούν στις σαρωτικές αλλαγές που προωθεί στο ΣΥΡΙΖΑ.

«Θεωρώ πως μια πρόταση μομφής στο πρόσωπο μου πληγώνει και ρευστοποιεί το κόμμα. Δεν προσφέρει τίποτα και πληγώνει και τον κόσμο μας. Είναι μια μεγάλη κωλοτούμπα απο το ίδιο το όργανο που αποφάσισε καταστατικό συνέδριο», είπε ο κ. Κασσελάκης σύμφωνα με πηγές της Κουμουνδούρου, για την ενδεχόμενη κατάθεση πρότασης μομφής στο πρόσωπό του.

«Κάντε μου πρόταση μομφής στην ΚΕ. Θα είναι καταστροφικές οι εκλογές για το κόμμα», είπε ο Κασσελακης στο τέλος της συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με πηγές των «87» απαντώντας έτσι στον Πάυλο Πολάκη που ζήτησε εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη νέου προέδρου.

Νωρίτερα, όπως πληροφορείται το CNN Greece, ο κ. Κασσελάκης ζήτησε προσωπικά από τον κ. Πολάκη και την κυρία Γεροβασιλη, οι οποίοι μιλούσαν εκείνη την ώρα, κι από κανέναν άλλο, να δεσμευτούν ότι θα μείνουν στο κόμμα, όπως κι έκαναν και οι δύο. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, μάλιστα, σχολίασε σημερινές τηλεοπτικές δηλώσεις της κυρίας Γεροβασίλη, με την αντιπρόεδρο της Βουλής να του απαντά πως παρερμηνεύτηκαν και η ίδια είναι διαχρονικά κατά των διασπάσεων κι αποχωρήσεων.

Ο Παύλος Πολάκης απάντησε φωναχτά πως θα μείνει, ενώ δέσμευση ότι θα παραμείνει στο κόμμα, υπήρξε και από την Όλγα Γεροβασίλη.

Συνεχεια των συνεδριάσων θα υπάρξει στις 17.00 όπου συνέρχονται ξανά τόσο η Επιτροπή Δεοντολογίας για το θέμα Σπίρτζη όσο και η Επιτροπή Καταστατικού του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία.

Ο πρώην υπουργός έχει κληθεί εκ νέου να καταθέσει, ωστόσο θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα προσέλθει.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Επιτροπή Δεοντολογίας θα εισηγηθεί στην Κεντρική Επιτροπή από τη στιγμή που ο κ. Σπίρτζης είναι μέλος της, η οποία με τη σειρά της θα καταθέσει πίσω στην Επιτροπή τη δική της εισήγηση ώστε η τελική απόφαση να ληφθεί από τη Δεοντολογίας.

Εκλογές ζήτησε ο Πολάκης

Νωρίτερα, ο Παύλος Πολάκης ζήτησε από τον Στέφανο Κασσελάκη να οδηγηθεί το κόμμα με πρωτοβουλία του σε εκλογές γιατί «μία πρόταση μομφής θα τραυματίσει το κόμμα».

«Συμφωνώ ότι στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Πρέπει να υπάρξει πολιτική συμφωνία για να οδηγηθούμε στις κάλπες. Αν δεν υπάρξει, τότε υπάρχει το άλλο βήμα στην Κεντρική Επιτροπή το οποίο γνωρίζετε πολύ καλά. Το έχω αναφέρει», είπε ο κ. Πολακης, υπονοώντας την πρόταση μομφής.

Ο κ. Πολάκης, επιπλέον, έθεσε ως παράδειγμα την πρωτοβουλία του Νίκου Ανδρουλάκη για εκλογές στο ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ.

Στον κρητικό βουλευτή απάντησε ο πρόεδρος της ΚΟ, Νίκος Παππάς λέγοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πρόεδρο και δεν χρειάζεται νέες εκλογες.

Η συνεδρίαση του κορυφαίου οργάνου είναι ένα πρώτο κρας τεστ για τον Στέφανο Κασσελάκη και τις ριζικές αλλαγές που πρότεινε για το καταστατικό του κόμματος, που φτάνουν μέχρι και την αλλαγή του ονόματος.

Οι προτάσεις αλλαγής τόσο για το όνομα όσο και για τον τρόπο συμμετοχής των στελεχών στα όργανα και της συμμετοχής τους στα ψηφοδέλτια, δυναμιτίζει εκ νέου το κλίμα εντός του κόμματος.

Χωρίς αποφάσεις η συνεδρίαση της επιτροπής Καταστατικού

Η συνεδρίαση της επιτροπής Καταστατικού δεν οδήγησε ουσιαστικά σε κανένα αποτέλεσμα καθώς συζητήθηκαν μόλις δέκα, από τα συνολικά 50 άρθρα που θα περιλαμβάνονται στο νέο Καταστατικό.

Οι πρώτες αντιδράσεις ήρθαν από βουλευτές, στελέχη, αλλά και μέλη της αξιωματικής αντιπολίτευσης- ακόμα και πολλούς προεδρικούς- ταυτίζονται με σκεπτικισμό γύρω κυρίως από την αλλαγή της ονομασίας σε Συνασπισμό Σύγχρονης Αριστεράς- με την απάλειψη της Προοδευτικής Συμμαχίας-, αλλά και για το όριο των τριών κοινοβουλευτικών θητειών.

Ως προς το πρώτο, υποστηρίζεται πως ακυρώνεται μία προσπάθεια πέντε χρόνων για τη διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ προς το προοδευτικό Κέντρο, ενώ σε σχέση με το δεύτερο πως θα μείνει εκτός στις προσεχείς εκλογές περίπου το ένα τρίτο της σημερινής Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Κάποιοι, μάλιστα, πιο «πονηροί» επισημαίνουν πως στη σχετική του πρόταση ο Στέφανος Κασσελάκης δεν διευκρινίζει αν το όριο των τριών θητειών συμπεριλαμβάνει και τον Αλέξη Τσίπρα.

Όσον αφορά τους αριθμητικούς συσχετισμούς της Κεντρικής Επιτροπής, πολλά θα εξαρτηθούν για μια ακόμα φορά από τη στάση που θα κρατήσει ο Νίκος Παππάς, ο οποίος χθες δήλωσε, ανάμεσα σε άλλα, πως αν ο κ. Κασσελάκης δεν εκπέσει του αξιώματός του θα βρίσκεται στη ΔΕΘ.

Το νέο καταστατικό είναι μάλλον απίθανο να είναι έτοιμο για την Κεντρική Επιτροπή, και οι περισσότερες εκτιμήσεις συντείνουν στην εκτίμηση ότι το Σαββατοκύριακο θα κυριαρχήσει αποκλειστικά και μόνο το θέμα της ηγεσίας του κόμματος.

Είναι ενδεικτικό ότι το θέμα του ονόματος και της αλλαγής του, δεν συζητήθηκε καθόλου χθες. Και αυτό έπειτα από εισήγηση του Πάνου Ρήγα, ενός προσώπου που βρίσκεται πολύ κοντά στον Στέφανο Κασσελάκη, που εισήθηκε η αλλαγή του ονόματος να συζητηθεί τελευταία, κάτι που τελικώς δεν κατέστη δυνατό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης