ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Κασσελάκης φοβάται τη «μετωπική» με Πολάκη και πάει σε σαρωτικές αλλαγές και... βαφτίσια

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Κασσελάκης φοβάται τη «μετωπική» με Πολάκη και πάει σε σαρωτικές αλλαγές και... βαφτίσια
Ο Παύλος Πολάκης στο βάθος παρακολουθεί ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη που δείχνει να έχει... θολώσει από τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ/INTIME NEWS

Σε τροχιά σύγκρουσης κινείται εδώ και μέρες ο ΣΥΡΙΖΑ που όχι μόνο οδεύει προς την Κεντρική Επιτροπή το ερχόμενο Σαββατοκύριακο με ξεκάθαρο θέμα ηγεσίας, όχι μόνο δεν έχει «σβήσει» το μέτωπο Πολάκη, αλλά ξαφνικά οργανώνει και... βαφτίσια με τον Στέφανο Κασσελάκη να θέτει θέμα αλλαγής ονόματος.

Η Επιτροπή Καταστατικού συνεδρίαζε μέχρι αργά το βράδυ της Τρίτης (3/9) με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να συμμετέχει από το γραφείο του στην πλατεία Κουμουνδούρου, ενώ τα περισσότερα από τα υπόλοιπα μέλη ήταν συνδεδεμένα με zoom. Πληροφορίες του CNN Greece ανέφεραν ότι οι περισσότερες διαφωνίες περιστρέφονταν γύρω από την πρόταση αλλαγής της ονομασίας του κόμματος σε «Συνασπισμό Σύγχρονης Αριστεράς».

Ο Κασσελακης πήρε αρκετές φορές το λόγο για να πει πως οι προτάσεις του δεν είναι θέσφατα και ότι αναμένει τη συνεισφορά των μελών. Όπως κι αν έχει, οι προτάσεις αυτές θα είναι κατά πάσα πιθανότητα και οι προτάσεις που θα κληθούν να εγκρίνουν η Πολιτική Γραμματεία της Πέμπτης, η Κεντρική Επιτροπή του Σαββατοκύριακου και προφανώς το καταστατικό συνέδριο του Οκτωβρίου.

Αυξάνονται οι πιθανότητες για πρόταση μομφής

Μετά και τις τελευταίες εξελίξεις και ιδιαίτερα με τον Παύλο Πολάκη να δείχνει ανένδοτος στο θέμα ηγεσίας που έχει θέσει -παρά την επιστροφή του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα-, όλα δείχνουν ότι η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι σφοδρή. Ο Στέφανος Κασσελάκης αντιμετωπίζει τη δεδομένη χρονική στιγμή διπλό μέτωπο που μπορεί να καταθέσει πρόταση μομφής.

Το ερώτημα είναι εάν το «κουμπί» θα πατήσει ο Χανιώτης βουλευτής που σύμφωνα με πληροφορίες δέχεται πιέσεις «απενεργοποίησης της βόμβας» από τον επικεφαλής της ΚΟ Νίκο Παππά ή από την ομάδα των «87». Οι οποίοι φαίνεται ότι βρίσκονται σε ξεκάθαρη τροχιά σύγκρουσης με το προεδρικό περιβάλλον και αναμένεται να οριστικοποιήσουν την πρότασή τους μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

Οι «θυσίες» και οι δύο δρόμοι του Κασσελάκη

Πλέον, ο Κασσελάκης μοιάζει να έχει μπροστά του δύο δρόμους: Εφόσον κατατεθεί πρόταση μορφής θα πορευθεί βάσει καταστατικού με ορίζοντα το Συνέδριο του Οκτωβρίου, ενώ σε αντίθετη περίπτωση θα αναγκαστεί να πάει εκ νέου σε εκλογές.

Ως προς τον Πολάκη πάντως, ο πρόεδρος θέλοντας να εξευμενίσει τον πρώην υπουργό, μετά τη «θυσία» Λινού που ερμηνεύτηκε ως κίνηση καλής θέλησης προς το μέρος του, αποφάσισε να τον επαναφέρει στην κοινοβουλευτική ομάδα με επιστολή που κατέθεσε ο Νίκος Παππάς, διάδοχος του προηγούμενου «θυσιαζόμενου», Σωκράτη Φάμελλου. Είναι σαφές ότι ο Κασσελάκης ρίχνει όχι απλώς γέφυρες προς την πλευρά Πολάκη, αλλά ουσιαστικά δέχεται να επιβάλλει ο κρητικός βουλευτής την ατζέντα του.

Σημειώνεται πως σε συνέντευξή του στο TRT, ερωτηθείς για αν θα ξαναγίνουν εσωκομματικές εκλογές, απάντησε: «Ο καθένας μέσα στα όργανα μπορεί καταστατικά να προχωρήσει σε ό,τι θεωρεί δόκιμο. Έχω τριετή θητεία. Πιστεύω ότι έχω την εντολή της βάσης να προχωρήσω στις ριζικές αλλαγές που χρειάζεται το κόμμα, τις όποιες αλλαγές είχαμε ανακοινώσει ότι θα εφαρμόζαμε ως πλαίσιο στο Συνέδριο του Φεβρουαρίου, μάλιστα, δεν είναι δηλαδή έκπληξη αυτό. Και προφανώς όταν υπάρχουν αλλαγές, υπάρχουν και τριβές. Είναι απολύτως θεμιτό».

«Δεν είμαι παιδάκι να με επαναφέρουν»

Πάντως, ο Παύλος Πολάκης δεν δείχνει διατεθειμένος να θάψει το τσεκούρι του πολέμου και μιλώντας στις τηλεοπτικές κάμερες, ο βουλευτής Χανίων είπε ότι δεν είναι «κανένα παιδάκι» να τον διαγράφουν χωρίς ενημέρωση και να τον επαναφέρουν με μια ενημέρωση του Νίκου Παππά, αλλά και πως η διαγραφή του από την ΚΟ ήταν απαράδεκτη, αφού «εγώ ήμουν, είμαι και θα είμαι ΣΥΡΙΖΑ».

«Ήταν στημένο το σκηνικό την ημέρα εκείνη, κάποιοι προσπαθούν να διορθώσουν το απαράδεκτο να με διαγράψουν, πιστεύονταν πως έτσι θα μαζί μου. Δεν αλλάζει η ποιοτική εκτίμηση που έχω κάνει για την ανάγκη δυναμικής αντιπολίτευσης», ανέφερε ο κ. Πολάκης.

Πρόσθεσε πως ισχύουν όσα έχει αναφέρει και πως τα υπόλοιπα, προγραμματικά και αξιακά, «θα τα πούμε στην Κεντρική Επιτροπη».

Οι σαρωτικές αλλαγές και τα... βαφτίσια

Εν τω μεταξύ, ο Στέφανος Κασσελάκης το απόγευμα της Τρίτης έθεσε μια σειρά αλλαγών για τον ΣΥΡΙΖΑ, κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Καταστατικού. Και δεν ήταν μόνο η αλλαγή ονόματος σε «Συνασπισμός Σύγχρονης Αριστεράς» που άναψε φωτιές.

Πρότεινε την εφαρμογή για ασυμβίβαστα στους βουλευτές όπως:

  • Όριο τριών συνεχομένων θητειών στην ίδια εκλογική περιφέρεια
  • Οι βουλευτές να μη μετέχουν στα κομματικά όργανα
  • Σε περίπτωση που κάποιος θέλει να είναι υποψήφιος σε εκλογές και συμμετέχει σε όργανο του κόμματος, θα πρέπει να έχει παραιτηθεί από αυτό 24 μήνες νωρίτερα.

Μύλος και στην Επιτροπή Δεοντολογίας με Σπίρτζη

Σα να μην έφταναν όλα στον ΣΥΡΙΖΑ, σε μύλο μετατράπηκε και η Επιτροπή Δεοντολογίας που συνεδρίασε το βράδυ της Τρίτης για την υπόθεση του Χρήστου Σπίρτζη με την απόφαση να λαμβάνεται (;) τελικώς την Παρασκευή, όπως πληροφορείται το CNN Greece.

Στην αρχική ψηφοφορία επτά ψήφισαν υπέρ της παραπομπής του πρώην υπουργού στην Κεντρική Επιτροπή με το ερώτημα της διαγραφής ή της προσωρινής αναστολής της ιδιότητας μέλους, επτά υπέρ της επιβολής επίπληξης, ενώ καταγράφηκε κι ένα λευκό.

Σε δεύτερη ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε το αποτέλεσμα ήταν 9- 6 υπέρ της παραπομπής στην Κ.Ε., μόνο που εκ του καταστατικού απαιτούνται δέκα ψήφοι. Μεταστράφηκαν το μέλος που είχε ψηφίσει λευκό στην πρώτη ψηφοφορία κι ένα ακόμα που είχε ψηφίσει κατά και θεωρείται της επιρροής Παύλου Πολάκη.

Τελικώς αποφασίστηκε να κληθεί εκ νέου την Πέμπτη ο κ. Σπίρτζης από την τριμελή επιτροπή που είχε κάνει τον αρχικό έλεγχο του αιτήματος διαγραφής και στην οποία δεν είχε εμφανιστεί ο πρώην υπουργός και να ξανασυνεδριάσει η Επιτροπή Δεοντολογίας την Παρασκευή. Σημειώνεται ότι η Κεντρική Επιτροπή και μόνο έχει το δικαίωμα να διαγράφει μέλος της, όπως είναι ο κ. Σπίρτζης. Διαβάστε εδώ το πλήρες κείμενο με τις αποφάσεις της Επιτροπής Δεοντολογίας.