ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η υπόθεση Φρέντη Μπελέρη, ο ρόλος Ράμα και οι ελληνοαλβανικές σχέσεις

Η υπόθεση Φρέντη Μπελέρη, ο ρόλος Ράμα και οι ελληνοαλβανικές σχέσεις

Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Φρέντης Μπελέρης στο αεροδρόμιο κατά τη μετάβασή του για την ορκωμοσία στο Στρασβούργο στις 15 Ιουνίου, 2024

ΚΑΡΑΤΖΑΣ ΚΩΣΤΑΣ/INTIME NEWS

Μετά από 16 μήνες συνεχόμενης κράτησης, έναν από τους βασικούς  μάρτυρες κατηγορίας που παραδέχθηκε ότι χρηματίστηκε και αφού εξέτισε τα 2/3 της ποινής του, ο Φρέντης Μπελέρης αποφυλακίστηκε.

Ήταν τις πρώτες πρωινές ώρες της 12ης Μαΐου 2023, όταν οι αστυνομικές αρχές της Αλβανίας συνέλαβαν τον τότε υποψήφιο δήμαρχο Χειμάρρας και εκπρόσωπο της ΟΜΟΝΟΙΑΣ, Φρέντη Μπελέρη για απόπειρα εξαγοράς ψήφων.

Ο πρόεδρος του Κόμματος Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΚΕΑΔ), Βαγγέλης Ντούλε, έκανε λόγο για πολιτική υπόθεση ενορχηστρωμένη από τον πρωθυπουργό της Αλβανίας, Έντι Ράμα.

Την ίδια ώρα, ξεκίνησε ένας διπλωματικός μαραθώνιος. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης διεμήνυσε πως «η Ελλάδα δεν θα δεχτεί εκπτώσεις στην υπεράσπιση της μειονότητας», ενώ έθεσε το θέμα στην πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Άμεση ήταν και η αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών με διάβημα προς την Αλβανία.

«Η σύλληψη υποψηφίου δημάρχου δύο μέρες πριν από τις εκλογές αν δεν υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία, συνιστά σκάνδαλο», υπογράμμισε από την πλευρά του ο τότε Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

«Ενημέρωσα γι’ αυτό ήδη τον ύπατο εκπρόσωπο, τον κύριο Μπορέλ, και τον Σουηδό υπουργό Εξωτερικών ως ασκούντων την προεδρία. Η ελληνική κυβέρνηση θα το παρακολουθήσει εξαιρετικά στενά», επεσήμανε.

Ακολούθησε η τηλεφωνική επικοινωνία του Νίκου Δένδια με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας, Έντι Ράμα σχετικά με τη σύλληψη τριών ατόμων, συμπεριλαμβανομένου του υποψήφιου δημάρχου στον Δήμο Χειμάρρας.

Από την πλευρά του, το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ζήτησε να διασφαλιστεί η εγκυρότητα των εκλογών, καλώντας όλες τις πλευρές να συμμορφωθούν με τους νόμους.

Οι «κορώνες» Ράμα

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα παρά τις αντιδράσεις τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και το εξωτερικό, χαρακτήρισε την σύλληψη του Φρέντη Μπελέρη ως «δείγμα της αποφασιστικότητας της δικαιοσύνης για εφαρμογή του νόμου» δηλώνοντας ταυτόχρονα να μη σπεύσουν κάποιοι να προβούν σε πολιτικά συμπεράσματα και να αφήσουν ανεπηρέαστο το ανακριτικό έργο των αρμόδιων αρχών που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Αν και κρατούμενος, ο Φρέντης Μπελέρης κέρδισε τις εκλογές στην Χειμάρρα, χωρίς όμως να αναλάβει ποτέ τα καθήκοντά του, με την Αθήνα να ασκεί δριμεία κριτική προς την αλβανική πλευρά.

Το «εισιτήριο» Μπελέρη για τις Βρυξέλλες

Με τις σχέσεις Αθήνας -Τιράνων στο ναδίρ λόγω της καταδικαστικής απόφασης εις βάρος του Φρέντη Μπελέρη, στα μέσα Απριλίου η Νέα Δημοκρατία ανακοίνωσε την υποψηφιότητα του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας στις ευρωεκλογές.

Στην ανακοίνωση του ονόματός του, όσοι ήταν παρόντες σηκώθηκαν όρθιοι και καταχειροκροτούσαν. Ο ίδιος ήταν κρατούμενος στις αλβανικές φυλακές. Ωστόσο, υπήρχε μία άδεια καρέκλα στην εκδήλωση της Νέας Δημοκρατίας, σε μια κίνηση υψηλού συμβολισμού.

Στο ηχητικό μήνυμα που απέστειλε ο Φρέντης Μπελέρης ανέφερε πως «η μάχη που δίνω δεν είναι προσωπική. Είναι μάχη για το κράτος δικαίου και τη Δημοκρατία, οι κανόνες των οποίων πρέπει να γίνονται σεβαστοί από όλους. Είναι μάχη για τις αξίες που πρεσβεύει η Δύση και η Ευρώπη και οι οποίες πρέπει να γίνονται σεβαστές από όσους θέλουν να ενταχθούν στη μεγάλη Ευρωπαϊκή οικογένεια. Είναι μάχη για το πιο ταλαιπωρημένο και αδικημένο κομμάτι του ελληνισμού, την Ελληνική μειονότητα της Αλβανίας».

Η ελληνική μειονότητα στη Χειμάρρα Αλβανίας πανηγύρισε για τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, καθώς έφεραν τον Φρέντη Μπελέρη στην 3η θέση των ευρωβουλευτών που εξέλεξε η ΝΔ.

«Ο αγώνας δόθηκε υπό αντίξοες συνθήκες και κερδήθηκε χάρη σε όλους τους Έλληνες και τον Κυριάκο Μητσοτάκη», ανέφερε ο καταδικασμένος εκλεγμένος δήμαρχός Χειμάρρας μέσα από τις αλβανικές φυλακές.

Η ορκωμοσία στις Βρυξέλλες

Μετά από πιέσεις στον πρωθυπουργό της Αλβανίας, Έντι Ράμα, οι αρχές της γείτονος στις 13 Ιουλίου έδωσαν πενθήμερη άδεια στον Φρέντη Μπελέρη προκειμένου να ορκιστεί ευρωβουλευτής στο Στρασβούργο (18/07).

Είχε προηγηθεί η απόφαση της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής (ΚΕΕ) της Αλβανίας (5/7) να ακυρωθεί η εκλογή του Φρέντη Μπελέρη ως δημάρχου Χειμάρρας.

Από την πλευρά του ο Ευρωβουλευτής της ΝΔ δήλωσε για την καθαίρεσή του πως «το παζλ μεθοδεύσεων -που εμπνεύστηκε και εκτέλεσε από την αρχή έως το τέλος ο κ. Ράμα».

Χαρακτήρισε πραξικοπηματική τη σύλληψή του, έκανε λόγο για δίκη - παρωδία, με μάρτυρα κατηγορίας που ομολόγησε ότι πληρώθηκε, δικαστή που έχει απαγόρευση εισόδου στην Ελλάδα λόγω πλαστογραφίας εγγράφων και μια διορισμένη και όχι κληρωθείσα πρόεδρο του Εφετείου.

Δεκτό το αίτημα αποφυλάκισης

Μετά από 16 μήνες, ο πρώην εκλεγμένος δήμαρχος Χειμάρρας, Φρέντης Μπελέρης αφέθηκε ελεύθερος. Έξω από τις αλβανικές φυλακές τον περίμενε ο γιος του, Πέτρος.

Ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας σημείωσε ότι ο αγώνας του δεν σταματά, δηλώνοντας αποφασισμένος να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων «για όσα με πραξικοπηματικό τρόπο αρνήθηκε το αλβανικό καθεστώς».

Πώς αποτιμά την εξέλιξη η Αθήνα

Ως θετική εξέλιξη χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, την απόφαση αποφυλάκισης του ευρωβουλευτή της ΝΔ υπογραμμίζοντας πώς «αυτό δεν σημαίνει ότι θα ξεχάσουμε όχι αυτούς τους 16 αλλά παραπάνω από 17 μήνες όσα συνέβησαν».

Στην ίδια γραμμή και ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος από την Θεσσαλονίκη όπου βρίσκεται δήλωσε ότι «δεν αναιρούνται τα όσα έχουν συμβεί και οδήγησαν στην παρατεταμένη κράτησή του και στα όσα γνωρίζουμε ήδη σχετικά με το κράτος Δικαίου. Η Ελλάδα θα συνεχίσει να μεριμνά για την ελληνική εθνική μειονότητα και να αναδεικνύει τα ζητήματα που συνδέονται με το Διεθνές Δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο».

Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ λίγη ώρα μετά την αποφυλάκισή του ανέφερε χαρακτηριστικά «είμαι πλέον ελεύθερος και υπερήφανος, αλλά σίγουρα όχι χαρούμενος. Γιατί το κράτος Δικαίου και η Δημοκρατία στην Αλβανία δεν αποκαταστάθηκαν, οι θεσμοί δεν λειτούργησαν, η Δικαιοσύνη δεν αποδόθηκε με τον τρόπο που έπρεπε. Αλλά και πλέον, ασκώντας τα καθήκοντα του Έλληνα Ευρωβουλευτή, θα μπορώ να εστιάσω στα ζητήματα της ελληνικής εθνικής μειονότητας και κράτους Δικαίου, χωρίς φόβο παρά μόνο με πάθος».

Ο Φρέντης Μπελέρης εξέτισε τα 2/3 της ποινής του και αποφυλακίστηκε με τον μόνο όρο να επικοινωνεί τηλεφωνικά κάποιες φορές τον μήνα με το αστυνομικό τμήμα, καθώς ως ευρωβουλευτής θα διαμένει στις Βρυξέλλες.