ΠΟΛΙΤΙΚΗ

50 χρόνια ΠΑΣΟΚ: Τα πηγαδάκια παλιάς και νέας «φρουράς», μηνύματα ενότητας και η επισήμανση Σημίτη

ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / INTIME NEWS

Μισό αιώνα ζωής γιόρτασε σήμερα το ΠΑΣΟΚ με ομιλίες και μουσικές εκδηλώσεις στο Ζάππειο Μέγαρο, 50 χρόνια μετά την Ιδρυτική Διακήρυξη που ανέγνωσε ο ιδρυτής του Ανδρέας Παπανδρέου.

Χαιρετισμό απηύθυναν οι πρώην πρόεδροι, Κώστας Σημίτης, Γιώργος Παπανδρέου και Ευάγγελος Βενιζέλος, ενώ τιμήθηκαν τα ιδρυτικά στελέχη που υπέγραψαν τη διακήρυξη της 3ης του Σεπτέμβρη 1974.

Στην εκδήλωση μίλησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, και ακολούθησε συναυλία - αφιέρωμα στον σπουδαίο μουσικοσυνθέτη Γιάννη Μαρκόπουλο, που έφυγε από τη ζωή πριν από ένα χρόνο και το έργο του ταυτίστηκε με τον αγώνα κατά της χούντας και τη Μεταπολίτευση.

Αθρόα ήταν η προσέλευση τόσο παλαιών και νέων στελεχών με τα «πηγαδάκι» να στήνονται , όσο και ψηφοφόρων του κόμματος, ενώ εκτός του Ανδρουλάκη, απηύθυναν ομιλίες και οι πρώην αρχηγοί του.

Πρώην πρωθυπουργοί, πρώην πρόεδροι, πρώην υπουργοί και υποψήφιοι πρόεδροι βρέθηκαν σε χαλαρή, αλλά και ενωτική διάθεση, μνημόνευσαν τον Ανδρέα Παπανδρέου, θυμήθηκαν τη Μελίνα Μερκούρη, τον Γιώργο Γεννηματά, τον Κάρολο Παπούλια, τον Αναστάσιο Πεπονή, τη Φώφη Γεννηματά και όλα αυτά λίγο πριν τις εσωκομματικές εκλογές για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.

Ο φωτογραφικός φακός απαθανάτισε τα γέλια, τα χαμόγελα αλλά και κλείσιμο του ματιού με τη φωτογραφία του Χάρη Δούκα να είναι ένα από τα χαρακτηριστικά στιγμιότυπα της βραδιάς.

Στον αντίποδα, η συνυποψήφιά του για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, Νάντια Γιαννακοπούλου, που είχε ντυθεί στα χρώματα του κόμματος. Δεν έλειψαν και οι selfies με τους υποψηφίους, οι χειραψίες και οι ψίθυροι υπό τους ήχους του ΠΑΣΟΚ σε ένα πνεύμα με... άρωμα '80s.

«Ανδρέα σ' ευχαριστώ»

Κεντρική θέση για την παρακολούθηση της εκδήλωσης έλαβε ο Κώστας Σημίτης, περιστοιχισμένος από Ανδρουλάκη και Βενιζέλο. Χαρακτηριστικές ήταν οι εικόνες παλαιών ψηφοφόρων να κρατούν πλακάτ με αναφορές στον Ανδρέα Παπανδρέου και αφίσες του προσώπου του να κοσμούν επίσης την εκδήλωση.

Ενδεικτικά ένα πλακάτ ανέγραφε: «50 χρόνια ΠΑΣΟΚ - Δικαιοσύνη - Αξιοκρατία. 50 χρόνια προσφοράς. Η Ελπίδα είναι ξανά εδώ, Ανδρέα σ' ευχαριστώ».

Ανδρουλάκης: «Η ενότητα θα ανοίξει την πόρτα της εξόδου στον κ. Μητσοτάκη»

Ενωτικό ήταν το πνεύμα της ομιλίας του Νίκου Ανδρουλάκη στο γιορτασμό των 50 χρόνων από τη ίδρυση του ΠΑΣΟΚ με την διακήρυξη της 3ης Σεπτέβρη . Προσδιορίζοντας ως διαχρονικό αντίπαλο του ΠΑΣΟΚ, τη Νέα Δημοκρατία και τίς συντηρητικές πολιτικές που κρατούν στάσιμη τη χώρα , ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής ανέφερε πως «είμαστε εδώ, όχι μόνο για να τιμήσουμε αυτή τη μεγάλη επέτειο, αλλά και να στείλουμε ένα σαφές και αδιαπραγμάτευτο μήνυμα:

Σε αυτή τη νέα περίοδο, το ΠΑΣΟΚ θα είναι ενωμένο, θα είναι δυνατό και έτοιμο για τους μεγάλους και δύσκολους αγώνες που έχουμε μπροστά μας!»

Ο κ. Ανδρουλάκης δήλωσε χαρούμενος που στο Ζάππειο παραβρέθηκαν όλες οι γενιές του κόμματος αποτυπώνοντας τη συνοχή του . Εκθείασε τον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέα Παπανδρέου , μνημόνευσε μεταξύ άλλων τη Μελίνα Μερκούρη, τον Γιώργο Γεννηματά, τον Κάρολο Παπούλια, τον Αναστάσιο Πεπονή, για τη συνεισφορά τους στη ιστορική διαδρομή των 50 χρόνων όπως και τους πρώην αρχηγούς του ΠΑΣΟΚ, Κώστα Σημίτη, Γιώργο Παπανδρέου και Ευάγγελο Βενιζέλο, που προηγήθηκαν στο βήμα στέλνοντας τα δικά τους μηνύματα για το μέλλον του ΠΑΣΟΚ, καθώς και την εκλειπούσα Φώφη Γεννηματά για τις γενναίες και αποφασιστικές της προσπάθειες να στηθεί ξανά στα πόδια του. «Αυτό το τολμηρό, γοητευτικό και ελπιδοφόρο ταξίδι σας καλώ να συνεχίσουμε και τις επόμενες δεκαετίες οικοδομώντας μία νέα σχέση εμπιστοσύνης με τον Ελληνικό λαό έχοντας φάρο τις ιδέες, τις αρχές και τις αξίες μας αλλά και μία δέσμευση χαραγμένη σε πέτρα, ότι δεν θα επαναλάβουμε ότι πλήγωσε τους πολίτες, »πρόσθεσε.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης μέσα από την ιστορία μιας 80χρονης είπε ότι το βράδυ της 18ης Οκτωβρίου του 1981 υπεγράφη το Συμβόλαιο με τον Λαό κι απαρίθμησε τα μεγάλα επιτεύγματα της Αλλαγής με τη διακυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου, τον εκσυγχρονισμό και την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας επί Κώστα Σημίτη, την εθνική ευθύνη που ανέλαβε η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου για να αποτραπεί η τυπική χρεοκοπία όταν «το πελατειακό κράτος της Δεξιάς έφερε τη χώρα στο χείλος του γκρεμού», όπως είπε «κι άφησε προίκα στη χώρα σπουδαίες μεταρρυθμίσεις με κοινό παρονομαστή τη διαφάνεια και τη λογοδοσία». Χαρακτήρισε ως δρόμο ευθύνης τη στάση του Ευάγγελου Βενιζέλου «απέναντι στα νταούλια του λαϊκισμού όλων των αποχρώσεων που απειλούσαν κεκτημένα δεκαετιών για τη χώρα.

Αταλάντευτα δεν λογάριασε το πολιτικό κόστος μπροστά στη σωτηρία της πατρίδας και την ανάταξη της οικονομίας μας».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ καυτηρίασε τη πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ καθότι «μετά από μια δεκαετή οικονομική περιπέτεια ο ελληνικός λαός περίμενε πραγματικά καλύτερες μέρες».

«Κανένα όραμα, κανένα σχέδιο. Πορεύονται αμετανόητοι με μόνη τους έγνοια τη διατήρηση της εξουσίας», παρατήρησε ο Νίκος Ανδρουλάκης και τόνισε: « Γι' αυτό μη ρωτάτε, λοιπόν, ποιος είναι ο αντίπαλος του ΠΑΣΟΚ: Πολιτικός μας αντίπαλος είναι η Νέα Δημοκρατία, που οι πολιτικές της βυθίζουν σε απόγνωση τους πολίτες. Μόνο το χέρι του ΠΑΣΟΚ μπορεί να ανοίξει διάπλατα την πόρτα της εξόδου στον κ. Μητσοτάκη και την παρέα του.Η νίκη απέναντι στη συντήρηση θα επιτευχθεί με πολιτικές προτάσεις, με ήθος και συνέπεια. Ο δρόμος δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα, αλλά είναι μονόδρομος. ».

Δίνοντας το στίγμα του «δικού» του ΠΑΣΟΚ , ο κ. Ανδρουλάκης , υπογράμμισε πώς είναι δίπλα σε όσους υφίστανται τις συνέπειες από την πολιτική της ΝΔ : «Ο δρόμος που επιλέγουμε -και προσωπικά επιλέγω- δεν είναι ο εύκολος. Θα κοπιάσουμε περισσότερο, αλλά να είστε σίγουροι ότι το αποτύπωμα που θα αφήσουμε ως κυβέρνηση στην ελληνική κοινωνία θα είναι αντάξιο των προσδοκιών του ελληνικού λαού», συμπλήρωσε και κατέληξε: «Ήρθε λοιπόν η ώρα να κάνουμε μαζί το επόμενο βήμα. Από την πολιτική αυτονομία του ΠΑΣΟΚ, ήρθε η ώρα να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για την αυτονομία της ίδιας της πολιτικής στην χώρα.Να το πούμε ξεκάθαρα: Μαζί θα βάλουμε τέλος στο δόγμα η οικονομία αποφασίζει, η πολιτική εκτελεί και η κοινωνία υποτάσσεται. Με το ΠΑΣΟΚ θα ενώσουμε τις προοδευτικές κοινωνικές δυνάμεις του τόπου. Σήμερα η ενότητα, η πολιτική αυτονομία και η ανανέωση του κινήματος μας δεν είναι πια ζητούμενο. Το πετύχαμε μαζί σε τρεις συνεχείς εκλογικές αναμετρήσεις. Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ, ενωμένο και δυνατότερο από κάθε άλλη στιγμή τα τελευταία 10 χρόνια.

Κανένας πια δεν μας ρωτάει με ποιους θα συγκυβερνήσουμε. Αντίθετα, μας χρεώνεται η ευθύνη να δώσουμε ελπίδα στον ελληνικό λαό και διέξοδο από την καταστροφική διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Είμαστε ξανά ένα κίνημα κάθε ηλικίας, κάθε γενιάς.

50 χρόνια μετά, το ΠΑΣΟΚ είναι έτοιμο να γίνει ξανά φορέας της Αλλαγής. Πάμε λοιπόν να δώσουμε όλοι και όλες μαζί αυτή την μάχη».

«Οι ευκαιρίες δεν είναι άπειρες» - Το μήνυμα Σημίτη

Σε σύντομο χαιρετισμό, ο Κώστας Σημίτης είπε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει τώρα ευκαιρία να πρωταγωνιστήσει στην ανασυγκρότηση της χώρας σε προοδευτική κατεύθυνση.

«Οι ευκαιρίες δεν είναι άπειρες», τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός -στην εορταστική εκδήλωση στο Ζάππειο για τα 50 χρόνια από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ- τονίζοντας ότι ο προοδευτικός κόσμος ζητάει σήμερα περισσότερο από ποτέ μια διέξοδο για να μπορέσει να ελπίσει ξανά». Ο κ. Σημίτης ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Κυρίες και κύριοι, αγωνιστές του ΠΑΣΟΚ. Σήμερα συμπληρώνονται 50 χρόνια από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ. Υπήρξα συνιδρυτής του ΠΑΣΟΚ την 3η του Σεπτέμβρη του 1974. Στην πορεία αυτή των 50 ετών, αντιμετωπίσαμε αντιξοότητες και προκλήσεις, αλλά καταφέραμε να βάλουμε τα θεμέλια για μια πιο δημοκρατική Ελλάδα, με μεγαλύτερη κοινωνική συνοχή και με ισχυρή παρουσία στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σήμερα περισσότερο από ποτέ, ο προοδευτικός κόσμος ζητάει απαντήσεις και κυρίως μια διέξοδο για να μπορέσει να ελπίσει ξανά. Το ΠΑΣΟΚ οφείλει να πρωταγωνιστήσει στις εξελίξεις αυτές, προσφέροντας το όραμα και το σχέδιο για την ανασυγκρότηση της χώρας προς μια προοδευτική κατεύθυνση. Είναι μια ευκαιρία. Οι ευκαιρίες δεν είναι άπειρες. Εδώ και τώρα, λοιπόν, προχωράμε μπροστά, με γνώση, δύναμη και τόλμη. Θα πετύχουμε».

Γ. Παπανδρέου: «Ωρα για μια νέα πράσινη επανάσταση»

Μήνυμα ενότητας γύρω από το νέο εγχείρημα του ΠΑΣΟΚ έστειλε και ο Γιώργος Παπανδρέου στα στελέχη και τα μέλη, τονίζοντας όπως και ο Κώστας Σημίτης νωρίτερα, ότι χρειάζεται όραμα και σχέδιο για την ανασυγκρότηση της χώρας

Ο Γιώργος Παπανδρέου επαναλαμβάνοντας ουκ ολίγες φορές κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του τη φράση «ήρθε η ώρα ξανά» επιχείρησε να περιγράψει τη συνθήκη, την ευκαιρία και την ευθύνη του ΠΑΣΟΚ. Έκανε λόγο για δεξιά και αριστερή συντήρηση και τόνισε την ανάγκη μιας ανοιχτής, συμμετοχικής διαδικασίας για την εκλογή ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ.

«Η δεξιά αδυνατεί, παραπαίει, χάνοντας ευκαιρίες, σπαταλώντας πόρους, ψάχνοντας προστάτες, καλλιεργώντας έναν νέο επιδοματικό ραγιαδισμό, με επαίτη τον λαό», ανέφερε μεταξύ άλλων κάνοντας επίθεση στην κυβέρνηση Μητσοτάκη και προσθέτοντας ότι: «Ακόμη και το 2019, παρά τα τραγικά λάθη των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, η Νέα Δημοκρατία του κ. Μητσοτάκη, παρέλαβε μια χώρα που με τις μεγάλες θυσίες του λαού ήταν απαλλαγμένη από πολλά βάρη του παρελθόντος, αλλά πάλι μετέτρεψε το κράτος από υπηρέτη του λαού σε υπηρέτη συμφερόντων και κατεστημένων. Και το γραφείο του Πρωθυπουργού σε κέντρο ελέγχου της ροής του δημόσιου χρήματος».

Σύμφωνα με τον πρώην πρωθυπουργό και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ: Η ιστορία καλεί - και προκαλεί - ξανά τις δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ να αναμετρηθούν μαζί της. Δυνάμεις προοδευτικές, εντός και εκτός του κόμματος μας, σε μια νέα επαναστατική και απελευθερωτική διαδικασία. Σε μια νέα εγερτήρια διαδικασία, ειρηνικής πράσινης επανάστασης, ενότητας δυναμικής, ανοίγοντας προοπτικές για τις προοδευτικές δυνάμεις και την Ελλάδα. Και είμαστε εδώ απόψε για να πιάσουμε πάλι το νήμα που μας συνδέει με την ιστορία μας». Στη συνέχεια ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι χρειάζεται για το νέο εγχείρημα καταρχάς ενότητα. Και εξήγησε:

«Ενότητα ιδεολογική, πολιτική. Όχι απλά οργανωτική ή κυβερνητική. Ενότητα που στοχεύει στην αλλαγή και τον εξανθρωπισμό της εξουσίας. Που υπηρετεί τα συμφέροντα των πολλών, όχι των λίγων ισχυρών. Που θέλει τον άνθρωπο κυρίαρχο της μοίρας του. Όχι καθοδηγούμενο, άβουλο, ή παραδομένο στις ορέξεις του κάθε συντηρητικού και αυταρχικού ηγέτη. Αυτά μας ξεχωρίζουν από τη δεξιά και την αριστερή συντήρηση».

Στη συνέχεια ισχυρίστηκε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν αρκέστηκε σε ρόλο καλύτερου διαχειριστή από τη δεξιά συντήρηση. «Το ΠΑΣΟΚ ήταν διαφορετικό», είπε και ζήτησε από τα στελέχη να εμπιστευτούν ξανά τον πολίτη. Και πρότεινε:» Ένα κάλεσμα προς τους προοδευτικούς πολίτες για μια Δημοκρατική Επανάσταση Πράσινη. Με μια διαδικασία εκλογής ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής, μεγάλη, ανοιχτή, συμμετοχική. Να συμμετάσχουν με ενθουσιασμό στις διαδικασίες αυτές. Να γίνουν συν-διαμορφωτές της πορείας μας για την ανασυγκρότηση της μεγάλης Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης.

Βενιζέλος: «Η καμπύλη του ΠΑΣΟΚ είναι η καμπύλη της Μεταπολίτευσης»

Την επικαιροποίηση της διακήρυξης της 3ης του Σεπτέμβρη στην πράξη σήμερα πρότεινε ο Ευάγγελος Βενιζέλος ο οποίος με τον χαιρετισμό του κατά την διάρκεια της επετειακής εκδήλωσης του ΠΑΣΟΚ στο Ζάππειο έκανε ειδική αναφορά στη διαδρομή του ΠΑΣΟΚ.

Αναφερόμενος στο σήμερα υποστήριξε ότι: «Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να εμφανιστεί ξανά προτείνοντας ενός νέο κοινωνικό συμβόλαιο. Προτείνοντας ενός ολοκληρωμένο σχέδιο για τη χώρα. Πείθοντας ότι μπορεί να το συλλάβει προγραμματικά και να το εφαρμόσει κυβερνητικά. Χωρίς φοβίες για επιμέρους αντιδράσεις, χωρίς ετεροπροσδιορισμούς, συμψηφιστικές ουδετερότητες και ίσες αποστάσεις».

Για τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, «η επιδίωξη της αύξησης των ποσοστών πρέπει να μετατραπεί σε στρατηγική πολιτικής ηγεμονίας- αυτή όμως προϋποθέτει ολοκληρωμένο σχέδιο για την χώρα που απαντά στις αγωνίες μια κοινωνίας κινδύνου και ανασφάλειας». Στάθηκε δε, στο εξής: «Το ΠΑΣΟΚ τιμά την ιστορία του αλλά δεν είναι το κόμμα της νοσταλγίας, πρέπει να είναι το κόμμα του μέλλοντος. Το ΠΑΣΟΚ πρέπει συνεπώς να απευθυνθεί στο εθνικό ακροατήριο με μια πρόταση που είναι και αφήγηση και συντεταγμένη αλληλουχία πρακτικών κινήσεων. Μια πρόταση, όπως πρόσθεσε: «Σεβασμού και αναβάθμισης των θεσμών της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου, κοινωνικής συμπερίληψης και όχι απλώς συνοχής, λειτουργικού και αποτελεσματικού κράτους, ανταγωνιστικής και ανθεκτικής οικονομίας, μερίσματος ανάπτυξης για όλους. Εθνικής στρατηγικής που αντιλαμβάνεται πώς λειτουργεί ο ιστορικός χρόνος. Τα μέτωπα των τελευταίων πενήντα ετών είναι κατά βάθος οι εκκρεμότητες των τελευταίων διακοσίων ετών καθώς αφορούν την εθνική ολοκλήρωση και ασφάλεια αλλά και την ευρωπαϊκή και δυτική ταυτότητα. Αυτός θα ήταν ο ουσιώδης εορτασμός της πεντηκοστής επετείου από την ίδρυση του και η πραγματική επικαιροποίηση της Διακήρυξης της 3ης του Σεπτέμβρη».

Όσον αφορά στην εσωκομματική διαδικασία ο κ. Βενιζέλος εκτιμά ότι χρειάζεται και προέχει η ολοκλήρωσή της με: Δέσμευση ενότητας και συστράτευσης, με ειλικρινή και ευθύ πολιτικό και προγραμματικό λόγο, χωρίς πολλά στερεότυπα, κοινοτοπίες και γενικότητες, με πολιτικό πολιτισμό και αίσθηση θεσμικότητας. Με παραταξιακή συνείδηση, κυρίως όμως με συνείδηση ευθύνης απέναντι στην πατρίδα για χάρη της οποίας υπάρχουν και λειτουργούν τα κόμματα ως θεσμοί του δημοκρατικού πολιτεύματος.»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης