ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης στο υπουργικό: «Απαντάμε στους μύθους για την ακρίβεια με περισσότερη δουλειά»

Μητσοτάκης στο υπουργικό: «Απαντάμε στους μύθους για την ακρίβεια με περισσότερη δουλειά»

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο στις 28 Αυγούστου 2024

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

Στο ζήτημα της ακρίβειας αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στην εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο, το οποίο συνεδριάζει για πρώτη φορά σήμερα, Τρίτη 28/08 μετά τις θερινές διακοπές, τονίζοντας πως η καθημερινότητα των πολιτών και τα προβλήματά της παραμένουν στο επίκεντρο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε τις κατευθυντήριες γραμμές της κυβερνητικής πολιτικής, δίνοντας το «στίγμα» του οικονομικού προγράμματος που θα παρουσιάσει στη ΔΕΘ στις 7 και 8 Σεπτεμβρίου.

«Το έχουμε πει πολλές φορές. Κανείς δεν λέει ότι οι τιμές δεν έχουν ανέβει και στην πατρίδα μας τα τελευταία χρόνια. Αυτό το οποίο λέμε είναι ότι αντιστεκόμαστε και ότι τα πράγματα σταδιακά θα πηγαίνουν καλύτερα», τόνισε ο πρωθυπουργός, λέγοντας πως οι τιμές στα προϊόντα βαίνουν μειούμενες.

«Κεντρικός μας στόχος και η καλύτερη απάντηση στην ακρίβεια είναι οι μόνιμες αυξήσεις στο εισόδημα. Αυτό συνεχίζουμε να υπηρετούμε. Θα έχουμε την ευκαιρία να πούμε περισσότερα για όλα αυτά σε δέκα μέρες από τώρα», είπε επίσης, προαναγγέλλοντας ανακοινώσεις από τη ΔΕΘ.

Όπως είπε «η Ελλάδα παρά τα εμπόδια ανεβάζει ταχύτητα και η κυβέρνηση με πολλά καθημερινά βήματα υλοποιεί ένα σχέδιο τετραετίας και όλα τα βήματα που γίνονται τελικά θα οδηγήσουν σε μεγάλα άλματα, σε μεγάλες αλλαγές προς όφελος των πολιτών».

Παράλληλα, απάντησε στους «μύθους» που διακινούνται που παρουσιάζουν την Ελλάδα να είναι χειρότερη και από τη Βουλγαρία.

«Μου δίνεται η αφορμή ξεκινώντας να σχολιάσω το κλίμα που κάποιοι επιχειρούν να ξαναχτίσουν γύρω από τις τιμές στην αγορά σε μία στιγμή μάλιστα που ο πληθωρισμός υποχωρεί, ενώ για δεύτερο συνεχόμενο μήνα η αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων στην πατρίδα μας έπεσαν κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο» τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Ζήτησα από τον υπουργό Ανάπτυξης να μας ενημερώσει αναλυτικά με συγκρίσεις ιδίων προϊόντων πέρυσι και φέτος. Νομίζω ότι αυτά τα στοιχεία θα δείξουν ότι τα αναχώματα τα οποία έχουμε υψώσει μέχρι στιγμή και τα οποία είναι πολλά είναι αποτελεσματικά και ότι αυτή η δύσκολη φάση την οποία έχουμε περάσει, πηγαίνει προς το τέλος της», συνέχισε.

Σχολικά είδη: «Ο ανταγωνισμός και οι έλεγχοι θα λειτουργήσουν»

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις τιμές των σχολικών ειδών, λέγοντας: «Έχουμε ένα πρώτο μέτωπο τώρα που δεν άλλο από τα σχολικά είδη, καθώς τα σχολεία θα ξανανοίξουν το Σεπτέμβριο. Είδα με χαρά ότι αρκετές αλυσίδες προσφέρουν από τώρα τιμές οι οποίες είναι αισθητά χαμηλότερες από πέρυσι. Πιστεύω λοιπόν ότι τόσο ο ανταγωνισμός όσο και οι έλεγχοι της πολιτείας θα λειτουργήσουν και στον τομέα αυτό τα έξοδα των νοικοκυριών δεν θα επιβαρυνθούν δυσανάλογα φέτος».

Αναφέρθηκε και στη χθεσινή παρουσία του στη Θεσσαλονίκη και στο «εύρος των παρεμβάσεων» που γίνονται εκεί, σημειώνοντας πως η ψηφιακή πλατφόρμα erga.gov.gr παρουσιάζει αναλυτικά έργα που υλοποιούνται σε όλη την επικράτεια.

Σε ό,τι αφορά στην καθημερινότητα των πολιτών, υπενθύμισε την παρουσία του στο αμαξοστάσιο στο Κορωπί και τα νέα λεωφορεία τα οποία ήδη έχουν βγει στους δρόμους.

«Χρέος μας να διαφυλάξουμε το κύρος της πολιτικής»

Αναφερόμενος στην αντιπολίτευση, σημείωσε πως «σίγουρα η αντιπολίτευση μπορεί να μείνει αιχμάλωτη των αδιεξόδων της, την αφήνουμε στην κρίση της» και πρόσθεσε πως «όσο εντείνονται τα αδιέξοδα της αντιπολίτευσης, τόσο εντείνονται οι δικές μας ευθύνες».

«Είναι χρέος μας να διαφυλάξουμε και το κύρος της πολιτικής και για αυτό ο μόνος δρόμος που ξέρουμε δεν είναι άλλος από την ένταση της δουλειάς μας», σημείωσε.

«Δεν πιστεύω ότι ο κόσμος ασχολείται ιδιαίτερα με το τι συμβαίνει στην αντιπολίτευση. Ασχολείται πάρα πολύ όμως με τα δικά του προβλήματα και με το πώς μπορούμε να δώσουμε απάντηση σε σε αυτό», συνέχισε.

Η ατζέντα του υπουργικού συμβουλίου

Τέλος, αναφέρθηκε στα τα θέματα της ατζέντας του υπουργικού συμβουλίου, εκτός από τη σύμβαση παραχώρησης της Αττικής Οδού, κάνοντας τρεις σύντομες παρατηρήσεις:

«Πρώτον, η παρουσίαση την οποία θα κάνει ο κ. Παπαθανάσης για την έκθεση της πορείας του Ταμείου Ανάκαμψης. Νομίζω το μήνυμα είναι κοινό, το ξέρετε πολύ καλά, ότι όλοι πρέπει να κάνουμε τη δουλειά μας ώστε να φροντίσουμε να πετύχουμε τα ορόσημα, να απορροφήσουμε τα σχετικά κονδύλια, ώστε το φθινόπωρο η χώρα να μπορεί να εισπράξει την πέμπτη δόση των ενισχύσεων από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ένα ακόμα νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης, το οποίο προσθέτει νέα όπλα στη φαρέτρα μας για την ενδοοικογενειακή βία. Θέλω να χαιρετίσω τη μεγάλη προσπάθεια η οποία έχει γίνει από τα συναρμόδια Υπουργεία στον τομέα αυτό -και από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη τα νέα γραφεία αντιμετώπισης της ενδοοικογενειακής βίας.

Πιστεύω ότι πια έχουμε κατακτήσει στη συνείδηση, πρωτίστως των γυναικών, ότι το κράτος μπορεί να σταθεί αποτελεσματικά δίπλα τους και να έχουν το θάρρος να καταγγέλλουν τέτοια περιστατικά.

Νομίζω ότι το Υπουργείο σωστά όμως έκρινε ότι πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις στο νομικό πλαίσιο, που να επιτρέπουν επιπλέον προληπτικά μέτρα σε άτομα με βεβαρημένο παρελθόν, να διευρύνουν την έννοια του συντρόφου, τη διαχείριση ύποπτων συμπεριφορών μέσα στις σχέσεις, αλλά και την άμεση κάλυψη οικονομικών αναγκών του θύματος. Γι’ αυτά θα μας μιλήσει ο Υπουργός Δικαιοσύνης.

Και ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη θα μας παρουσιάσει τα σχέδιά του για τις περαιτέρω παρεμβάσεις αναδιοργάνωσης της Ελληνικής Αστυνομίας, προγράμματα εκσυγχρονισμού, χρήση νέων τεχνολογιών, παρεμβάσεις οι οποίες θα γίνουν στην Αστυνομική Ακαδημία, οργανωτική αναδιάταξη της ΕΛ.ΑΣ. Αποδίδω πολύ μεγάλη σημασία στα νέα τεχνικά μέσα τα οποία μπορούμε να έχουμε στην διάθεσή μας. Και σε αυτό συμπεριλαμβάνονται προφανώς και πολλές νέες κάμερες στους δρόμους. Σύντομα θα έχουμε την ευκαιρία να πούμε περισσότερα γι’ αυτά.

Άρα, έχουμε πολλά να συζητήσουμε και σήμερα. Οπότε μπορούμε να ξεκινήσουμε».