ΠΡΙΝ ΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Αντίστροφη μέτρηση για τη «μητέρα των μαχών» - Οι κινήσεις Κασσελάκη που τον αφήνουν... μόνο

ΣΥΡΙΖΑ: Αντίστροφη μέτρηση για τη «μητέρα των μαχών» - Οι κινήσεις Κασσελάκη που τον αφήνουν... μόνο

Ο Στέφανος Κασσελάκης

EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΓΓΕΛΑΚΗΣ

Με καζάνι που βράζει μοιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ που όσο περνούν οι ώρες, τα «στρατόπεδα» στην Κουμουνδούρου λαμβάνουν θέσεις μάχης. Οι ριζικές αλλαγές που εισηγήθηκε στην Επιτροπή Καταστατικού ο Στέφανος Κασσελάκης, ξεσήκωσαν νέα θύελλα αντιδράσεων λίγα μόλις 24ωρα πριν από τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής.

Ο πρόεδρος του κόμματος πρότεινε μεταξύ άλλων αλλαγή ονόματος με το «Συνασπισμός της σύγχρονης Αριστεράς», αλλά και αλλαγές στο καταστατικό ανατρέποντας όλες τις υφιστάμενες δομές. Προτάσεις που επανέφεραν το σκηνικό εσωστρέφειας και γκρίνιας, ακόμα και από στελέχη που παραδοσιακά τον τελευταίο χρόνο κινούνται σε πιο ουδέτερη ζώνη, χωρίς να έχουν εμπλοκή στον «πόλεμο» μεταξύ «kasselistas» και «87» (σ.σ. πρόσωπα κοντά στον Αλέξη Τσίπρα).

Έτσι, μέσα στο ήδη εκρηκτικό κλίμα που επικρατούσε από το «μπες - βγες» του Παύλου Πολάκη στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, η Κεντρική Επιτροπή, που θα συνεδριάσει το Σαββατοκύριακο, αναμένεται να μετατραπεί σε «μητέρα των μαχών», ενόψει και του κρίσιμου καταστατικού συνεδρίου τον Οκτώβριο.

Πρόταση μομφής στην Πολιτική Γραμματεία;

Με βάση τις τελευταίες εξελίξεις, ουδείς μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο η εσωκομματική σύγκρουση να αρχίσει ακόμη νωρίτερα, δηλαδή από αύριο, όταν και θα συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία στην οποία συμμετέχει και ο Παύλος Πολάκης. Από τη μία, τα μέλη που ανήκουν στους «87» και από την άλλη το μέτωπο που άνοιξε ο Χανιώτης βουλευτής, παραμένουν σε τροχιά σύγκρουσης με την ηγεσία και το ενδεχόμενο για μία, ίσως και δύο προτάσεις μομφής κατά του προέδρου, παραμένει ανοιχτό.

Σε μια τέτοια περίπτωση βέβαια, προβλέπεται ψηφοφορία και ανοίγει ο δρόμος για διαρκές συνέδριο που θα κρίνει τη διαδικασία και τις υποψηφιότητες. Δεν θεωρείται πάντως απίθανο ακόμα και χωρίς ψηφοφορία ο πρόεδρος να δείξει το δρόμο του διαρκούς συνεδρίου που θα αποφασίσει για τη διαδικασία.

Ο κ. Κασελάκης λέει ότι «όποιος έχει να πει κάτι, ας το πει θεσμικά και έτσι θα αντιμετωπιστεί». Ταυτόχρονα υπογραμμίζει ότι «έχω τριετή εντολή, έχω εκλεγεί από τη βάση, προκειμένου να εφαρμόσω το πρόγραμμα το οποίο έχω πει και τις αλλαγές τις οποίες έχω εξαγγείλει».

Οι αντιδράσεις στις... ορέξεις του Κασσελάκη

Την ίδια ώρα, στόχος του Κασελάκη είναι να ξεπεράσει το σκόπελο της Κεντρικής Επιτροπής και να προχωρήσει στο επόμενο βήμα που είναι το καταστατικό συνέδριο του κόμματος, κάνοντας πράξη αυτά τα οποία εισηγήθηκε το βράδυ της Τρίτης (3/9) στη συνεδρίασης της Επιτροπής Καταστατικού.

Ωστόσο, οι προτάσεις του θα παρουσιαστούν εκ νέου στην Κεντρική Επιτροπή, εκεί θα συζητηθούν και εκεί θα αποφασίσει το καταστατικό συνέδριο αν εγκρίνονται ή όχι. Θα εξαρτηθεί δηλαδή εάν θα «περάσουν» μέσα από τις διαδικασίες της διαβούλευσης και μέσα από το καταστατικό συνέδριο του Οκτωβρίου.

Οι «87» και όχι μόνο, μιλούν για προσπάθεια δημιουργίας ενός προσωποπαγούς κόμματος, ενώ άλλα στελέχη υπογραμμίζουν τον κίνδυνο ρευστοποίησης σε ένα κόμμα με δομές -όπως λένε- που δεν θα έχουν λογοδοσία, από το οποίο θα απουσιάζει κάθε διαφορετική άποψη και δημοκρατικός έλεγχος.

Υπενθυμίζεται πως λίγα 24ωρα πριν από την καθοριστική για την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ συνεδρίαση της Κ.Ε., ο Κασσελάκης εισηγήθηκε σαρωτικές αλλαγές στο καταστατικό και συγκεκριμένα:

- Το «Συνασπισμός Σύγχρονης Αριστεράς» να αποτελέσει το νέο όνομα που θα αντικαταστήσει το «ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ».

- Οι βουλευτές δεν θα συμμετάσχουν στα κομματικά όργανα.

- Όριο οι τρεις συνεχόμενες θητείες στην ίδια εκλογική περιφέρεια.

- Τα μέλη θα αποφασίζουν για κορυφαία θέματα (κομματική γραμμή, ψηφοδέλτια).

- Βουλευτές και Ευρωβουλευτές θα συμμετέχουν στο Εθνικό Συμβούλιο.

- Ο πρόεδρος του κόμματος θα επιλέγει το 1/3 των βουλευτών και των ευρωβουλευτών και το ψηφοδέλτιο Επικρατείας.

Γεροβασίλη: Ο ΣΥΡΙΖΑ συρρικνώνεται

Ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί στους «87», είναι και η στάση ενός εκ των πιο έμπειρων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, της Όλγας Γεροβασίλη. Η ίδια μιλώντας στον ΣΚΑΪ, έκανε λόγο για «ιστορικές ευθύνες όλων» απέναντι στα μεγάλα ζητήματα της κοινωνίας, σχολιάζοντας τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ και επιρρίπτοντας ευθέως το βάρος των αρνητικών εξελίξεων στον Στέφανο Κασσελάκη. Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Συρρικνώνεται το κόμμα, η κοινοβουλευτική ομάδα και διχάζεται η κοινωνία, με ευθύνη του προέδρου».

Ερωτηθείσα για την πρόταση Κασσελάκη να ονομαστεί το κόμμα «Συνασπισμός σύγχρονης Αριστεράς», η βουλευτής επεσήμανε «οι συμβολισμοί έχουν το ρόλο τους. Εκτιμώ ότι σήμερα ξετυλίγεται μια ατζέντα με την οποία πρέπει να κριθεί».

Υπάρχει περιθώριο λύσης τρεις μέρες πριν την Κεντρική Επιτροπή; «Οι «ηγέτες μπορούν να ενώνουν να αντιμετωπίζουν τις κρίσεις με θαρραλέες αποφάσεις», απάντησε, προσθέτοντας ωστόσο πως οι κινήσεις αντιπερισπασμού, δεν βοηθούν και αφήνουν «παγερά αδιάφορη την κοινωνία». Η λύση, όπως είπε η κ. Γεροβασίλη, θα μπορούσε να δοθεί σήμερα κιόλας, «θέτοντας ο ίδιος ο πρόεδρος τον εαυτό του στην κρίση των μελών». Στην ερώτηση εάν η ίδια θα είναι υποψήφια απάντησε ότι πάμε «βήμα-βήμα».

Αρβανίτης: «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ιδιοκτήτη»

Επίθεση στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, όμως, εξαπέλυσε και ο αντιπρόεδρος της ευρωκοινοβουλευτικής ομάδας της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και επικεφαλής της ευρωομάδας του κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Κώστας Αρβανίτης.

Σε παρέμβαση του ο Κώστας Αρβανίτης, σημειώνει πως το κόμμα «υπονομεύεται δια της απαξίωσης» και ότι «την ευθύνη την έχει αδιαπραγμάτευτα η ηγεσία».

Ο κ. Αρβανίτης υπογραμμίζει πως «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι προσωπική επιχείρηση και δεν έχει ιδιοκτήτη», αφήνοντας αιχμές για όσους «επέλεξαν να φύγουν, όσους θολώνουν τα νερά με αντιπερισπασμούς, αλλά και όσους απέχουν από την εύρεση λύσης».

Κατά τον κ. Αρβανίτη «αυτό που χρειάζεται ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι rebranding, αλλά ομοψυχία, δουλειά, προγραμματισμό και κυρίως πολιτική δράση».