ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η στρατηγική Μαξίμου ως τη ΔΕΘ: «Θετικές ειδήσεις για την καθημερινότητα»

Η στρατηγική Μαξίμου ως τη ΔΕΘ: «Θετικές ειδήσεις για την καθημερινότητα»

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο στις 28 Αυγούστου 2024

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

Να αγνοήσει πλήρως την εικόνα διάλυσης στον ΣΥΡΙΖΑ και να απομακρυνθεί όσο μπορεί από μία εμπλοκή σε μία διαδικασία την οποία στην κυβέρνηση θεωρούν «αποκρουστική» για τους πολίτες, έχει αποφασίσει το Μέγαρο Μαξίμου. Η εντολή Μητσοτάκη στα κυβερνητικά στελέχη είναι πως η Κυβέρνηση έχει χρέος να απαντά όχι στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά στην κοινωνία, παράγοντας συνεχώς θετικές ειδήσεις για την καθημερινότητα των πολιτών.

Δεν είναι τυχαίο πως από την περασμένη Δευτέρα το Μέγαρο Μαξίμου αναδεικνύει με κάθε τρόπο το κυβερνητικό έργο ενόψει ΔΕΘ. Στις μεταφορές, στην αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, στην ασφάλεια, στην αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας και στην παιδεία.

«Κλιμακώνουμε τη μάχη με την ακρίβεια»

Στην Κυβέρνηση αναγνωρίζουν πως υπάρχει ακόμη πολύ έργο μπροστά τους στο ζήτημα των τιμών, υπενθυμίζουν όμως πως ακόμη βρισκόμαστε στο ένα τέταρτο της τετραετίας. Όπως έγινε αντιληπτό και από την κεκλεισμένων θυρών συζήτηση στο Υπουργικό Συμβούλιο η Κυβέρνηση, στη σκιά και του αποτελέσματος των ευρωεκλογών έχει αντιληφθεί πως κρίνεται για την αξιοπιστία λόγων και έργων και βέβαια για την αποτελεσματικότητα της και την ταχύτητα επίλυσης προβλημάτων ουσίας.

«Θέλουμε κάθε μέρα να λύνουμε και κάτι, να βελτιώνουμε την κατάσταση σε κάτι», τονίζουν συνεργάτες του Πρωθυπουργού.

Για το ζήτημα της ακρίβειας στην κυβέρνηση επικρατεί αισιοδοξία καθώς όπως τονίζεται ο πληθωρισμός υποχωρεί, ενώ για δεύτερο συνεχόμενο μήνα οι αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων έπεσαν κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Στα τρόφιμα, ο σωρευτικός πληθωρισμός στην Ελλάδα είναι οριακά χαμηλότερος σε σχέση με τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο διάστημα Δεκεμβρίου 2021- Ιουλίου 2024 με την Ευρωπαϊκή Ένωση να έχει 26,1% σωρευτικά και την Ελλάδα 25,8%.

Ταυτόχρονα η κυβέρνηση ευελπιστεί να υπάρξουν αποτελέσματα και με το «σχολικό καλάθι». Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν καταχωρηθεί στο e-katanalotis από τις υπόχρεες επιχειρήσεις προκύπτει μεσοσταθμική μείωση του κόστους για κάθε νοικοκυριό μεγαλύτερης του 5%. Επισημαίνεται πως οι μειώσεις τιμών κατά μέσο όρο φτάνουν και στο 10% σε μεγάλες αλυσίδες, ενώ υπάρχουν και προϊόντα που πωλούνται με πολύ μεγαλύτερη μείωση από πέρυσι όπως υπογραμμίζουν από την Κυβέρνηση.

Παρεμβάσεις στην παιδεία

Μπορεί την μεγαλύτερη δημοσιότητα να έλαβε χθες το μέτρο για την απαγόρευση των κινητών τηλεφώνων στα σχολεία στην Κυβέρνηση όμως αξιολογούν πως η μεγάλη καινοτομία της φετινής σχολικής χρονιάς θα είναι το ψηφιακό φροντιστήριο. Δωρεάν για όλους τους υποψηφίους για εισαγωγή στα Πανεπιστήμια, το ψηφιακό φροντιστήριο κάνει πρεμιέρα στις 16 Σεπτεμβρίου.

Οι μαθητές θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν ζωντανά απογευματινές παραδόσεις για το σύνολο της ύλης στα εξεταζόμενα μαθήματα, συμπεριλαμβανομένων των ειδικών μαθημάτων, όπως γραμμικό και αρχιτεκτονικό σχέδιο, γερμανικά και γαλλικά.

Μεγάλο το στοίχημα της Κυβέρνησης καθώς αν το ψηφιακό φροντιστήριο λειτουργήσει, τότε πολλά παιδιά θα μπορέσουν να βοηθηθούν ενώ ταυτόχρονα πολλές οικογένειες θα μπορέσουν να ανασάνουν από το κόστος ιδιαίτερων και παραδοσιακών φροντιστηρίων τα οποία αποδεκατίζουν τον οικογενειακό προϋπολογισμό.

Στόχος μάλιστα είναι μέχρι το τέλος του 2025 να έχουν αναρτηθεί 2.500 εύληπτα και ψηφιοποιημένα βίντεο για 49 συνολικά μαθήματα από την Ε’ Δημοτικού έως και την Γ’ Λυκείου.

Το βλέμμα και στην ακριτική Ελλάδα

Ιδιαίτερης σημασίας και για εθνικούς λόγους είναι η παρέμβαση του Υπουργείου Παιδείας για τη Γαύδο και τους Αρκιούς.

Η Γαύδος (2024) και οι Αρκιοί (2025) γίνονται οι δυο πρώτες απομακρυσμένες περιοχές που αποκτούν σχολεία με φυσική παρουσία τριών εκπαιδευτικών, βασικών ειδικοτήτων, σε συνδυασμό με σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση για όλα τα υπόλοιπα μαθήματα. Με αυτόν τον τρόπο οι μαθητές, παραμένοντας στον τόπο διαμονής τους, αποκτούν πρόσβαση στην εκπαίδευση. Την ίδια ώρα, μέσω του ψηφιακού φροντιστηρίου, μπορούν να υποστηριχθούν και με ενισχυτική διδασκαλία.